banner113

Avukat Yeşildal: 5 Nisanı adliyede çay içerek içime sindiremiyorum!

banner106

Alanya'nın tanınmış avukatlarından Hüseyin Ertuğrul Yeşildan dan sitem

Avukat Yeşildal: 5 Nisanı adliyede çay içerek içime sindiremiyorum!
03 Ekim 2021 Pazar 14:52

banner108
banner238

BARO SADECE BİR MESLEK KURULUŞU DEĞİLDİR.
 
Her mesleğin meslek sorunlarıyla ilgili olarak bir meslek organı olduğu ve mesleki dayanışma için görev ifa ettiği malumdur.
Avukatlık mesleğinin örgütü olan baroların ve Barolar birliğinin
varoluş nedeni sadece bir mesleki sorunların çözümlenmesi dayanışmanın sağlanması asla değildir .Sav, savunma ve yargı üçlüsünün ayrılmaz parçası olan savunma makamının adaletin tecelli etmesinde  önemli rolü olduğu yadsınamaz. Demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmediği ülkelerde  yasa koyucunun evrensel hukuka aykırı  hukuk kuralları ortaya koymaya çalışması yürütmenin de hukuka aykırı uygulamaları karşısında bir hukuk örgütlenmesi olan Barolarında tepki koyması, bir baskı gurubu olarak görüş ortaya koyması eylem yapması  baroların en başta gelen görevleri arasındadır.TÜM DEMOKRATİK ÜLKELERDE BAROLAR HUKUK DEVLETİNİN TEMEL KURULUŞLARI ARASINDADIR.BAZEN SİYASETLE HUKUK İÇ İÇEDİR.DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNİ SAVUNMAYAN BİR BARO DÜŞÜNÜLEMEZ.
7 ekim günü Alanya baro temsilciği için seçim yapılacak. Alanya'daki meslektaşlarımızın sayısı 650 ye yaklaşmış bu sayı 30-40 ildeki avukat sayısından fazla Ancak Alanya İl olmağı için baro kurulamıyor ve Baro temsilciliği aracılığıyla Baro temsil ediliyor.
Yıllarca Baro temsilciliğimizi  Av.Ayhan YÜZBAŞIOĞLU  yaptı   onu rahmetle anıyorum. Bir stajer avukat  Alanya'da mesleğe başladığı zaman  her 5 nisanda yaptığımız kokteylerde yeni meslektaşımızı sahneye çagırır önce tanıtımını yapar sonra da mikrofonu çiçeği burnunda mesekdaşımıza uzatırdı. Onun döneminde sayımız zaten çok azdı. temsilcimize karşı bir hareket yoktu herkes memnundu. Bir gün ben yoruldum daha genç bir arkadaşımız bu görevi üüstlensin dedi .O güne kadar temsilciyi baro RE'SEN atıyor temsilci seçimi yapılmıyordu. Bir toplantı düzenledi ve Ben görevi bırakıyorum dedi. o toplantıda Av Atila EMEK'in TEMSİLCİ OLMASINA OYBİRLİĞİ İLE KARAR VERDİKTEK ADAYDI ZATEN VE EL KALDIRMAK SURETİYLE HERKES ONAY verdi.UZUN MÜDDET SONRA oda görevi bırakmak istedi. Ama bu kez iki aday ortaya çıktı  Av.Mehmet  AĞAOĞLU ve AV.K.Levent DİM. Alanyada avukat sayısı tahminen 50 ye yaklaşmıştı.
Antalya Barosuna seçim yapalım kim seçilirse onu atayın diye bir   
 teklifte bulunduk ve Antalya Baro yönetimin uygun bulmasıyla ilk iki adaylı seçimi demokratik şekilde yaptık.Daha sonraki dönemde Av.Güner Kutlu ile     ben aday oldum.Küçük bir oy farkı ile seçimi arkadaşlerımın desteği ile kazandım. zaten toplasan 60 Avukat bile yoktu Alanya'da faaliyet gösteren.Temsilciliğim döneminde Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa Baro Başkanımız başkanımız Av. Osman GÜVEN döneminde olsa gerek bir yönetmelik çıkarıldı ve baro temsilcisinin seçimle yapılması ve seçilen kişinin baro temsilcisi atanması kuralı getirildi. diğer bir kural ise Tıpkı Baro yönetimine seçilmek için 5 yıl şartı olduğu gibi temsilciliğe aday olmak için de meslekte 5 yılı geride bırakmak kuralı getirildi. Bu kurallar yıllarca uygulandı.Diğer önemli bir husus ise Adaylar belli bir gün belirlerler, Avukat arkadaşlarımız davet ederler ve neden aday olduklarını neler yapmak istediklerini meslekdaşları önünde ifade ederlerdi.Bu gelenek de Av.Hasan COŞKUN' la Kerim KARA arasındaki seçimden sonra rafa kaldırıldıBu çok yanlış oldu.Çünkü sayı 650 ye ulaşmış genç meslekdaşlarımız adayları tanımıyor ne yapmak istediklerini bilmiyorlar  ve oylama ahbap çavuş ilişkisine dönüşüyor Baro gibi ciddi bir kuruluşta adaylarla birlikte fikirlerin yarışması gerekir. Temsilci seçildiğinde ne gibi çalışmalar yapılacağının kitlece bilinmesi gerekir.
Alanya'da demokratik kitle örgütlerinin sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini oluştırduğu  demokrasi platformu vardı bu patformun öncü gücü Alanya baro temsilciği idi fakat son yıllarda baro temsilciliği bu fonksiyonu ifa etmede yetersiz kaldı ve degüp işlevsiz kaldı. Yeterli tecrübesi bulunmayan genç meslektaşlarımın sorunların çözümü noktasında göreve talip olma heyecanını kavrayabiliyorum ama BARO temsilciliği Baro Başkanlından daha zordur.Başkanların yanında yönetim kurulu, bütçesi elemanı her şeyi vardır Ama baro temsilcisinin hiçbir yetkisi yoktur tüm işleri baro adına yapar. Bu yüzden belli bir mesafe almamış tecrübesi olmayan arkadaşlarımızın işin ciddiyetinin farkına vararak bu konuya özen göstermelerini diliyorum önünüzde uzun yıllar var. Zamanı gelince göreve talip olabilirsiniz.
sonuç olarak 5 yıldan az kıdemi olanların göreve talip olmamaları, olanlarında eskiden olduğu gibi ne yapmak istedikleri amaçlarının ne olduğunu ne gibi yeni fikirler ürettiklerini açıklayacakları , kendilerini tanıtma fırsatının verilmesi için  Alanya'daki meslektaşlarımızın tümünün davet edildiği bir toplantıya ihtiyaç duyulduğunu ifade etmek istiyorum.5 Nisanları Adliyede Çay içerek kutlamayı içime sindiremediğimi ifade etmek istiyorum.

banner109
banner110
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.