banner113

Küçüker: Alanya'da rantsal dönüşüm kentsel dönüşüme kavuşmuş olur!

banner106

Alanya Posta TV'de yayınlanan Gaye Coşkun ile Haberin Manşeti programının konuğu İnşaat Mühendisi ve Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker oldu. 

Küçüker: Alanya'da rantsal dönüşüm kentsel dönüşüme kavuşmuş olur!
12 Haziran 2020 Cuma 09:36

banner108
banner238

Pandemi döneminin inşaat sektörünü nasıl etkilediği, bu süreçte neler yapıldığı ve inşaat sektörünün beklentilerine dair soruları cevapladı. Küçüker, turizmdeki gidişatın inşaat sektörünü de etkilediğine değinirken, Alanya'nın ekonomisine sektörünün ciddi bir katkısı olduğunu belirtti. 

EKONOMİYE BALTA VURDU
Pandemi öncesi ve pandemi sürecinde inşaat sektörünün gidişatına değinen Küçüker, “Pandemi öncesinde inşaat sektöründe toparlama başlamıştı. Bununda etkisinin biz önceden görüyorduk nasıl turizm de rezervasyonlar arttıysa, bizde bir nevi birbirimizin yansımasıyız. Turizm iyi olacak ki insanlar buraya gelecek tatil yapacaklar konut edinmek isteyecekler. Bölgeye para girecek ve bunun insanlar para kazanıp konut edinip gayrimenkul ile ilgili yatırım yapacaklar. İnşaat sektörü için çok güzel bir sezon bekliyorduk açıkçası. Arkadaşlarımızla daha farklı projeler üretmek için uğraşıyorduk. Ama hiç beklenmedik bir krizle karşılaştık. Tabi bu krizin farklılığı globalde olan bir kriz ülkemize has olan bir kriz değildi. Beklentilerimiz ve inşaat sektörünün gidişi imelenmişti. Ondan öncesinde yaşadığımız sıkıntılar vardı. Atlattığımız krizler vardı. Özellikle 2016 krizinin yaraları yeni yeni sarılmaya başlanmıştı. Maalesef şimdi de bu pandemik kriz karşımıza çıktı. Sektörümüzün öncesi böyleyken tabii ki bu gidişte inşaat sektörü ciddi şekilde etkilendi. TÜİK verilerine göre yeni satışlar yüzde 22 düşmüş Nisan ayında. Yabancıya konut satışı yüzde 3 buçuk düşmüş. Bu süreçte aşağı yukarı 160.000 şantiye kapandı bu da ülke ekonomisine ciddi bir balta vurdu. Ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçtik. Kimsenin beklemediği bir krizdi ama devletimiz yerel yönetimlerle birlikte hareket edildi ve dünyaya örnek olacak davranış sergilendi. Çevremizden ve yurtdışında tanıdıklarımızdan güzel dönüşler alıyoruz oradaki herkes Türkiye’ye gıpta ile bakıyor. Türkiye’de önlemler çok zamanında alındı. Vali Beye de çok teşekkür etmek istiyorum. Daha Bilim kurulu bir şey açıklamadan şehirler arası giriş yasağına uygulamadan kendisi iki gün önce Antalya girişlerini kapattı. Ve Antalya’mızı çok güzel bir şekilde korudu. Bununda biz inşallah önümüzdeki süreçte sektörümüze faydasını göreceğiz” dedi.

FARKLI ÜLKELERDEN REZERVASYON TALEPLERİ GELMEYE BAŞLADI
Pandemi sürecinin inşaat sektörünü nasıl etkilediğine değinen Küçüker, “Bu kriz farklı mesela biz Rusya krizinde iptalleri yaşamıştık. Ticari yönden bu durum bizi ayriyeten etkilemişti. Bu krizde öyle bir şey olmadı neler gecikti insanlar ödemelerini yapamadılar bundan dolayı da inşaat firmaları finansman arayışına girdiler. Fakat tablette bir azalma olmadı. Başta herkesin yaşadığı bir şok vardı ama ondan sonra buradaki tecrübelerini insanlar paylaşınca ilgi gerçekten arttı. Değişik Ülkelerden rezervasyon talepleri gelmeye başladı. Buradaki yaşayan yabancılar da süreci çok rahat atlattılar. Enazından güvende hissederek atlattılar. Kendilerine bir şey olsa devletin müdahale edeceğini bildiler ve başarı oranı gerçekten yüksekti. Vaka ve entübe sayı grafiğine bakıldığında da Türkiye’nin gerçekten bu süreci başarılı bir şekilde girdiğini gördüler. Bu bizim için çok olumlu bir dalga oldu. Çoğu insan uçuşlar ne zaman başlayacak ne zaman geleceğiz talepleriyle gelmeye başladılar. İnşallah uçuşlar yakın zamanda açılır. Ve İnsanların bu tecrübeleri de tazeyken Bizim sektörümüzde de bu girişler olur” diye konuştu.

