banner113

ALANYA'DA EVDE HAYVAN BESLEYENLERİNE DİKKATİNE. ODA TEMSİLCİSİ ERSOY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA GELDİ

banner106

Alanya Veteriner Hekimler Oda Temsilci Kenan Ersoy, Ev hayvanlarının kimliklendirmesi ilişkin basın açıklaması yaptı..

ALANYA'DA EVDE HAYVAN BESLEYENLERİNE DİKKATİNE. ODA TEMSİLCİSİ ERSOY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA GELDİ
23 Aralık 2022 Cuma 12:07

banner108
banner238

Bilindiği üzere kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip ile kayıt edilerek kimliklendirilmesi işlemi 9/7/2021 tarih ve 7332 sayılı kanunun 16. maddesi gereğince (ilgili hüküm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin hayvanlarını en geç 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmak zorundadır) yapılmaktadır. Aslında kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. En son çıkan yeni kanun düzenlemesi ile 31/12/2022 tarihine kadar devam eden süreç tamamlanmış olacaktır. Düzenleme ile  hayvan sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm ve sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutulmuştur.

Kedi, köpek ve gelinciklere deri altı mikroçip uygulayıp, bu mikroçip derialtı el terminali aracılığıyla okunulabilmektedir. Bundan böyle sokağa terk edilmiş kedi, köpek ve gelinciklerin kime ait oldukları el terminaliyle okutularak ev hayvanı kayıt sisteminden (petvet) sahibi tespit edilecektir. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları ve aşılama işlemleri kayıt altına alınacaktır. Bu kayıt işlemi serbest veteriner kliniklerince yapılacak ve takip edilecektir. 

Bu işlem Alanya ilçemizde bulunan toplam 28 serbest veteriner kliniği ve polikliniklerimizce ayrıca Alanya ilçe tarım müdürlüğüncede yapılmaktadır.

Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirme ve kayıt işlemleri için tanınan süre 31/12/2022 de bitmektedir. Cezai bir durum ile karşılaşmadan bu işlemler için hayvan sahibi vatandaşlarımız veteriner kliniklerimize veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilirler.

Bu konularda serbest veteriner hekimlerde, gerekli işlemlerde hayvan sahiplerine kliniklerde yardımcı olmaktadırlar. Bu düzenleme ile yılbaşından itibaren 6 aya kadar olan kedi, köpek ve gelincikler ceza işlemi uygulanmadan kayıt altına alınabilmektedir. Kayıt yaptırmayan hayvan sahiplerine idari para cezası yaptırımı yapılacaktır.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.