banner113

Soylu: Menderes Türel döneminin tamamını araştırıyoruz

banner106

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, eski başkan Menderes Türel döneminin araştırılması için İçişleri Bakanlığı’na resmi olarak başvurdu. Soylu, soruşturmaya başladıklarını söylerken, Türel, ‘Veremeyecek hesabımız yok’ dedi.

Soylu: Menderes Türel döneminin tamamını araştırıyoruz
14 Haziran 2019 Cuma 07:52

banner108
banner238

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Beylikdüzü Belediyesi'ne yönelik denetimle ilgili açıklamaları değerlendirirken, konuyu Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne getirdi ve buradan örnek verdi. "Teftiş planları bir yıl önce belli oluyor" diyen Soylu, "Antalya'ya yeni gelen belediye başkanı bize müracaat etti. Biz de Menderes Türel döneminin tamamını araştırıyoruz. Eğer soruşturmazsam görevimi eksik yaparım" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminin denetlenmesiyle ilgili “AK Parti’den aday olmuş bir müfettişin görevlendirilmesi ve ısrarla raporları 23 Haziran’a kadar yetiştirin çabasıyla görev yapması da çok manidar” açıklamasına yanıt verdi.

Teftiş programlarının yıl sonunda hazırlandığını söyleyen Soylu, İnternethaber’den Hadi Özışık’ın bir sorusuna yanıt verirken, “Antalya’ya yeni gelen belediye başkanı bize müracaat etti. Dedi ki ‘Biz Menderes Türel döneminin tamamının araştırılmasını istiyoruz’. Biz de şimdi Menderes Türel döneminin tamamını araştırıyoruz. 175 belediyeden ‘Bir önceki dönemimizi araştırın diye’ talep geliyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın “Ekrem İmamoğlu döneminde yapılan her konu araştırılıyor. Yargıda lehimize sonuçlanan dosyalar didik didik ediliyor” ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun “AK Parti’den aday olmuş bir müfettişin görevlendirilmesi ve ısrarla raporları 23 Haziran’a kadar yetiştirin çabasıyla görev yapması da çok manidar” açıklamalarını değerlendirdi.

‘5 YILDIR DENETİM YAPILMAMASI BİZİM EKSİKLİĞİMİZ’

“Böyle bir talimatınız oldu mu?” sorusu yöneltilen Süleyman Soylu, belediyelerin denetlenmesinin İçişleri Bakanlığı’nın görevi olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Bizim bir görevimiz var: Yerel yönetimlerin soruşturulmasını, teftişini sağlayabilmek. Bunu da halk adına yapıyoruz. Her şeyden bir mağduriyet algısı çıkarmak istiyor olduğu için, yılbaşında benim bir açıklama oldu, ‘Bundan sonra tüm belediyelere yönelik ciddi bir araştırma ve soruşturma yapacağız’. Sebebi de şu: 2014 yılından itibaren biz belediyeleri şikayetin dışında normal bir teftiş yapmıyoruz. Bu bizim eksikliğimiz. Ve geçen yıl bu konuda bir karar aldık. Hem teftiş müfettişlerimiz hem mali değerler kontrolörlerimiz yaklaşık 300’ün üzerindeki belediyeye teftişe gitti. Bu toplam belediyelerin beşte biri. Bu Beylikdüzü’ne de isabet etmiş.”

‘BUNLAR REHBERLİK TEFTİŞLERİ’

Belediyelerde mevzuat konusunda bilgi eksikliği olduğunu ifade eden Soylu, “Öyle işlerler karşılaşıyoruz ki, bir kısmı hiç bilmiyor. Bu teftişler daha ziyade rehberlik teftişleridir. Yani geleceğe ait şunu şöyle yapmanız lazım; kurallar, kanunlar bunlardır gibi ortaya çıkan rehberliktir” dedi.

‘175 BELEDİYEDEN ÖNCEKİ DÖNEMİ ARAŞTIRIN TALEBİ GELDİ’

Önceki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanının AK Partili Menderes Türel olduğunu hatırlatan Soylu, şöyle devam etti:

“Bütün dönemleri araştırmak bizim görevimizdir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı 5 yıldır Menderes Türel, ne yapacağız şimdi? Antalya’ya yeni gelen belediye başkanı bize müracaat etti. Dedi ki ‘Biz Menderes Türel döneminin tamamının araştırılmasını istiyoruz’. Biz de şimdi Menderes Türel döneminin tamamını araştırıyoruz. Araştırmayalım mı yani? Bu tip talepler de çok. 175 belediyeden ‘Bir önceki dönemimizi araştırın’ diye talep geliyor. Ben belediyelerin vesayet makamıyım, vasisiyim yani. Bunu soruşturmak zorundayım. Eğer soruşturmazsam görevimi eksik yaparım.”

‘TEFTİŞ KARARI YENİ DEĞİL’

Teftiş planları yıl sonunda hazırlandığını dile getiren Soylu, “Bu yeni bir karar değil. Teftiş planları 1 yıl önce belli oluyor, geçen yılın sonu itibariyle belli olur. İster yeni olur ister eski olur, kimsenin ismi kimsenin adaylığı bizim teftiş yapmamızı engellemez. Eğer engellersek ülkemize haksızlık yaparız” diye konuştu.

TÜREL; ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK

Menderes Türel, Gün Haber muhabirinin konuya ilişkin sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Böcek yazılı olarak İçişleri Bakanlığı’na dönemimizin incelenmesi için resmi yazıyla müracaat etmiş. Konuyu belediyedeki ilgili arkadaşlar bana ilettiklerinde ben de memnun olduğumu, sevindiğimi söyledim. Menderes Türel döneminde bir kez daha ne kadar düzgün iş yapıldığının teyidi olur. Allah’tan başka kimseden korkumuz yok. Veremeyecek hesabımız hiç yok. Böylelikle Türel döneminde yapılan işlerin ne kadar doğru ve düzgün olduğu teyit edilmiş olur. Abdestimizden şüphemiz yok.”

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.