banner113

Avrupa'nın hangi ülkesinde ne kadar konaklama vergisi ödeniyor?

banner106

Türkiye’de hayata geçirilmeye çalışılan konaklama vergisi, bu verginin başka ülkelerde ne kadar olduğu sorusunu akıllara getirdi.

Avrupa'nın hangi ülkesinde ne kadar konaklama vergisi ödeniyor?
01 Kasım 2019 Cuma 10:03

banner108
banner238

Türkiye’de merkezi hükümet otellerden geceleme başına konaklama vergisi almak için yasal düzenleme yapıyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen tasarının kısa süre içinde TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz temmuz ayında yasalaşan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na toplam cirosundan değişen oranlarda pay verecek olan turizm işletmeleri, şimdi de ayrıca getirilen konaklama vergisini tartışıyor.

Peki Avrupa’nın belli başlı ülkelerinde ne kadar konaklama vergisi (city tax) alınıyor?

Avusturya

Avusturya’da geceleme yapan turistler, bulundukları kente göre 0.15 euro ile 3.2 euro arasında değişen konaklama vergisi ödüyor. Konaklama vergisi, karavanlardan ve kamp alanlarından da alınıyor. Ancak, örneğin Salzburg’da konaklıyorsanız, yüzde 3,2 oranında daha fazla konaklama vergisi ödüyorsunuz. 15 yaş altı çocuklardan konaklama vergisi alınmıyor.

Belçika

Belçika’da şehirlere göre farklılık gösteren bir konaklama vergisi var. Antwerp’te 2.39 euro olan geceleme başına konaklama vergisi, kamp alanlarında 0.53 euro olarak alınıyor. 12 yaş altı çocuklar vergiden muaf.

Bruges’te tüm konaklama merkezleri için geceleme başına 2 euro olan konaklama olan vergisi, Gent’te 2.50 euro. Brüksel’de ise tüm otellerden oda başına bir vergi alınır ve bu otele göre değişir. Bu nedenle oteller oda başına bir yılda ödeyeceği vergiyi, yılın günlerine bölerek misafire yansıtır. Örneğin Brüksel’deki Novotel’de geceleme başına konaklama vergisi 7.50 eurodur.

Bulgaristan

Bulgaristan'da da bölgelere ve otel sınıfına göre değişen bir konaklama vergisi mevcut. Bu ülkedeki konaklama vergisi ise 0.98 euro ile 1.31 euro arasında değişiyor. Örneğin Sofia Hotel'de konaklama vergisi 1.31 euro iken, resort bölgelerinin çoğunda geceleme başına değil kişi başına bir konaklama vergisi alınır. Holiday Village Rusalka'da kişi başı konaklama vergisi 8.15 eurodur.

Hırvatistan

Hırvatistan'da konaklama tesisleri A, B, C, D şeklinde kategorilendirilerek vergi alınır. Ülkedeki konaklama vergisi 0.27 euro ile 0.94 euro arasında değişiyor. 12 yaş altı çocuklardan vergi alınmazken, 12-18 yaş arası çocuklara yüzde 50 indirim uygulanır. Hırvatistan'da konaklama vergisi ayrıca sezona göre de değişiklik gösterir. Örneğin A kategorisindeki bir tesisin yüksek sezondaki konaklama vergisi 0,94 euro iken, düşük sezonda bu miktar 0.60 euroya düşer.

Fransa

Fransa'da konaklama vergisi 0.20 euro ile 4 euro arasında değişmektedir. ncak Paris'te konakladığınızda, geceleme başına ödediğiniz vergi yüzde 10 daha fazladır. Bu da Paris'teki konaklama vergisinin 4.40 euro olmasını sağlar.

Almanya

Almanya'da alınan konaklama vergisi 'Kültür Vergisi (Kulturförderabgabe) olarak adlandırılır ve bu miktar geceleme başına 0.50 euro ile 5 euro arasında değişir. Bazı bölgelerde ve bazı segment otellerde bu vergi, konaklama bedelinin yüzde 5'i olarak uygulanır.

Örneğin Berlin'de toplam konaklama tutarının yüzde 5'i tahsil edilir. İş seyahatçileri bu vergiden muaftır. Ancak Münih'te turist vergisi veya konaklama vergisi diye bir vergi bulunmuyor.

Yunanistan

Yunanistan'da konaklama vergisi (ya da turist vergisi) 2018 yılında hayata geçti. Otelde check in yaparken nakit ya da kredi kartıyla ödediğiniz bu para 0.50 euro ile 4 euro arasında değişir. 1 ve 2 yıldızlı otellerle apartmanlardan 0.50 euro alınırken, 3 yıldızlı otellerden 1.5 euro, 4 yıldızlı otellerden 3 euro ve 5 yıldızlı otellerden 4 euro konaklama vergisi alınır.

Macaristan

Macaristan'da konaklama için ödediğiniz toplam tutarın yüzde 4'ünü konaklama vergisi olarak ödemek durumundasınız.

İtalya

İtalya'da konaklayan turistler Tassa di Soggiorno isminde bir vergi öderler. Bu ülkedeki konalama vergisi şehirden şehire farklılık göstermektedir ve genellikle çocuklardan alınmaz.