HEM EKONOMİYE HEM DE ŞEHRE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR
İnşaat sektörünün katkılarına değinen Küçüker, “Kış turizmini Alanya’da ayakta tutan en büyük sektörlerinden birisi de inşaat sektörü. Biz yabancıya sattığımız konutta yabancı vatandaş kendisi geliyor çevresini getiriyor. Normalde tatile gelecekse bir paket satın aldıysa yılın belli bir bölümünde 1 hafta 10 günlük tatile geliyor. Ama burada bir konut edindiği zaman buradaki geçirdiği zaman gittikçe artıyor. Burada inşaat sektörü lokomotif bir sektör. Konut edindiği zaman geçirdiği yaşam süresi ile alakalı yaptıkları harcamalar hem ekonomiye hem de şehre ciddi bir katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

BİRİNCİ SIRADA RUSYA YER ALIYOR
Gayrimenkul sektörüne değinen Küçüker, “Geçen sene 6590 konut satışı yapılmış yabancıya Alanya’da. Bizde bu istatistiğe göre karşılaştırdığımız zaman Nisan ayında bir düşüş var ama aylık bazdaki bir çalışmamız olmadı yüklük bazda bakmıştık. Alanya hala Avrupa’dan ciddi talep gören bir şehir. Çünkü Avrupalı bizim olmazsa olmazımız. Birinci sırada Rusya yer alıyor 1703 konut satışı ile sonra Almanya geliyor 674 kişi konut edinmiş. Üçüncü sırada ise İran geliyor 472 konut satışı ile. Ve buradan mülk edinen İranlılar genelde çifte vatandaş ama İran pasaportunu kullanıyorlar. Çoğu da Avrupa’da yaşayan İranlılar. Alanya’yı bir buluşma noktası olarak seçiyorlar. İran’a gidemeyen vatandaşlar eş dost akrabalar buraya gelerek buluşuyorlar. Ve hepsi eğitim seviyesi belirli bir seviyede olan insanlar. İnsanların aklındaki o klasik Arap olgusu ve İranlı kesinlikle değil. Ve ilk beşe baktığımızda ondan sonrasında İsveç geliyor 405 konutla. Ukrayna var 358 sonra Danimarka var 328. Alanya’ya Avrupa’nın ilgisi bu dönemde çok daha artacağına inanıyoruz. Verdiğimiz çok güzel bir sınav var ve Avrupa’da çok ciddi sıkıntılar yaşadı, bir bahar yaşayacağız diye tahmin ediyorum. Hem yabancıda hem yerli de beklentimiz olumlu yönde. Yerli de ikinci bir halka oluştu Alanya’nın kendi iç dinamik bir pazarı var. Yerlinin alıp sattığı daireler var. Ve Türkiye’nin gözardı edilen bir konut ihtiyacı var. Çoğu insanın konutu dairesi yok. Bununla ilgili zaten talep arttı. Devletin Bu kredi faiz oranlarındaki desteğiyle ciddi bir talep var şu an. Ek vergilerde geldi cumhurbaşkanı kararnamesi ile. Zaten inşaat sektörünün hızlanması artık bir ay içerisinde olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

