banner113

İşte Antalyalı vekillerin karnesi!

banner106

Antalya'yı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) temsil eden milletvekillerinin meclis karnesi belli oldu. Vekillerin meclis çalışmalarında ilginç istatistikler göze çarptı

İşte Antalyalı vekillerin karnesi!
05 Ağustos 2019 Pazartesi 09:22

banner108
banner238

Turizm, tarım, inşaat gibi bacasız sanayinin başkenti olan Antalya, ülke siyasetinde geçmişten beri hatırı sayılır etkiye sahip. Bölgenin en önemli siyasi gücü ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. AB Bakanlığı ile başlayıp Dışişleri ile devam eden siyasi temsilde Çavuşoğlu, Türkiye, Antalya ve Alanya için son derece önemli bir isim. Dışişleri Bakanlığı gibi önemli bir siyasi gücü elinde bulunduran bölgenin milletvekilleri ise o kadar aktif değil. 
24 Haziran seçimlerinin ardından bakan olan Çavuşoğlu’nun istifa etmesi sonucu Antalya'nın milletvekili sayısı 16’dan, 15'e düştü. Partilere göre dağılımda ise 5 AK Parti, 5 CHP, 3 İYİ Parti, 1 MHP  ve 1 HDP milletvekili bulunuyor Antalya’nın. Kasım 2015 seçiminde Antalya’nın 14 milletvekili  vardı. Dağılımı AK Parti 7, CHP 5 ve MHP 2 şeklinde olmuştu.
SEÇİLDİKTEN SONRA NE YAPTILAR? 
AK Parti'den milletvekili seçilen Mustafa KöseSenanur Çelik, İbrahim Aydın, Atay UsluKemal Çelik parlamentoda etkin çalışmıyorlar. Örneğin Sena Nur Çelik, TBMM'de yemin töreni harici meclis kürsüsüne hiç çıkmadı. Bu anlamda meclisin en aktif Antalya Milletvekili ise Atay Uslu.
CHP’den Çetin Osman BudakDeniz BaykalRafet ZeybekAydın ÖzerCavit Arı, İYİ Parti’den Feridun BahşiHasan SubaşıTuba Vural Çokal, MHP’den Abdurrahman Başkan, HDP’den Kemal Bülbül Antalya Milletvekili olarak bulunuyor mecliste. 
CHP'de Deniz Baykal sağlık sorunları nedeniyle aktif değil. Yemin törenine dahi katılamayan Baykal, parti içi dengelerin korunması adına yeniden Milletvekili oldu ancak hizmet dengesi unutuldu. CHP’li Çetin Osman Budak, Antalya ölçeğinde iktidar muhalefet ayrımı yapmaksızın meclisin en aktif ismi. Cavit Arı, il genel meclis başkanı olduğu dönemde tüm meclis üyelerinin teveccühünü kazanmış olmasına, kırsalda sempati görmesine rağmen Alanya'ya çok gelmeyenlerden. Mecliste milletvekillerinin performans tablosu incelendiğinde sınıfı geçenler azınlıkta. 
Ortaya çıkan meclis performansına bakıldığında, milletin vekillerinin büyük çoğunluğunun kendi ürettiği kanun teklifi vs olmadığı, diğer milletvekillerinin tekliflerine imza desteği verdikleri görülmekte. Tabi ki performansa sadece TBMM ile sınırlı değil, seçimde 200 bini aşan oy potansiyeli nedeniyle Alanyalı gibi davranan, özellikle iktidar partisi mensubu milletvekilerinin seçim sonrası nadiren ilçeye gelip, eş dost ziyareti ile temaslarını tamamlaması dikkatlarden kaçmıyor. 
VEKİLLERİN MECLİS MESAİSİ  

