banner113

AVOKADO BAHÇENİZ ALANYA STANDI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

banner106

Avokado temalı 1. Alanya Tropikal Meyve Festivali başladı

AVOKADO BAHÇENİZ ALANYA STANDI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
22 Ekim 2022 Cumartesi 11:24

banner108
banner238

Avokado Bahçeniz Alanya sahibi Biyolog Dilber Özsoy Okur,  Manşet Alanya Gazetesi Sahibi Hüseyin Kalaycı'yı Avokado ile ilgili önemli bilgiler verdi.  

Güneşin gülümsediği şehir Alanya’dan herkese sevgiler. Alanya bugün, sıcak iklimi ve verimli topraklarıyla özellikle tropikal meyvelerin anavatanı olmuştur. Avokado ve muzun yanı sıra mango ve papaya başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi yaklaşık 24 çeşit tropikal meyve Alanya’da rahatlıkla yetiştirilmektedir. 


Özellikle avokado yetiştiriciliğinde Türkiye üretiminin yaklaşık %70-80 ini Alanya bölgesi karşılamaktadır. İç Pazar arzının karşılanmasının yanı sıra her yıl yaklaşık 12 ülkeye de avokado ihracatı yapılmaktadır.  
1970 li yıllarda ülkemize giren avokado, kıyı kesiminde dikimi başlamış ve bu bölgenin avokado için elverişli olduğu tespit edilmiştir. 70’li yıllardan bugüne kadar avokado meyvesi ülkemizde önem kazanarak üretimi artmıştır. Avokado üretiminin her geçen gün arttığı Alanya’da, avokado üreticiliği konusunda da oldukça yol katedilmiştir.

Alanya’nın verimli topraklarında hiçbir ilaç kullanılmadan, tamamen geleneksel yöntemlerle, doğal gübreleme ve bol sulama ile ilaçsız, yerli üretim, en lezzetli avokadolar yetiştirilmektedir. Avokado yetiştiriciliği artık rastgele yapılan ekimlerden sıyrılmış, genç çiftçilerin yeni nesil teknolojilerle, bilinçli ve doğru yatırımlarla çok daha ileriye taşıdığı bir konuma gelmiştir. Ekimden önce arazi seçimi, toprak ve sulama suyu analizleri, ekilecek cinslerin seçimi gibi her bir parametre tek tek değerlendirilmekte ve en yüksek verimde en doğru yatırımları yapmak üzere çalışmalar yapılarak üretim kararı verilmektedir. Tüm bu çalışmalar hem zaman kaybı hem de maddi zararların önüne geçmektedir.


Tüm bu çalışmalar doğrultusunda yapılan yetiştiricilikte, iklim koşullarının uygunluğu ve toprak kalitesi de devreye girince, en lezzetli ve en sağlıklı avokadolar yetiştirilmektedir. Katkı-kalıntı analizleriyle sağlığa zararlı pestisit kullanımı olmadan ilaçsız avokado yetiştiriciliği kontrol edilmekte ve desteklenmektedir.

Bugün avokado deyince hemen akla Alanya gelmesinin sebebi budur. Bölgemizde yılın 10 ayında yerli avokado üretimi yapılmakta, bu süreyi 12 aya tamamlayıp yıl boyunca avokado yetiştirebilmek adına da çalışmalar devam etmektedir. Avokadonun yaklaşık 7 cinsi burada yetiştirilmekte, en lezzetli cinslerden biri olan fuerte cinsi  ‘Alanya Avokadosu’ adıyla coğrafi işaretli ürünler listesinde yer almaktadır. 


 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.