banner113

Sarıkaya yazdı: Siyasette “çifte beş” dönemi. Belediye meclislerin de yeni dönem!

banner106

Bahçeli'nin çağrısının ardından seçimlere yönelik yeni yasal düzenleme olasılıkları tartışılırken, HaberTürk Ankara yazarı Muharrem Sarıkaya, Saray çevrelerinde siyasi etiğin kanunla düzenlenemeyeceği fikrinin hakim olduğunu yazdı.

Sarıkaya yazdı: Siyasette “çifte beş” dönemi. Belediye meclislerin de yeni dönem!
27 Mayıs 2020 Çarşamba 15:12

banner108
banner238

İktidar blokunun seçim ve siyasi partiler sistemlerinde değişiklik yapılmasını tartışmaya açmasının ardından AKP’den farklı sesler yükselmiş, Grup Başkanvekili Bülent Turan ve selefi Mustafa Elitaş ikilisi Siyasi Ahlak Yasası ve vekil transferinin yasaklanması gibi bir gündemlerinin olmadığını söylemişti.

Aynı günün akşamında AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ise MHP ile çalışma yürüttüklerini duyurarak partililerini boşa düşürmüş, çalışmanın dar bir ekip içinde yürütüldüğü mesajı vermişti.
 

HaberTürk Ankara yazarı Muharrem Sarıkaya, Saray çevresinde de Bülent Turan-Mustafa Elitaş ikilisinin açıklamalarına benzer bir yaklaşım bulunduğunu yazdı.

Sarıkaya’nın aktarımına göre, din ve ahlakla ilgili mühendislik olamayacağı, siyasi etiğin kanunla düzenlenmesinin yeni etik sorunlar doğuracağı vurgusu yapan Saray çevreleri, benzer şekilde vekil transfer yasağının da hülle partileri yoluyla aşılabileceğini, parti değiştirme gibi siyasetin bir parçasının kanunla engellenmesinin siyaset yapma hakkının kısıtlanması anlamına gelebileceğini ifade etti.

Seçim barajında düşüş, esnek daraltılmış bölge, belediye meclisine düzenleme

Sarıkaya, 16 Nisan referandumu ve 24 Haziran seçimlerinden bu yana siyasi partiler, seçim ve yerel yönetimlere ilişkin değişikliklerin bir zorunluluk halini aldığını söyleyen Saray çevrelerinin hazırlıklarını şöyle aktardı:

  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte “yönetimde istikrar” kavramının yerine “Meclis’te karar alma istikrarı” geldi. O nedenle seçim barajı, cumhurbaşkanlığı adaylığı için de gereken %5’e indirilecek.
  • Megapollerde seçmen-vekil arasındaki kopukluğun giderilmesine dönük “esnek daraltılmış bölge” sisteminde karar kılındı. En fazla 5 vekil çıkaracak şekilde seçim bölgeleri oluşturulacak. Örneğin 98 vekilli İstanbul’un 3 değil 20, 36 vekilli Ankara’nın 3 değil, 8 seçim bölgesi olacak. Vekil sayısı 5’ten az olan iller tek seçim bölgesi olarak kabul edilecek.
  • Belediye meclislerindeki ikiliği gidermek üzere TBMM-Cumhurbaşkanı ilişkisine benzer bir modele geçilmesi uygun görüldü. Nasıl cumhurbaşkanı TBMM’deki oturumları yönetmiyorsa, belediye başkanı da belediye meclislerinin oturumlarını yönetmeyecek. Onun yerine belediye meclisleri kendi başkanını kendi seçecek. Oturumu da seçilen başkan veya yerine gösterdiği başkanvekilleri yönetecek.

Yazının tamamı için tıklayın!

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.