MİLLETVEKİLİ SENA NUR ÇELİK 
Dışişleri Komisyonu Sözcüsü, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi olan Sena Nur Çelik, 7 Temmuz 2018’deki yemin töreni harici TBMM’de meclis kürsüsüne hiç çıkmadı. Kanun teklifi, sahibi olduğu yazılı soru önergesi, genel görüşme önergesi, soruşturma önergesi, sahibi olduğu araştırma önergesi, imzası bulunan araştırma önergesi ve komisyon konuşması yok. Çelik’in tek imzası “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun” teklifinde var.Seçim dönemlerinde bölgede kamp kura vekil, seçimden sonra aralıklarla ilçeye geliyor. 
MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KÖSE 
Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Köse’nin meclis karnesi de Sena Nur Çelik ile aynı. Köse’nin tek imzası “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun ve Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nde bulunuyor. Alanya’ya bir kaç kez geldi.
MİLLETVEKİLİ KEMAL ÇELİK 
Kemal Çelik ise nisbeten daha veremli bir çalışma sergilemiş. Mecliste hazırlanan 7 kanun teklifi ve 5 ayrı araştırma önergesinde imzası bulunuyor. Biri milletvekili andı olmak üzere kürsüde 3 konuşma yaptı 73 komisyon toplantısında söz aldı. Alanya’ya hiç gelmedi. 
MİLLETVEKİLİ İBRAHİM AYDIN 
AK Partili İbrahim Aydın, 3 kanun teklifine imza attı. 3 araştırma önergesinde imzası var ve  9 genel kurul konuşması yaptı. Aydın, üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 30 kez söz aldı. Aydın, sık sık Alanya’ya gelerek teşkilatla çalışmalara katılıyor. 
MİLLETVEKİLİ ATAY USLU 
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Atay Uslu ise 2 kanun teklifi hazırladı. 7 kanun teklifi için imza verdi. 2 konuda araştırma önergesi veren Uslu, 8 kez kürsüde 23 kez komisyonda konuşma yaptı. 
MİLLETVEKİLİ ABDURRAHMAN BAŞKAN
MHP’li Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Abdurrahman Başkan, 1 kanun teklifine ve 27 araştırma önergesine imza attı. Genel kurulda 8 kez kürsüye çıkan Başkan, 5 kez üyesi olduğu komisyonda öz aldı. Başkan, Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere katılmaya özen gösteren isimlerden.
MİLLETVEKİLİ DENİZ BAYKAL 
CHP'de Deniz Baykal’ın, sağlık  sorunları nedeniyle diğer milletvekillerinde sonra yaptığı milletvekili yemini dışında önerisi ve konuşması bulunmamakta. 
MİLLETVEKİLİ ÇETİN OSMAN BUDAK 
CHP’li Çetin Osman Budak’ın kendisinin hazırladığı 2 kanun teklifi var. 4  kanun teklifine de imza attı. Budak,  aralarında  Alanya’nın da olduğu Antalya ve ilçelerini ilgilendiren meseleler hakkında 35 yazılı soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için “Alanya'da bulunan Colybrassus Antik Kenti'nde defineciler tarafından yapılan kaçak kazıya yönelik işlemlere ve alanda alınan güvenlik tedbirleri” ve Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için, “Caretta carettaların yuvalama alanı olan bir sahilin iş makineleri ile sürülerek düzleştirilmesi’ konusunda önergesi bulunuyor. Meclise kendisi tarafından verilen 2 araştırma önergesi ile, diğer milletvekillerince hazırlanan 16 araştırma önergesinde imzası bulunuyor. Meclis kürsüsünde 6 konuşma yapan Budak, üyesi olduğu Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda 7 kez söz aldı. Alanya’ya bir kaç kez geldi. 
MİLLETVEKİLİ AYDIN ÖZER 
Çevre Komisyonu Üyesi CHP’li Aydın Özer 5 ayrı kanun teklifi hazırlayarak meclise sundu. 8 ayrı kanun teklifinde imzası bulunuyor. Özer, 38 yazılı soru önergesi hazırladı. 4 araştırma önergesini kendisi hazırladı, diğer milletvekillerince hazırlanan 445 araştırma önergesine de imza attı. Meclis kürsünde 24 kez, komisyonda ise 7 kez konuşma yaptı. 
MİLLETVEKİLİ CAVİT ARI 
Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı, 4 ayrı kanun teklifine imza verdi. Kendisi tarafından hazırlan 1 kanun teklifi bulunuyor. Arı’nın teklif ettiği kanun özellikle Alanya gibi konaklama tesislerinin çok olduğu belediye bütçelerini destekleyecek bir değişikliği içerisinde barındırmakta. Meclise 18 yazılı soru önergesi veren Arı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a “Alanya’da bazı işletmelerin sahil şeridini işgal ettiği iddiasını” sordu. 2 genel görüşme önergesi veren Arı’nın 156 araştırma önergesinde imzası bulunmakta. Genel kurulda 16 kez söz alan Arı, komisyonlarda 57 kez konuştu. Cavit Arı, Antalya İl Genel Meclis Başkanı olduğu dönemde tüm meclis üyelerinin teveccühünü kazanmış, kırsalda sempati görmesine rağmen Alanya'ya çok gelmeyenlerden. Alanya’ya 1 kez geldi. 
MİLLETVEKİLİ RAFET ZEYBEK 
Adalet Komisyonu Üyesi CHP’li Rafet Zeybek 5 ayrı kanun teklifine imza attı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması isteğiyle İncekum Orman Kampı ihalesinin de aralarında olduğu 28 yazılı soru önergesi verdi.
Zeybek, Alara Çayı üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santralinin insan yaşamına ve çevreye etkilerinin incelenmesi dahil 4 önerge hazırladı, 43 önergeye ise imza verdi. Genel kurulda 14 komisyonlarda ise 8 kez söz aldı. Alanya’ya 1 kez geldi. 
MİLLETVEKİLİ HASAN SUBAŞI 
Adalet Komisyonu Üyesi, İYİ Partili Hasan Subaşı 1 kanun teklifi hazırlayıp 3 teklife imza verdi. 10 yazılı soru önergesi veren Subaşı, 2 araştırma önergesi hazırladı ve 70 önergeye imza attı. Mecliste 46 defa kürsüye çıkan Subaşı, üyesi olduğu komisyonda 5 kez söz aldı. Alanya’ya yerel seçim döneminde geldi. 
MİLLETVEKİLİ FERİDUN BAHŞİ 
İYİ Partili Anayasa Komisyonu Üyesi Feridun Bahşi 22 kanun teklifini  bizzat hazırladı, diğer milletvekilleri tarafından hazırlanan 22 kanun teklifine de imza attı.  22 yazılı soru önergesi, 1 de sözlü görüşme önergesinde imzası var.. Bahşi, 5 araştırma önergesini kendisi hazırlayıp 87 önergeye imza verdi. Genel kurulda 44 kez konuşma yapan Bahşi, üyesi olduğu komisyon toplantılarında ise 1 kez söz aldı. Seçimlerden sonra 2 kez parti teşkilatını ziyarete geldi. 
MİLLETVEKİLİ TUBA VAROL ÇOLAK 
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi İyi Partili Tuba Vural Çolak 5 kanun teklifi hazırlayıp 5 teklife imza verdi. 48 yazılı soru önergesi veren Çolak, 1 görüşme önergesine imza attı. 4 araştırma önergesi hazırlayıp 56 önergeye imza atan Çolak, 18 defa genel kurulda, 10 defa da komisyonda söz aldı. Alanya’ya seçim çalışması için geldi.

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.