banner113

Başkan Yücel'in kurmayı mahmuzla ilgili konuştu

banner106

Alanya Belediyesi Fen İşleri Müdürü Özgür Karamut, Haberin Manşeti'nde Gaye Coşkun'un sorularını yanıtladı.

Başkan Yücel'in kurmayı mahmuzla ilgili konuştu
24 Şubat 2020 Pazartesi 08:49

banner108
banner238

Halk tarafından merak edilen T-Mahmuz ile ilgili Karamut, canlı yayında bilgilendirdi. Birçok akademisyenin de görüşünü aldıklarını ifade eden Karamut, her kesimin görüşüne açık olduklarını da yineledi. İşte yayından öne çıkan detaylar;
'İLLAKİ MAHMUZ OLSUN DİYE GİTMEDİK'
Karamut, ALKÜ'de akademisyenlerle görüştükleri zaman 'kıyı erozyonunu nasıl önleyebilir?' diye sorduklarını ve buna yönelik akademisyenlerin mahmuzu ortaya çıkardığını ifade etti. Karamut, "İki hocamıza da görüşüp bir rapor hazırlama kararı verdiler. Bizde çözüm sizsiniz, çözüm burada, başka yerde aramanıza gerek yok dedik. Böyle hocalarımızı bulmuşken raporu siz hazırlayın dedik ve sağolsunlar rapor hazırlamaya başladılar. 5-6 ay öncesinden teknik rapor hazırlandı. Bu teknik raporların sonucundan mahmuzun buraya uygun olacağı görüşüne varıldı. Biz hocalarımıza kıyı erozyonu için nasıl burayı önleyebiliriz demiştik. Mahmuz olsun diye gitmedik" dedi. 
'ODTÜ'DEN RAPOR ALSAYDIK BU KADAR GÜRÜLTÜ KOPARMIYDI?'
Eleştirilere yönelik de açıklama yapan Karamut, "Bilimsel insanlara tabii ki ulaştık. Şu anda elimizdeki rapor çok değerli 2 akademisyen hocamızın raporu. Bundan iyi bir bilimsel rapor bence olamaz. ODTÜ'den aldığımız raporu deklere etmiş olsaydık veya Yıldız Teknik'in raporu mahmuz olsun deseydik bu kadar gürültü kopacak mıydı? Onu da bilmiyorum. Burada bizim hocalarımızı haksızlık edildiğini inanıyorum. Çok güzel bir çalışma yaptılar. Bize de sundular. Bu adamlar teknik. Ben de teknik bir adamım. Bizi aydınlattılar. Sonuçta teknik bir iş yapılıyor, teknik hocaları soruluyor. Herkes bu işi eleştirdi ve biz teknik olan insanların eleştirisine zaten kabul ediyoruz dedik. Buyursunlar gelsinler. Bu bir tezlerdir. Üniversitedeki hocalarımız derler ki bu böyle olmaz teknik olarak bizim tezimizi çürütür o zaman bir daha bakarız" dedi.
'BİZİ ELEŞTİRENLERİN YAPTIĞI PROJELER VAR'
Kum erozyonu için 3 çözüm olduğunu ifade eden Karamut, "3 tane çözümü vardır. T mahmuz, kum basma, tüp. Bunların hepsi denenebilir. Bizi çok eleştiren hocalarımızın Batı sahillerindeki otellerin önünde yaptıkları projeler var. O projeler tüp dediğim şu anda verimli mi bilmiyorum, gidip araştırabilirler. Belediye olarak teknik raporu uyarız. Maliyet açısından da biz karar veririz, onlar teknik raporu sunarlar. Yüzde 100 bu olacak diye bir kanun da yok" dedi.
'HER SENE 20 MİLYON VEREMEYİZ'
Kum basmanı da maliyetli olduğunu ve bunu yapamayacaklarını belirten Karamut, "Kum basma dediğimiz gemiden açıklardan kum alınıyor. Son 20 yılda Keykubat Plajı'nın 180 dönüm kum kaybı var. Yani 180 bin metreküpe bir hesap yaptık. Her sene tekrarlanacak olan bu işlemde bizim maliyetimiz 15-20 milyon TL arasında kum basma parası vereceği. Güzel bir çözüm ama maliyetli. T-Mahmuzu Amerika, İspanya, Güney Fransa uyguluyor. Türkiye'mizde Sakarya'da uygulanıyor Doğu Karadeniz'de uygulanıyor. Mahmuz olarak verim alınıyor. Biz her sene 20 milyona kum basma parası veremeyiz. Biz burada teknik olarak durmamız gerekir, bu parayı verecek olursak. Kum basmada doğaya katliam değil mi? Açıktan binlerce metreküp kum alacağız. Orada kum alınırken oranın doğasını, oranın dengesine zarar verilmeyecek mi? Yani eleştiriler tamam, keşke hep teknik eleştiri olup da tezimizi çürütseler" dedi.
'İŞE YARARSA DEVAMI YAPILACAK'
