banner113

DEVA Partili Tayyar: Çiftçiler tarımdan uzaklaştı!

banner106

DEVA Partisi Alanya Tarım Komisyon Başkanı Volkan Tayyar, çiftçilerin yarısının tarımdan uzaklaştığına dikkat çekti.

DEVA Partili Tayyar: Çiftçiler tarımdan uzaklaştı!
22 Ekim 2021 Cuma 12:41

banner108
banner238

DEVA Partili Tayyar yayınladığı basın bülteniyle şunları ifade etti.
Ülkemizde tarım konusunda ki en temel sorunlar girdi maliyetlerinde ki artış ve toprağını eken çiftçi sayısındaki azalış olarak göze çarpıyor. Türkiye'de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylüyor. Dikkat çekici bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyoruz:
* Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken, bu sayı 2021'in Haziran ayı itibarıyla 541 bin 346'ya düştü. Yani yarı yarıya azaldı.
* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları 2021 yılı Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 29,38 arttı. 2016 yılında başlatılan tarımsal girdi fiyat endeksi, şimdiye dek en yüksek seviyesini gördü.
En fazla fiyat artışı yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiricilerde yaşandı.
* Sektörde kredi borcu olmayan hemen hemen yok çiftçilerimizin 168 milyar TL nakit kredi borcu var. Çiftçiler, bankaların 6 aya kadar borcu ertelenebilen "tarım kartları" kullanarak mazot, tohum ve gübre gibi alışverişleri yapabildiklerini söylüyor. Kart ödemeleri geldiğinde ise gelirin borcu karşılamadığı ifade ediliyor. Bu durum çiftçilerimizi bunalıma götürüyor.
TARIMIN DEVA’SI…
Deva Partisi olarak iktidarımızın ilk 90. Ve 360. Gününde Tarım Sektöründe eylem planımızı 56 madde olarak açıkladık. Çiftçi sayımızdaki azalış, ekilen alanların azalması, sulama sorunları, kuraklık ve en önemli konu olan girdi maliyetlerindeki artış partimizin en önem verdiği konulardır. İktidara geldiğimizde Tarım Eylem Planımızın hayata geçmesi ile Güzel Alanya’mızın değerli çiftçileri içinde sorunlar bir bir çözülecek Çiftçilerimiz DEVA bulacaktır.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.