İSTİHDAM YARATAN BİR SEKTÖRÜZ 
İnşaat sektörü olarak beklentileri de yine Küçüker, “Bizim kanayan yaramız var. KDV gibi ve Alanya’ya has baktığımız zaman gerçekten sektörel ihracat yapıyoruz. Alanya’ya ciddi bir döviz girdisi sağlıyoruz. Ekonomiye katlı sağlıyoruz. Ve ihracatın tanımlamasındaki bütün kriterleri sağlıyoruz. Direkt yurtdışından Türkiye’ye para getiriyoruz. Yabancıya satılan konutun artık ihracat kapsamında olması lazım. Desteklenmesi lazım. Biz hem ekonomiye katkıda bulunuyoruz yabancıya satışta aynı zamanda Türkiye’nin de ciddi şekilde reklamını yapıyoruz. Alanya Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü. Ne Alanya’daki yabancı konseyinden bahsediyor. Rusya krizinde Sayın bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu buradaki Rusların ne kadar olumlu katkısı olduğunu bahsetti. O yüzden ihracat kapsamına alınması en büyük beklentimiz. Ve KDV indirimi vardı bunun devam etmesi lazım. Bu süreçte en azından altı aylık veya bir senelik tapu devir olayındaki ücretlerin oranların düşürülmesini bekliyoruz. Buda sektörümüze olumlu şekilde yansıyacaktır. Çünkü İstihdam yaratan bir sektörüz. Ülkenin konuta ihtiyacı var. İnşaat sektörü kalkınmadan Ekonomininde imeleneceğine inanmıyorum” diye konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KONUTUN ÖNEMİ ANLAŞILDI
Sektörel ve Alanya çapındaki öngörülere değinen Küçüker, “Yabancılar açısından baktığımızda Mart'ta kaçırdığımız çok önemli bir zaman vardı. Oda Paskalya tatili ve Nevruz tatili zamanı. Genellikle o zamanlarda bütçesi biraz daha yüksek olan insanların seyahat yaptığı zamanlardır mart ve özellikle eylül ekim ayları. Satışlarımız yoğun olduğu zaman bu aylardır. Onun bu Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayında bizim kaybımız bir ay. Mart ayı ve mart sonu diyebiliriz. Fakat birbirini dengeleyeceklerini düşünüyoruz hem yerlinin olan ilgisi uzun zamandır yerli müşterimizin kafasında konut edinme gibi bir düşünce yoktu. Fakat bu Pandemi sürecinde insanlar konutun ne kadar önemli olduğunu anladı” dedi.

DİJİTAL PAZARLAMAYA YATIRIM DAHA ÇOK ARTACAK
İnşaat sektöründeki yeni yaşama değinen Küçüker, “Sektörümüzde iki safa var. Biri yapı safası biri pazarlama safası. Pazarlama safası Artık dijital pazarlamaya yatırım çok daha artacak. Çünkü Pandemi yaşadık daha fazla yaşamayız inşallah ama ilerde olmayacak diye bir şey yok. Onun için dijital pazarlama ağırlık verip firmalar artık kendini sosyal medya ortamında daha iyi anlatmaya çalışacaklar. Yapılaşmada ise klasik tip projeler artık değişecek. Yani sosyal alanlar daha yüksekte tutulacak toplantı odalarının ayrılması gerekecek. Biraz daha butik proje işine dönecek. Beklentimiz bu yönde çok büyük kompleksler değil de biraz daha butik çok büyük olmayan projelere ilginin artacağını düşünüyoruz. Daha nitelikli projelerin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Hem Yaşamını idam ettirecek hem de Ofisten çalışır gibi alanların oluşması gerektiğine inanıyoruz. Genellikle biz Projelerimizi çeşitlendiriyoruz. %40 olan 1 + 1’i seçerken bu %50 olmuştur. Talep edilirken küçük konutlara daha fazla talep var. Bakım masrafı ve insanlar küçük fakat fonksiyonu yüksek olan konutları tercih etmeye başladılar” dedi. 

SAĞLIKLI BİR TİCARET YAPILMASI GEREKİYOR
Müteahhitlerle olan sektörel ilişkilere değinen Küçüker, “Hemen yarın paraya dönecek diye bir durumu yok o yüzden sağlıklı bir ticaret yapılması gerekiyor. Hem ticaretin hem de müteahhidin  kullanacağı malzemeleri sözleşmede güvence altına alması lazım”

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZA İLETTİK
İş güvenliği riskine değinen Küçüker, “İş Güvenlik firmaları bu konuda ciddi şekilde üstünde duruyor. Devletin getirdiği belli kriterler var bu kriterlere uymadığınız zaman inşaatınız kapanıyor. Tek sıkıntımız yapı denetim alanında. Bu alandaki sıkıntımızı da Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ilettik” 

TEKNOLOJİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜDE OLUMLU KATKI SAĞLADI 
İnsan sektöründe teknolojinin etkisine anlatan Küçüker, “Artık inşaatımızda çok fazla beklemek zorunda değiliz on katlı bir bina ile teknoloji sayesinde kısa zamanda tamamlaya biliyoruz. Teknoloji inşaat sektöründe de olumlu katkı sağladı”

