banner113

Gündoğmuş direniyor...!

banner106

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde, dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi’nin olduğu bölgede inşa edilmek istenen HES için yapılmak istenen ÇED toplantısı bastonlarıyla direnen köylülerin protestosu nedeniyle iptal edildi.

Gündoğmuş direniyor...!
10 Mayıs 2019 Cuma 15:54

banner108
banner238

Gündoğmuş ilçesine bağlı Kayabükü köyünde Alara ve Küçükçay üzerinde yapılması planlanan Hayat 1-2 Regülâtörü ve HES projesinin ÇED toplantısı köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı. Gazeteci-Yazar Yusuf Yavuz, bloğunda 10 yıldır devam eden bu sürece yer verdi. Yazıdan bazı başlıklar şu şekiilde:

"2010 yılında Antalya Valiliği’nin HES projesi için verdiği ÇED Gerekli Değildir kararına karşı köylüler dava açmış, yapılan bilirkişi incelemesinin ardından hazırlanan rapora dayanan Antalya 1. İdare Mahkemesi ise köylüleri haklı bularak Valiliğin verdiği kararı 2013’te iptal etmişti. Projeyi revize ederek yeniden ÇED süreci başlatan yüklenici firmanın başvurusunu kabul eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 8 Mayıs’ta Kayabükü köyünde halkı bilgilendirme toplantısı yapılacağını duyurdu. Toplantı saatinden önce Kayabükü köyü camii önünde toplanan yöre köylüleri, HES projesinin insanı ve doğayı yok saydığını öne sürerek toplantının yapılmasını engelledi. Jandarma eşliğinde köylüleri bilgilendirmeye gelen ÇED kuruluşunun ve ilgili kamu kurumlarının yetkilileri köylülerin protestosuyla karşılaşınca geri çekildi. HES’le ilgili yapıların inşa edileceği alanın bir kısmının Uçansu Şelalesi’ni de içeren doğal sit alanı olduğunu dile getiren köylülerden Musa Şanlı, “Sit alanıolduğu için vatandaş buraya çivi bile çakamıyor ama HES için santral binaları yapılacak. Proje sahasında insan yaşadığını unutmuşlar ama biz onlara burada insanların yaşadığını göstereceğiz. Bizi yok sayamazlar, biz halkız ve burada yaşıyoruz” diye konuştu.

Alara çayı kaynağından denize kadar HES kıskacında
Antik çağdan beri Alanya ile iç Anadolu’yu birbirine bağlayan geçit ve yolların üzerinde bulunan Alara Vadisi, zengin biyolojik çeşitliliğinin yanında Torosların bu bölgesinde yaşayan binlerce insane için de ekmek kapısı. Alara Çayının hayat verdiği vadi boyunca tarımsal üretim, hayvancılık ve arıcılık yapan yöre halkı ekmeğini buradaki suya borçlu. Ancak dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi’ni de barındıran Alara Vadisi’nde kaynağından denize kadar 12 ayrı HES projesi inşa edilmek isteniyor.

Köylüler yargıya başvurdu
Bu projelerden biri olan Hayat 1-2 Regülâtörü ve HES projesi için Antalya Valiliği 2010 yılında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Ancak sahip olduğu iklim ve biyolojik zenginliği nedeniyle UNESCO tarafından dünyada yaşanabilir 100 yer arasında 19. sırada gösterilen Alara Vadisi’nde yaşayan köylüler Valiliğin bu kararını yargıya taşıdı. Köylüleri haklı bulan Antalya 1. İdare Mahkemesi, proje alanında yapılan uzman bilirkişilerin incelemesi sonrasında hazırlanan rapora dayanarak ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti.

Köylüler davayı kazandıklarına sevinirken başa dönüldü
Vadideki bir başka HES projesine karşı da daha önce dava açan ve bu davayı da kazanan Kayabükü ve Köprülü köylüleri, sularını ve yaşam alanlarını korumak için yaklaşık 10 yıldır sürdürdükleri hukuki mücadele için 100 bin lira civarından yargı masrafını kendi aralarında toplayıp karşıladılar. Yargının verdiği iptal kararlarının ardından projelerin vadiden çekilmesini bekleyen köylüler geçtiğimiz ay Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yayınladığı bir ilanla adeta şoke oldular.

Eski projeye yeni ÇED süreci başlatıldı
Yüklenici firmanın Hayat 1-2 Regülâtörü ve HES projesi için yeniden ÇED süreci başlatıldığını bildiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, projeyle ilgili görüş ve önerilerin kuruma iletilmesi gerektiğini duyurdu. Ardından ise 8 Mayıs tarihinde hakkında yöre halkını bilgilendirmek amacıyla Kayabükü köyü camiinde ÇED (Halkın katılımı) toplantısı yapılacağı ilan edildi.

Bunun üzerine Alara Vadisinde yaşayan köylüler, önceki gün öğleye doğru toplantının yapılacağı caminin önünde asılan dev Türk bayrağının altında toplanmaya başladı. Gündoğmuş’a bağlı Kayabükü, Köprülü ve Narağacı köylerinin yanı sıra Alanya ve Manavgat’tan gelen yöre halkının büyük çoğunluğunun yaşlı insanlardan oluşması dikkat çekti. Aralarında çok sayıda kadının da bulunduğu köylüler, “Su temel haktır, satılamaz” pankartının asılı olduğu cami şadırvanında abdestlerini alıp hep birlikte öğle namazlarını kıldılar.

Yazının tamamına linkten ulaşılabilir.

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.