Örneğin Roma'da ödeyeceğiniz konaklama vergisi 3 euro ile 7 euro arasında değişir. 10 yaş altındaki çocuklar vergiden muaftır.

Hollanda

Hollanda'nın turistlerden aldığı verginin ismi ise Toeristenbelasting'dir. Hollanda'da 421 belediyenin tamamı kişi başına gecelik vergi alırken, alınan tutarlar otel sınıfına ve konaklama türüne göre değişiklik gösterir. Konaklama tutarı üzerinden yüzde olarak alınan vergiler de aynı şekilde otel sınıfına ve konaklama türüne göre değişiklik arz eder

Örneğin Amsterdam'da konaklama tutarının yüzde 5.5'i Toeristenbelasting olarak tahsil edilir. Amsterdam'da bu oranın yüzde 7'ye çıkarılması planlanıyor.

Portekiz

Portekiz'in Lizbon şehri, 2016 yılından bu yana turistlerde Belediye Turist Vergisi adında 1 euro vergi almaktadır. 13 yaş altı çocuklar vergiden muaftır. Porto'da konaklama vergisi geceleme başına 2 euro iken, Algarve şu anda vergileri arttırmayı tartışıyor.

Romanya

Romanya'da turistlerden Taxa Hoteliera Locala adı altında vergi alınmaktadır. Bu vergi, konaklama tutarının yüzde 1'i olarak standarttır. Ancak konaklama resort bölgede yapılıyorsa, sadece ilk gün için konaklama vergisi alınıyor. 18 yaşı altındakiler vergiden muaftır.

Slovenya

Slovenya'da konaklama vergisi 0.50 euro ile 2.50 euro arasıda değişir. Örneğin Ljubljana'da 2.50 euro olan vergi; Vaneča, Fokovci, Vino ve Moravske Toplice'de 1 eurodur. 7 yaş altı çocuklar vergiden muaftır, 18 yaşa kadar olanlarsa yüzde 50 indirimli öder.

İspanya

İspanya, 16 yaş üstü tüm misafirlerden 'Südürülebilir Turizm Vergisi' adında bir vergi alır. Lüks otellerde 4 euro olan bu vergi, orta segment otellerde 3 euro, apartmanlardaki konaklamalarla kruvaziyer yolcuları için 2 eurodur. Kasım-mayıs arasında konaklama vergisini yüzde 50 indiren İspanya, vergileri turizm bölgelerinin korunması ve alt yapılarının geliştirilmesi için kullanıyor.

Barselona'da konaklayacaksanız, ilk 7 gece için 0.45 euro ile 2.25 euro arasında konaklama vergisi ödemek durumundasınız. Barselona'da kruvaziyer gemi yolcuları ve 5 yıldızlı otellerde kalanlar 2.25 euro, 4 yıldızlı otellerde kalanlar 1.10 euro, kamping alanlarına konaklayanlar 0.65 euro vergi öder.

İsviçre

İsviçre'de konaklama yapan herkes, şehirlere ve bazen de konaklama tipine gire değişen oranlarda vergi öder. Beherbergungsabgabe ve Kurtaxe olmak üzere iki alanda kullanılır. Beherbergungsabgabe Vergisi turizm tanıtımında ve şehrin alt yapısının iyileştirilmesinde kullanılırken, Kurtaxe Vergisi ziyaretçilerin şehirdeki deneyimi daha da iyi hale getirmek için harcanır. Konaklama vergisi 2.15 eurodur.

Türkiye’de durum

Türkiye’de ise butik otellerle 5 yıldızlı otellerde ve tatil köylerinde yapılan konaklamalarda geceleme başına 18 TL (2.82 euro) 4 yıldızlı otellerde 12 TL (1.88 euro), 3 yıldızlı otellerde 9 TL (1.40 euro), 1 ve 2 yıldızlı oteller, pansiyonlar, moteller, apart oteller ve kamp alanlarından 6 TL (yaklaşık 1 euro) konaklama vergisi alınması öngörülüyor.

Bölgelere göre ayrım yapılmıyor

Türkiye’deki konaklama vergisinde konaklama segmentine göre bir ayarlama yapılırken, bölgelere göre herhangi bir değişiklik söz konusu olmuyor. Örneğin, geceliği 2 bin TL’ye satılan Belek’teki bir otelle, Batman’da geceliği 200 TL’ye satılan 5 yıldızlı otel aynı miktarda konaklama vergisi ödemek durumunda.

Belediyeler değil merkezi hükümet topluyor

Diğer taraftan, Avrupa’da toplanan konaklama vergisin beldiyeler tarafından toplanıyor ve elde edilen gelirin çok büyük bir kısmı şehrin alt yapısını geliştirmek ve şehri tanıtmak için kullanılıyor. Türkiye’de merkezi hükümet tarafınan toplanan konaklama vergisinin, kentin alt yapı yatırımları veya ülke turizminin tanıtılması için kullanımı söz konusu olmayacak. (Turizm Güncel)

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.