banner113

Alanyalı halciler: Bu sistemde kan gövdeyi götürür!

banner106

Alanya Hal Komisyoncuları Derneği, yeni hal projesi için yapılan ihale hazırlığı sonrası acil olarak toplandı. Komisyon üyeleri, “bu sistemde kan gövdeyi götürür” uyarısı yaptı. Hal esnafı hem yüzde 354 oranından zam yapıldığını hem de yeni halin 10 yıllık kirasının 1 yılda tahsil edilmek istendiğini ifade ederek, büyükşehire “adaletli olun” çağrısı yaptı.

Alanyalı halciler: Bu sistemde kan gövdeyi götürür!
11 Haziran 2022 Cumartesi 19:26

banner108
banner238

Alanya’da 4 halin birleştirilmesi planı ile 2016’da temelini attığı toptancı hali yapımı sürerken tartışmalar bitmiyor. Temel atıldığında piyasa değeri yaklaşık 100 milyon TL olan toptancı haline taşınmamak için hal esnafı direniyor. Davalık olunmasına rağmen büyükşehirin ihale hazırlığı yaptığını öğrenen halciler adeta ateş püskürdü.

Türkler Mahallesi’nde yapımına 2016’da dönemin belediye başkanı Menderes Türel tarafından başlanan ancak gelinen noktada halcilerin karşı çıkmasına rağmen inşaatı süren hal projesinde taraflar mahkemelik.

Antalya büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e projenin ihtiyaçları karşılamayacağı defalarca iletilmesine rağmen devam eden çalışmalar ihale aşamasına geldi. Bunu öğrenen Alanya Hal Komisyoncuları Derneği adeta açtı ağzını yumdu gözünü.
“İMZA ATTIĞIMIZ O ZAMANKİ ŞARTLARA UYULMADI”
Hal Dernek binasından yapılan geniş katılımlı toplantı sonrası açıklama yapan ilk projenin hazırlandığı dönemde Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı olan Mustafa Yüksekkaya,  “ALTSO Başkanı Mehmet Şahin önderliğinde dönemin Ak Parti Alanya İlçe Başkanı Hüseyin Güney, hal müdürümüz ve diğer 3 hal derneği başkanı ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel‘in yanına gittik. Şahin, ‘halciler bu işi tek başına yapamaz’ diyerek projeye destek verdi. Menderes Türel zamanda bizlere söz verildi. Alanya merkez ve diğer 3 hal depolar dahil olmak üzere yeni hale taşınmayı kabul ettik. Şu an Demirtaş yerinde kalıyor. Alanya, Konaklı ve Payallar halleri birleştiriliyor biz buna karşıyız. Bizim imza attığımız o zamanki şartlara uyulmadı. Her halin eni 10 metre olarak istedik, 8 metreye düşürdüler. Şu an ise 6 metre eni var. Bir TIR dahi sığmaz şu anki haliyle. Kan gövdeyi götürür. O hale kesinlikle sığmayız. Biz rampa, sundurma istemiştik. Bunların hepsini kaldırdılar. Verdiğimiz plan projede bunlar vardı. Halbuki devlette devamlılık esastır. Sıkıntı çok büyük. Bu haliyle istedikleri gibi gidilirse kan gövdeyi götürür orada” dedi.
‘BU ÇETELİKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’
Dernek üyelerinden Ahmet İhtiyar ise, “Bize hal yapın demedik. Devlet ile boy ölçülmez diyerek tamam gidelim dedik. Ancak bunlar bizi taşıyorlar mı yoksa bize hal mi satıyorlar? Tahsisi olan yerlerde bütün numaraları iptal edilir. Torbaya konulur, kura çekilir, kime çıkarsa. Şu an kim çok para verirse istediği numaraya geçecek. Kanundan, adaletten bahsedenler nerede? Resmen derebeylik yapıyorlar. Çete gibi bu olay. Millet kan ağlarken 10 yıllık kira istendiği nerede görülmüş? Bu çetelikten başka bir şey değil. Adeta soygunculuk. İstihdam sağlamamız mümkün değil. Zaten esnaf perişan. Bu toplantılara CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ da katılıp bizleri dinlemeli” diye konuştu. 
“YÜZDE 354 ZAM ADİL DEĞİL”
Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya ise, 2024 yılına kadar mevcut hal için Ticaret Bakanlığı ile olan sözleşmelerinin sürdüğünü yeni yapılan halin de inşaatının devam ettiğini söyleyerek şu sözleri sarf etti: “Durum böyleyken Antalya Büyükşehir Belediyesi 27 Haziran tarihinde karar almış. Kararın içeriği de oradaki kiramız üzerine TEFE- ÜFE oranında artış olması gerekirken yüzde 354 zam yapılması. Sadece zam da değil ayrıca 10 yıllık kira parasını peşin olarak istiyorlar. Bu bir haksızlıktır, dayatma ve adaletsizliktir. Buna dur demek istiyoruz. Böyle olursa Alanya tarımı ve halcileri biter. Bu ülke ekonomisine zarar veriyor. Yanlıştan dönülsün. Yetkililer sesimizi duysun ve buna dur desinler.”

banner109
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.