banner113

Türk Konseyi’nden Turizm Atağı

banner106

Türk Konseyi 5. Turizm Bakanları Toplantısı Türkiye’nin ev sahipliğinde video-konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Türk Konseyi’nden Turizm Atağı
23 Haziran 2020 Salı 15:32

banner108
banner238

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve gözlemci üye Macaristan’dan Turizm Bakanlarının katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı. Koronavirüsten en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm alanında somut işbirliği adımları atılacak. Bu bağlamda Türkiye, Türk Konseyi ülkelerine ‘Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’ konusunda eğitim hizmeti verecek. 

Türk Konseyi Turizm Bakanları Toplantısına, Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Özbekistan adına Başbakan Yardımcısı ve Turizm Geliştirme Komitesi Başkanı Aziz Abdukhakimov, Azerbaycan adına Devlet Turizm Ajansı Başkanı Fuad Naghiyev, Kazakistan adına Turizm ve Spor Bakan Yardımcısı Urken Bissakayev, Kırgızistan adına Kültür Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Maksat Damir, gözlemci üye Macaristan adına da Ulusal Turizm Ajansı Başkan Yardımcısı László Könnyid katıldı. 
ÜYE VE GÖZLEMCİ ÜLKELER
Toplantıda üye ve gözlemci ülkeler, pandemiye karşı mücadelede turizm alanında alınan temizlik ve güvenlik önlemlerine ilişkin işbirliği yapmaya, teknoloji ve dijitalleşemeye öncelik vererek turizm sektörüne katkıda bulunmaya, Türk Konseyi tarafından geliştirilen Modern İpekyolu Ortak Tur Projesinin genişletilerek tanıtımının yapılarak Özbekistan’ın bu projeye dahil edilmesine, ayrıca taraflar arasında koordinasyon ve işbirliğinin arttırılması amacıyla bir koordinasyon komitesi kurulmasına karar verdi. 

Üye ve gözlemci ülkeler arasında geleneksel Türk festivalleri düzenlenmesi, turizm temalı ortak bir televizyon kanalı kurulması, Türk dünyasındaki turistik yerlere ilişkin dijital bir haritanın geliştirilmesi ve Türk Dünyasındaki kutsal mekanları içeren bir tur paketi hazırlanması gibi konular da toplantıda gündeme geldi.

Ayrıca, İpek Yolu Turizm Başkentleri isimli yeni projenin hayata geçirilmesine karar verilen toplantıda, 2021 yılından itibaren her yıl üye devletlerden bir şehrin Türk Dünyası Turizm Başkenti olarak belirlenmesi ve seçilen şehirde turizm potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmesi karara bağlandı. 

Toplantıda yaptığı konuşmada Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, üye ülkelerin koronavirüsten etkilenen turizm sektöründe tecrübelerini birbirleriyle paylaşmasının önem taşıdığını, bu süreçten üye ve gözlemci ülkelerin turizm sektörlerinin en az etkilenmesi için Türk Konseyi olarak gerekli çalışmaları yürütmeye devam edeceklerini vurguladı.


‘Bu yeni normalin ilk yazına girerken, seyahat kısıtlamaları hafiflemeye başladı. Uzun vadeli tahminlerde bulunmak için çok erken, ancak azaltılmış kişisel temas, gelişmiş temizlik önlemleri, ateş ölçüm kontrolleri ve sosyal mesafe gibi seyahate uyarlanmış yeni önlemlerle insanlar turizme geri dönüyor. Kendimizi yeni normale kolayca adapte edebilirsek, önümüzdeki dönemin daha parlak geçeceğine inanıyorum’ ifadelerini kullanan Baghdad Amreyev, Türk Konseyi Sekretaryasının diğer tüm alanlarda olduğu gibi turizm alanında da üye ve gözlemci ülkeler arasındaki işbirliği çabalarını desteklemeyi sürdüreceğini  ifade etti. Türk Konseyi Turizm Bakanları’nın bir sonraki toplantısı 2021 yılında Özbekistan’da yapılacak. 
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.