T-Mahmuzun portatif olduğunu ifade eden Karamut, "Beton bloklar lego şeklinde yaptık. Sökülüp çıkılabilir başka yerde kullanılabilir. Silüeti etkilemeyecek diye bir şey yok etkileyebilir ama burada faydası zarar oranı dikkate almak lazım. Tamam silüet de önemli ama bu sefer de sahil gidiyor. Bir miktar silüeti sıkıntı çıkabilir. Başkanımızın bu projeyi yapmasının amacı kamu yararından. Başka ne olabilir?  Bizim yapacağımız yerdeki reaksiyonu gördükten sonra sayıyı arttıracağız. Zaten reaksiyona  göre Damlataş'ta da bununla ilgili talepler var. Sonuçta bu Alanya'ya yüzde 100 yararlı olacak bir kamu yararı hizmetidir. Bundan başkasını zaten düşünemeyiz" şeklinde konuştu. 
'MAHMUZLAR SÖKÜLEBİLİYOR'
Doğaya şu zararı verdi diyemeyiz. Benim bildiğim teknik bilgilerle bu projenin doğaya zararı olmaz. Kendi içimizdeki kumu tutacağız. Sudan 1 metre yükseklikte düşünülüyor. Kışındalgaların yüksek olduğu zamanlarda o zaten suyun altında kalacak. Bunun haricinde bloklarda belli bir süre sonra oturma olacak ve su üstünden görünmeme ihtimali var. İşin diğer teknik olayında 1 metre değil de 30 santimetre yüksek olabilir mi onu hocalarımıza görüşüyoruz, tartışıyoruz. Silüet açısından ne kadar minimize edebiliriz diye görüşmeler sağlıyoruz.  T-Mahmuzu Amerika yapıyorsa, turizm ülkesi olan İspanya ve Fransa yapıyorsa ne fayda sağlamışsa resimlerinden gördüklerimizle belli. Bunun faydasını bu insanlar, bu ülkeler görmüş. Lego şeklinde yapmamızın amacı, biz bunları istediğimiz zaman söker kaldırırız, istediğimiz yerde kullanabiliriz. Diyelimki yüzde 100 yanlış karar vermişiz, sökülebilir hiçbir zararı yok. Taşınabilir bir düzen lego yapmamızın amacı da bu" şeklinde konuştu. 
1 MAHMUZ İÇİN 600 BLOK GEREKİYOR
1 gün içerisinde 20 tane blok üretebildiklerini söyleyen Karamut, "Bir mahmuz için 600'e yakın lego blok gidiyor. Kendi beton santralilimizde betonları üretiyoruz. Demirimizde var. Kendi imkanlarımızla 600 tane blok günde her gün 15-20 tane blok üretme kapasitemiz var. Bir buçuk ayda bütün blokları bir mahmuz için üretebiliyoruz" dedi.
MALİYETİ 400 BİN TL
Mahmuzun maliyetinin 400 bin TL olduğunu belirten Karamut, "Diyelim ki olmadı ama olması için de uğraşacağız ve ben bu blokları istediğim her yerde  kullanabilirim. Kendi üretimimiz olduğu için minimum maliyet. Zaten bir mahmuz için aşağı yukarı 400 bin TL civarı bir maliyetimiz var. Bir betonun ömrü 30 sene ve 40 sene arasında değişir. Uygulama maliyeti biraz yüksek. Daha doğrusu üretim maliyetinin düşük olmasının sebebi her şeyi kendimiz ürettiğimiz için. Normalde dışarıdan almaya kalksak 400 binden 1 milyonu geçer. Uygulama maliyeti biraz farklı bir sistem olduğu için herkesin yapamayacağı bir sistem olduğu için denize gemiden platformlarla çakılacak ve monte edilecek. Bunun maliyeti bir firmamız için 1,5 milyon arasında değişiyor. Boyutlara göre bir mahmuz bize 2  milyonu bulmuyor ve 30-40 sene boyunca bize reaksiyon bize fayda sağlayacak" dedi.
OLUMSUZ RAPOR VERDİLER
T-Mahmuz projesinde görevli olan akademisyenlerin Dimçayı'nda yapılması istenen Taşkın Koruma Projesi'ne onay vermediklerini ancak, bunun gündeme getirilmesiğini belirten Karamut, "Dimçayında da böyle bir proje istendi. Dimçayı'nın ağzında Taşkın koruma projesi yapılması istendi. Murat Hocam ve Mehmet Hocam'dan görüş istedik. O bölgenin dalga yapısı, dere debisi, dalga iklimine uygun olmadığı için hocalarım ona olumsuz rapor verdi. Aynı hocaları ona olumsuz rapor verdi. Bunu kimse bilmiyor" dedi.
'BİZE YÖN VERECEK'
T-Mahmuzun Nisan ayına kadar yapılması gerektiğini ifade eden Karamut, "Nisan'a kadar bitirmemiz lazım. Hem yasal süreci bekleyeceğiz hem de çalıştay için hazırlan derse başkan bizde gerekli çalışmalara başlatırız. En kısa sürede de çalıştığı yaparız. Sonuca göre hareket ederiz. Hedefimizde bu sene içerisinde bir Mahmuz projesini hayata geçirmek olacak. İlk düşündüğümüz yere. İlk sene yapıp, ikinci sene diğerini yapmayı planlıyoruz. Bu ilk sene içerisinde ki zaten görüntü bize yön verecek belli edecek kendisini bir sene içerisinde" diye konuştu.  

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.