banner113

Antalya'da seçim yine iki kutuplu

banner106

Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya Antalya'ya geldi, ilçe ilçe dolaştı seçimin nabzını tuttu. İşte Antalya ile ilgili o yazısı:

Antalya'da seçim yine iki kutuplu
20 Mart 2019 Çarşamba 16:07

banner108
banner238

"Bir ucundan diğerine aynı gün içinde propaganda yapma olanağının olmadığı İstanbul’dan sonra ikinci büyükşehir denilebilir...

Gazipaşa’dan Kaş’a ulaşan 640 kilometre sahili, Alanya gibi her biri birçok şehirden de büyük 19 ilçesi ve bunlara bağlı 911 mahallesiyle devasa büyüklükte.

Nüfusunun yarısının, yani 2,5 milyonun 1 milyon 387 bin 511’inin oy kullanacağı bir kent...

Belki de çelişkilerin en yoğun yaşandığı bölge…

Sahildeki arazilerini süper tatil köylerine satan köylü parayı tüketmiş; 1980’li yıllardan kalma tarımla uğraşıyor.

Bir de “Cam...” diye isimlendirilen seraların yanında, şirketlerin kurduğu dev seralarla yarışmak için didiniyor.

Bu yapısından dolayı da siyasetin gündemine oturan tanzim satış mağazalarındaki domates, patlıcan, patates, soğan tartışmalarından bıkmış.

Bundan olsa gerek Cumhur İttifakı’nın da adayı olan AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel kente tanzim satış mağazası kurdurmamış.

Kürt kökenli seçmenin 100 bini aşkın oyuyla sandığa etki yaptığı kentte, Ankara odaklı tartışmalar yanı başındaki Mersin gibi Antalya’yı da etkiliyor.

Cumhur İttifakı’nın adayı, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel…

Millet İttifakı’nın adayı da CHP’li Konyaaltı’nın CHP’li Belediye Başkanı Muhittin Böcek...

Her ikisinin ortak özelliği ise köklerinin ANAP’a dayanması...

Türel’in amcası Sudi Türel ANAP’ın iktidarlarının Enerji Bakanı iken, Böcek de Merkez İlçe Başkanıydı; Konyaaltı Belediye Başkanlığını da 1999’da ANAP adayı olarak kazandı.  

Ardından gelen 20 yıl; 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de CHP’den Konyaaltı’ndan %60’a varan oyla seçildi.

Bu açıdan, kökten Antalyalı ve ANAP’lı iki ittifak adayının yarışına tanıklık ediliyor.

Menderes Türel gibi piyano çalan, sanat ve edebiyat çevreleriyle yakın dostlukları olan biri olmamakla birlikte, dolmuş şoförlüğünden başladığı iş hayatının tüm zorlukları yenip, dışarıdan yüksek lisans yapmış ve kendini yetiştirmiş bir isim Muhittin Böcek.

İşin ilginç entellektüel paradoksta.

Çünkü Millet İttifakı’nın entellektüel kesimi karşı cephede yer alan Türel’i, Cumhur İttifakı’nın ticaretten gelen entellektüel kesimi ise kendisinden olmayan Böcek’i destekliyor...

Tarım kesimi ise batı Antalya’da üst üste 3 fırtına yemiş ve bütün ürününü kaybetmiş olmanın derdine düşmüş; derdine çare üreteceğin peşinden gideceğini söylüyor.

NİYE BİZ TARTIŞILIYORUZ

Nitekim yıllardır tapularını alamamış Duralioğlu bölgesinde oturanlar dertli olmakla birlikte AK Parti adayı Türel’e oy vermekten vazgeçme niyetinde değil.

Ancak İYİ Parti ile AK Parti adayının yarıştığı Aksu’da tam tersi bir durum var; seracılık yapan Hava Vernes, “Kim olursa olsun, gelsin şu seradan 3 liraya karını da alarak domates satsın ben bu camı (sera) ona bedava vereceğim” dedi.

Bir yandan dikmekte olduğu domates fidesini göstererek tanesini 3,5 liradan aldığını, gübre ve ilacın maliyetinin ikiye katlandığını belirtti.

Beş yıldızlı otellerin yanı başındaki Macun mahallesindeki alt yapı sorununa da dikkat çekti; muhtar adayı Celil Cirit de yoğun yağışın kuyulara verilen kanalizasyonun caddeye taşmış olmasından yakındı.

Serada fide diken Sevim Coşkun ve Özlem Kaynak ise sulama için 500 lira elektrik faturası ödediklerini, fide ve ilaç parasıyla domatesin dalından 6 liradan aşağı alınamayacağını söyledi.

Kesme çiçek üreten Gurbet Kayan da benzer sıkıntıları dile getirdi.

Alanya’da ihraç domates işi yapan Mirbey Adam Türkiye’nin iyi bir tarımsal planlama ile birçok sorununu aşabileceğini belirtti, “Döviz artınca AB ülkeleri çok daha fazla mal çekmeye başladı” dedi.

