banner113

Havada bulut, Türkler haline taşınmayı unut!

banner106

Alanya Hal Derneği, Türkler’de yapımı devam eden yeni hale kesinlikle taşınmak istemiyor. Dernek Başkanı Adem Kaya, "Mevcut hali yıkarlarsa da başımızın çaresine bakarız bize ilk anlatılan ile gelinen nokta çok farklı. Hali 350 dönüm beklerken 150 döneme yetersiz ardiye, sundurmasız, girişi çok dar. Bu proje bize uygun değil” dedi.

Havada bulut, Türkler haline taşınmayı unut!
15 Nisan 2022 Cuma 08:42

banner108
banner238


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından 2016’da atılan Türkler Toptancı Hal inşaatı çalışmalar sürüyor. Alanya Hal Komisyoncuları Derneği mevcut haliyle o hale taşınmalarının söz konusu olmadığını savundu. 

“Projenin ilk başından beri doğru olmadığını söylediklerini fiziki şartların uygun olmadığını savunduklarını ifade eden Dernek Başkanı Adem Kaya, “Türkler’de ki hal çok dar. Antalya hali 500 dönümde 144 dükkana sahip ve 600 adet ardiyesi var. Türkler’de 155 dönümde 159 dükkan ancak sadece 43 tane ardiye var. Ardiyeyi çoğaltsak bile dükkanlar çok küçük. Mevcut hallerde biz yerimizden memnunduk. Halin arka tarafında muz paketleme tesisimizde var. Gideceğimiz halde hiçbir imkan yok. Muz paketleyecek bir alan yok. Dışardan ürün getirmek istesek aracı yanaştırıp ürünü indirip satış yapabileceğimiz ortam yok. Onun için yeni hale karşıyız. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.


'BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKACAĞIZ'
Yeni hal projesi yapılırken kendilerinin fikri alınıp alınmadığı sorulan Kaya, “Fikrimiz alındı ama Türkler’de 317 dönüm alan üzerinde proje uygulanacaktı ama sonra baktık ki 155 dönüm üzerine uygulanmış. Bundan dolayı bu proje yetersiz.  Şu anki hizmet verdiğimiz hal yıkarlarsa bizde başımızın çaresine bakarız.  Bu sadece Alanya halcilerinin sorunu değil. Bu tarımı ilgilendiren bir konu. Tarım yara alacak. Ürünler pazarlanamayacak” diye konuştu.
Kaya, daha öncede görüştükleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e 20 Nisan’da Alanya’da katılacağı iftarda da konuyu tekrar hatırlatacaklarını ifade etti.


HALCİNİN TALEBİ VAR
Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de, “Bize sizi daha geniş, ferah, Avrupai bir yere götüreceğiz dediler. Şu an bizim mevcut halin eni 7 buçuk metre. 10 metre eninde halimiz olsun dedik. Bizim her halimizin içinde 2 soğuk hava deposu var. 3 soğuk hava deposu istiyoruz. Biz 2 soğuk hava deposunu muz sarartmak için kullanıyoruz. Son 10 yılda muz üretimi 150 bin tondan 850-900 bin tona çıktı. Üretim yoğunluğu Manavgat, Alanya ve Gazipaşa’da. Manavgat’ta üretilen muzun yüzde 70’i Alanya hallerinde ve depolarında satılıyor. Üçüncü soğuk hava deposunu sebzeler için kullanmak istiyoruz. Biz rampası olan, kullanım alanı 80 metre olan hal olsun diye proje sunduk. Sunduğumuz projeye ne bakan ne gündeme getiren oldu. Bize önce daha büyük sonra da 155 dönüm bir arazi verdiler. 155 dönümde bize verilecek alan 7 metre diye konuşuldu. En son 5 metre 80 santim hal verdiler. Burada 63 metre kullanım alanı olan bir halin Türkler’de 23 metreye düşüyor. Şu anki halin arkasında 45-50 ardiye var. Türkler’de 155 dükkana 43 ardiye veriliyor.

PAKETLEME TESİSİ YOK
Türkler’deki halde paketleme tesisi yok. Devlet çok sayıda üreticiye muz üretsin diye kredi verdi. Muz üretimi var. Şu anda burada 62 muz paketleme tesisini kapatıyoruz. Gittiğimiz yerde de açamayacağız. Siz muz üretimini 900 bin tona çıkartmışsınız ve bunun satılacağı yeri de kapatıyorsunuz. Burada en büyük zararı üretici ve tüketici görecek. Biz her toplantımızda Menderes Türel ve Böcek ile bu proje konusunda yanlış yaptıklarını söyledik.  Her görüşmemizde fotoğraf çektiri halcilerle anlaşıldı diyorlar ama yine kendi bildiklerini yapıyorlar. Bizim talebimiz Konaklı-Payallar civarında hallerin birleşmesi. Demirtaş ve Alanya’nın da doğuda uygun bir noktada ikinci bir hal açılmalı. Hem doğudaki üreticilerin ayağına hizmet götürmek hem de ürünleri daha iyi pazarlayabilmek için yeni bir hal üzerinde çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz" dedi


 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.