banner113

Don nöbeti!

banner106

Sera üreticileri, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü son günlerde ürünlerinin dondan etkilenmemesi için gözleri termometrede yaklaşık 16 saat nöbet tutuyor.

Don nöbeti!
10 Ocak 2019 Perşembe 09:13

banner108
banner238

Türkiye'nin en önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Kumluca'da örtü altı sera üreticileri son dönemde etkili olan soğuk havanın ürünlerini olumsuz etkilememesi için 'don nöbeti'ne başladı. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü gecelerde üreticiler gözleri termometrede, serada ürünlerinin başında bekliyor. Üreticiler, güneşin batışından yeniden doğuşu ve serayı ısıtmasına kadar geçen yaklaşık 16 saatlik süreyi tüm ailesiyle birlikte seranın içinde geçiriyor.

SICAKLIK DÜŞÜNCE SOBALAR ATEŞLENİYOR

'Yağmurlama' adı verilen ve seradaki naylonların üzerine yerleştirilen borulardaki deliklerden akıtılan suyu perde gibi kullanarak dışarıdaki soğuk havanın seranın içine girmesini önlemeye çalışan üreticiler, hava sıcaklığı 2-3 dereceye düştüğünde ise sobaları ateşliyor. Kumluca'da son dönemlerde üreticilerin tamamı günlerini bu şekilde geçiriyor.

'ÇOLUK ÇOCUK YATMIYORUZ'

Üretici Cahit Karataş (46), serasında sivri biber ürettiğini belirtirken, "Don olunca sabaha kadar çoluk çocuk yatmıyoruz" dedi. Şerife Karataş (45) da eşiyle birlikte sabaha kadar seralarındaki sobaları kontrol ettiklerini anlattı.

'GÜNEŞ DOĞUNCAYA KADAR YAKIYORUZ'

Üretici Sadettin Sarıkeçili, "Domateslerde, hava sıcaklığı sıfır dereceye düşünce soba yakıyoruz. Biberlerde 2 veya 3'e düşünce yakıyoruz. Güneş doğuncaya kadar yakıyoruz. 26 sobamız var, sabaha kadar bu sobaları dolaşıp, kontrol ediyoruz" dedi.


ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE SOGUK PORTAKAL BAHCELERINI ETKISI ALTINA ALDI.(FOTO:FINIKE-DHA)

'SEBZE PAHALI DİYENLER GELSİN, DON BEKLESİN'

Ekrem Sarıkeçili (43), "Saat 20.00'de yağmurlama sistemine başladık. Şimdi de sobaları yakıyoruz. Sabaha kadar durmadan sobaları gezeceğiz. Sabaha kadar uyumayacağız. Sabah biber toplayacağız. 'Sebzeler pahalı' diyenler gelsin, bir gece bizimle don beklesin" diye konuştu.

'BİZİM İŞİMİZ İNSANLARI DOYURMAK'

Üreticileri don nöbetinde yalnız bırakmayan Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe de şunları söyledi:

"Çiftçilerimizi tek tek ziyaret ediyoruz. 50 bin dekara yakın örtü altı üretimi yapan tüm çiftçilerimiz şu saat itibariyle hem üstten suni yağmurlama hem de alttan soba yakarak üretimlerimize devam ediyoruz. Bizim işimiz insanları doyurmak. Bizim yaptığımız bu emeğin karşılığını alabilmek, takdir edilmek ve değerimizin bilinmesini istiyoruz."


GAZIPASA'DA TOPLAM 30 BIN DEKAR ALANDA ORTU ALTI SEBZE VE MEYVE YETISTIRICILIGI YAPILIYOR. SERALARDA, PATLICAN, DOMATES, SALATALIK, FASULYE, BIBER GIBI URUNLER YETISTIRILIYOR. SON GUNLERDE HAVA SICAKLIGININ DUSMESIYLE BIRLIKTE GECE BOYUNCA HUMMALI BIR CALISMANIN ICINE GIREN URETICILER, URUNLERININ DONMAMASI ICIN SABAHA KADAR SERALARIN ICINDE BEKLIYOR.(FOTO:YUCEL BULUT/GAZIPASA-DHA)

GAZİPAŞALI ÜRETİCİLER DE DON NÖBETİ TUTTU

Gazipaşa'da toplam 30 bin dekar alanda örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılıyor. Seralarda, patlıcan, domates, salatalık, fasulye, biber gibi ürünler yetiştiriliyor. Son günlerde hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte gece boyunca hummalı bir çalışmanın içine giren üreticiler, ürünlerinin donmaması için sabaha kadar seraların içinde bekliyor. Gece sıcaklığın sıfırın altına düştüğü ilçede üreticiler soba yakarak ürünlerini soğuğun etkisinden korumaya çalışıyor. Üreticiler, seradaki sıcaklığı 2 derecenin altına düşürmemek için mücadele ediyor.

'ZOR ŞARTLARDA YETİŞTİRİYORUZ'

Üretici Ümit Tosun, "Seramızda dikenli salatalık var. Sabaha kadar nöbet tutacağız. Bu şekilde ürünlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bitkilerimizi korumak zorundayız. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz ama alamıyoruz. Girdi maliyetimiz çok yüksek, gübre çuvalları 300- 400 lira ama pazarlamaya gelince bahaneler uydurularak, fiyatlar ucuzluyor. Çiftçinin arkasında duran yok. Zor şartlarda yetiştiriyoruz. Derece sıfırın altına doğru düşüyor. Sabaha kadar sobaları yakacağız, yakmak zorundayız. Yakmazsak batarız" dedi.


ANTALYA'NIN FINIKE ILCESINDE SOGUK PORTAKAL BAHCELERINI ETKISI ALTINA ALDI. BOLGEDEKI BAZI PORTAKAL BAHCELERINDE EKSI 2'YE KADAR INEN HAVA SICAKLIGI NEDENIYLE PORTAKAL AGACLARINDA BUZ SARKITLARI OLUSTU. (FOTO:FINIKE-DHA)

FİNİKE'DE PORTAKAL AĞAÇLARINDA BUZ SARKITLARI OLUŞTU

Antalya'nın Kumluca ve Gazipaşa ilçelerinde sera üreticileri ürünlerinin dondurucu soğuktan etkilenmemesi için soba yakarken, Finike ilçesinde ise soğuk portakal bahçelerini etkisi altına aldı. Bölgedeki bazı portakal bahçelerinde eksi 2'ye kadar inen hava sıcaklığı nedeniyle portakal ağaçlarında buz sarkıtları oluştu. Portakal üreticileri dallardan sarkan buzlar eşliğindeki çektikleri portakal ağaçlarının fotoğraflarını sosyal medyadaki hesaplarından paylaştı. İlçedeki örtü altı sera üreticileri de ürünlerinin donmaması için sabaha kadar soba başında nöbet tuttu.

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDE SERA URETICILERI, HAVA SICAKLIGININ SIFIRIN ALTINA DUSTUGU SON GUNLERDE URUNLERININ DONDAN ETKILENMEMESI ICIN GOZLERI TERMOMETREDE YAKLASIK 16 SAAT NOBET TUTUYOR.(FOTO:KUMLUCA-DHA)

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.