İhraç domatesleri paketleyen Nevziye, Sevim ile Zeliş Şahin ve Gamze Kalanç ise Kürt kökenli olduklarını belirtti ve kendilerinin meydanlarda tartışılır kılınıyor olmasından yakındı.

Zeliş Şahin, “Başka etnik kökenler de var, onların kime vereceği değil de niye biz tartışma konusu yapılıyoruz anlamıyorum. Ben istediğim kişiye oyumu veririm” dedi.

YABANCI GELİNDİLER, YABANCI ADAY OLDULAR…

Antalya’da dikkat çeken bir başka nokta ise tatil için gelip yerleşen, hatta evlenip Türk vatandaşlığını kazanan çok sayıda kişinin bu seçimde belediye meclis üyeliklerine girmesi...

Ağırlıklı bölümü Türel’in talebi ile AK Parti listelerinden girmiş.

AK Parti İl Başkanı İbrahim Taş da Antalya’da her kesimle görüştüklerini belirtti, “Kürt hatta HDP’ye oy vermiş seçmenle de konuşuyoruz, onların yarısının oyunu alacağız” dedi.

Kepez listesinde Doğu ve Güneydoğu kökenli isimleri koyduklarını adayları Hakan Tütüncü’nün sürekli Kürt kökenlilerle görüştüğünü de belirten Taş, şöyle devam etti:

“Muratpaşa’da da 3 Kürt kökenli listemizin seçilecek yerinde, hem de bunlar beyaz Kürt de değil, hepsi Kürtçeyi ana dili gibi konuşan Kürtler... Zaten 100-140 bin oyları var 40 bini bize veriyor, 20 bini de CHP’ye gidiyor. HDP’nin 80 bin oyu nüfus artışına rağmen hiç değişmiyor... ”

Babadan siyesetçi Taş, yoğun yağışa rağmen Antalya’nın sorun yaşamadığını da belirtti, “AK Parti’nin ilk kuruluş yılları Diriliş Ertuğrul idi, şimdi Abdülhamit Han dönemini yaşıyoruz. Bir grum toprak vermedi. Ama biz Abdulhamit Han yalnızlığına bırakmayacağız, onun için silah, yol, köprü üretiyoruz” dedi.

MHP’nin illerdeki en güzel binasını inşaa eden İl Başkanı Mustafa Aksoy da Kepez ve Konyaaltında CHP listerinden HDP’lilerin konulduğunu belirtti.

Aksoy, seçimi kazanmak için var güçleriyle çalıştıklarını, MHP’ye kalan yerlerde oy yükselmesiyle seçimi alacaklarını da söyledi.

Millet İttifakı ise yoğun bir çaba içinde.

TC KİMLİĞİ OLAN HERKESE

İYİ Parti Milletvekili eski Belediye Başkanı Hasan Subaşı da sahaya inmiş ve yoğun bir çalışma temposuna girmiş.

Büyükşehir için adı geçen CHP’nin Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da kentteki tüm caddeleri parti bayraklarıyla donatmış.

İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Aydın, İttifak adayları Muhittin Böcek’in ANAP kökenli olmasının milliyetçi oyları rahatlattığını, Yörük kökenden gelmesinin de var olan sempatisini arttırdığını vurguladı.

“Aksu ilçesi bizim kırmızı çizgimiz haline geldi, muhakkak alacağız” diyen Aydın, “Ötekileştirmeden TC kimlik kartı olan herkese eşit yaklaşarak seçimi alacağız” dedi.

HDP İLE GÖRÜŞME

CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul ise HDP İl Başkanı ile sohbet ederken çekilen fotoğraflarına atıf yaparak, “Tanıdığım Ahmet Kaya görüşmek istedi yanında HDP İl Başkanı ile geldi, 2 dakika konuştuk” dedi.

“Tarım girdi maliyetlerinin arttığı, ekonomik sıkıntının yükseldiği bir dönemde bu tür görüşmelerin öne çıkarılarak sorunun gölgelenmeye çalışıldığını” da belirtti.

“Bizde olan 12 ilçenin hepsini alacağız” iddiasında da bulundu.

Antalya’da da aday gösterilmeyen mevcut ilçe başkanları DP, SP ve BBP’ye yönelmiş.

ALANYA’DA MİLLİYETÇİLERİN YARIŞI

En büyük yarışlardan biri de birçok kentten de büyük olan MHP ile İYİ Parti’nin yarıştığı Alanya’da yoğunlaşmış; MHP mevcut Belediye Başkanını yeniden gösterirken, İYİ Parti de Konaklı eski Belediye Başkanını aday yapmış.

Dikkat çeken ise Büyükşehir adayları gibi Alanya adaylarının da geçmişte DYP, Demokrat Parti ve MHP’de birlikte siyaset yapmış olmaları..."

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.