banner113

Hal derneğinden fiyat açıklaması!

banner106

Alanya Toptancı Hali'nde 18 Haziran itibariyle salatalık 50 kuruş, domates 80 kuruş, patlıcan 1 lira, sivri patlıcan ise 1 lira 40 kuruş. Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya güncel fiyatları açıklandı.

Hal derneğinden fiyat açıklaması!
19 Haziran 2019 Çarşamba 08:21

banner108
banner238

Kaya, biber fiyatlarının 2,5-3 lira, fasulyenin 2-3 lira olduğunu, meyvelerde ise limon fiyatlarının 4-4,5 lira, portakal 2,5-3 lira arasında değiştiğini ve kirazın 5-6 lira olduğunu açıkladı. Hal Derneği Başkanı Kaya, fiyatlarda, yaşanan iniş ve çıkışlarda halcinin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını noktasına dikkat çekti.

'BİZİM ELİMİZDE DEĞİL'

Fiyatlardaki dalgalanmalardan halcilerin sorumluluğu olmadığını söyleyen Kaya, "Şu an fiyatlar düştü. Kışın çok yüksek seviyelerde fiyatlar. Bu durum karşısında fiyatları sanki biz halciler yükseltiyormuş gibi zaman zaman suçlandık, karalandık, yargılanmak istendik. Bazen tüketiciler tarafından veya devletimizin yetkili mercileri tarafından halciler fiyatları istediği zaman yükseltiyor, istediği zaman düşürüyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Bunlar yanlıştı, biz defalarca bunu savunduk. Çeşitli kurumlarda toplantı yaptık. Ticaret odalarında, bakanlıkta, ziraat odalarında kendimizi savunduk. Bu kişi ve kurumlar tarafından o zamanlar suçlandık şimdi ise bayram öncesinde salatalığın 10 kuruşa düşmesi ve satılmaması nedeniyle üretici bizi suçladı. Halciler fiyatı istediği gibi düşürdü dendi. 

AŞIRI HIZLI ARTIŞLAR
Ancak bu bizim kendi elimizde değil. Bunun çeşitli sebepleri var. Hava şartları, kışın havanın soğuk olması, ürünün az olması, fiyatı kendiliğinden yükseltiyor. Tıpkı borsa gibi. Biz burada aracıyız. Havalar ısındığı zaman ürün çoğalıyor, fazla ürün olduğu zaman da fiyatlar düşüyor. Ayrıca bu arz ve talep meselesi. Örneğin, Mart ayında erik çıkıyor, 300-500 liraya kadar satılabiliyor. Mesela bizim bir arkadaşımız kiraz aradı, 100 gramını 100 liraya bile getirttiğimiz oldu. Tüm halkımız tarafından bunların anlayışla karşılanmasını istiyoruz. Fiyat dalgalanmalarının asıl sebebi halciler değil, tarladan çıkıştan halka arza kadar bir sürü nedenleri var. İhracatta aşırı hızlı artışlar oluyor, ürün isteniyor, aranıp bulunmadığı zaman fiyatlar yükselebiliyor veya ihracat duruyor, bu sefer de fiyatlar düşebiliyor" ifadelerini kullandı.

banner109
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.