BU ALANDA ALANYA BELEDİYEMİZİN ÇOK BÜYÜK BİR PROJESİ VAR
Alanya’daki kentsel dönüşüm konusuna değinen Küçüker, “Alanya’da kentsel dönüşüm Türkiye geneline vuracak olursak çok minimum durumda. Bununda sebebi bu emsal dediğimiz olay. Önceki yıllarda yapılan yapılarda gereken kriterlere uyulmamış. Bu bağlamda bina yıkıp tekrar yaptığınızda alan küçülebiliyor bu alan küçülmesinde de vatandaşların ihtiyacını karşılamıyor. Biz ne kadar kentsel dönüşümü vatandaş anlatsak da can güvenliği açısından önemli bir konu olduğunu vurgulasak da iş en sonunda ekonomiye denk geliyor. Alanya’nın en çok yapı sorunu merkezde. Bunları da ekonomiye kazandırmak için bu emsal hakkını getirmek lazım. Bunda bizim önerimiz Belediye başkanımız Adem Murat Yücel'le de görüşüyoruz bu arada belirli orantıda vermek. Bu şekilde halk arasında konuşulan bir rantsal dönüşüm kentsel dönüşüme kavuşmuş olur.  Alanya Belediyemizin bu alanda çok büyük bir projesi var özellikle Sanayi Bölgesi’nden stada kadar olan bölgede. Ayrıca Alanya’da yapı ve konut bakımından revaçta olan bölgelere değinen Küçüker, “Bunun için bir bölge söyleyemeyiz tamamı ile  vatandaşların tercihi ile alakalı. Fakat Alanya’da villa konutlarına çok büyük bir artış var” dedi.

SEKTÖRÜMÜZE ARTI KATAR
Marka emlak firmalarına değinen Küçüker, “Dünyaca ünlü firmaların temsilcileri Alanya’da mevcut. Bunun olması da sektörümüze bir artı katar. Bizim emlak firmalarımız Dünya firmalarından daha tecrübeli bu konuda. Çünkü yabancıya satış hususu çok ayrı bir olay. Bu yoğunluk 2000 yılında başladı. 20 yıldır yabancıya satışta hamuru yoğrulmuş bir deneyimimiz var” diye konuştu.

TÜRKİYE KONUT SEKTÖRÜNDE ARANAN ÜLKE HALİNE GELECEK
Sektörün geleceğine ve beklentisine değinen Küçüker, “Sektörümüzde son on sene içinde yaşadıklarımızdan ciddi tecrübeler edindik. İnşaat sektörü kriz yönetimini çözdü diyebiliriz. Rusya ve uçak krizi. Amerika ile olan sıkıntılar ve bu pandemi olayı. Artık bütün firmalar programlarını yaparken daha ayaklarını yere basan finansal yönden de sıkıntıya sokmayacak şekilde projelendiriyor. Ona göre adımlarını atıyor ve biz sektör olarak hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik. Şuan da inanıyoruz ki Türkiye artık konut sektöründe aranan ülke haline gelecek. Vatandaşlık verilmesi ile alakalı da konutlarda da bir artış olacağını bekliyoruz. Buda yabancı vatandaş konusunda sektöre yansıyacak. Alanya’mızda kaliteli bir yaşam var havası ve suyu ile bize düşende bunun daha iyi tanıtımını yapmak” ifadelerini kullandı.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDEN CİDDİ BİR HAMLE BEKLİYORUZ
Kontrollü normalleşme sürecinde beklentilere değinen Küçüker, “Mülk edinme de İskandinav ülkelerinde ciddi bir hamle bekliyoruz. Avrupa bu süreci çok yakından takip etti. Alanya’da 45.000 yerleşik yabancı var. Bunların hepsi binevi bizim elçimiz gibi. Ve burada yaşayan insanlar sosyal medyada süreci paylaşarak Avrupa’ya yansıttılar. Oda bir realite. Çok başarılı bir şekilde bu süreç atlatıldı Avrupa’ya kıyasla. Uçuşlarında 1 Temmuz’dan itibaren başlayacağını biliyoruz inşallah bu anlamda da iyi bir talep bekliyoruz. İnşaat sektöründe Türkiye başarılı dünya sıralamasındayız. Yeter ki talep olsun biz her zaman karşılamaya yönelik projeler üretiriz. Bizler devletimizin aldığı her türlü kararın arkasındayız. Ve her türlü fedakarlığa hazırız. İnşallah kısa sürede bu süreci atlatır güzel günler göreceğiz” dedi
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.