banner113

Halci Hilmi Sevilgene tepki gelmeye devam ediyor!

banner106

Alanya Tarım Müdürlüğünün düzenlediği toplantıda çiftçi ile tartışan Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hal komisyoncusu Hilmi Sevilgenin çiftçilerle ilgili yaptığı konuşmasına tepki gelmeye devam ediyor

Halci Hilmi Sevilgene tepki gelmeye devam ediyor!
18 Kasım 2021 Perşembe 10:13

banner108
banner238

Alanya'nın tanınmış İş İnsanlarından Mustafa Görgülü isim vermeden tepkisini şu şekilde dile getirdi. Alanya İlçe Tarım Müdürlüğünün Ticaret odası konferans salonunda düzenlediği, Kırsal Kalkınma Teşvik ve Hibe projesinin tanıtımıyla alakalı toplantıya gittim. Bir çiftçi kardeşimiz, hal, Ziraat odası ve gübre tedarikçileri, bermuda şeytan üçgenine, besmele çekmeden dokundurduğu için salondan çıkartılmak istendi ama bizim çiftçimiz öyle hemen papuç bırakmaz. Salondan çıkmadı, ama  "Senin cebindeki para benim” lafını hal komisyoncusu arkadaşımıza hiç yakıştıramadım. Bizim mezhebimizin kurucusu, borç para verdiği insanın ağacının altında bile gölgelenmemiş, yanlış anlaşılmasın diye"
NE OLMUŞTU?
ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından 'Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Altyapı Yatırımları Desteklemeleri' konulu toplantı yapıldı. Toplantıya Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya ile üreticiler katıldı. Toplantıda Kırsal Kalkınma Destekleme Şube Müdürü İzzet Kaş devletin verdiği destekleri anlatırken Mehmet Aksoy isimli üretici konuşmak için söz hakkı isteyen Aksoy, halcilere tepki gösterdi. Aksoy, “Toplantıyı başından beri dinliyoruz. Her destekte bir kıstas var. Biz seradaki ürünlerimizi satamıyoruz. Geçen yıl 150 liraya aldığımız üre şu an 465 lira. Geçen yıl 3 liraya sattığımız domates şu anda 2 buçuk lira. 7-8 liraya sattığımız avokado 3 lira. Siz bize destek vereceğiz diyorsunuz. Öbür taraflar köstek oluyor. Nasıl olacak bu işler?” diyerek tepki gösterdi.
‘HALCİ, TÜCCAR İLE KARDEŞ OLUP BİZİ SOYUYOR’
Kırsal Kalkınma Destekleme Şube Müdürü İzzet Kaş’ın “Bahsettiğiniz konuyu anlıyoruz, iletiyoruz ama şu anda anlatmak istediğimiz farklı bir konu var” sözleri üzerine üretici Aksoy, “Burada hali temsilen kim var? Sera yapmaktan bahsediyoruz. Biz 400 bin liraya yaptığımız seranın hurdasını şu anda 30 bin liraya satamıyoruz. Biz kilosu 8 liraya aldığımız üre ile 3 liraya domatesi nasıl satacağız? Ziraat Odası Başkanı’nı ben seçiyorum ama halcinin emrinde çalışıyor. Başkanı da çok seviyorum. Kaç sefer de uyardım. Halci, tüccar ile kardeş oluyor, bizi soyuyor. Bize taban fiyat verin. Bırakın bunları. Bizim desteğe falan ihtiyacımız yok. Sebze fiyatını bir kilo üre fiyatına getirin. Sizden tek isteğim şu. Piyasayı Ziraat Odası Başkanı, çiftçi belirleyecek. Halci, tüccar belirlemeyecek. Benim ürettiğim ürünün fiyatını tüccar, halci bilemez. Halci emlakçı gibi komisyoncudur. Hepsi bizi soyuyor” ifadelerini kullandı
SEVİLGEN "SEN BENİM PARAMI KULLANIYORSUN!
Aksoy’un sözlerinin alkışlanmasına tepki gösteren Sevilgen, “Senin halci ile ne sıkıntın var? Halci senin bahçendeki çürüğü satmak için uğraşıyor. Sen benim paramı kullanıyorsun. Terbiyesiz. Göndermeyin, bahçenizde satın o zaman” ifadelerini kullandı. Sevilgen’in sözlerine karşılık veren Aksoy ise, “ Hakaret etme, burada isim kullanmadım” dedi. Sevilgen yaşanan tartışmanın ardından toplantı salonunu terk etti.
‘ÜRETİCİLER İÇİN ÖZVERİYLE ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’
Tartışmanın ardından üretici Aksoy salondan çıkarılmak istendi. Bunun üzerine devreye giren Alanya Ziraat Odası Başkanı Göktepe, üreticinin yerine oturmasını istedi. Göktepe, “Aksoy gerçek anlamda bir üreticimiz. Ziraat Odası’nın halcilere çalıştığını söylüyor. Ben üzerime alınmadım. Biz üretici için Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Alanya Ziraat Odası, hal dernek başkanlığımız özveriyle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunda sen belki haklı olduğunu düşünüyorsun. Bizim girdi maliyetlerimiz yüksek. Bunu kabul ediyoruz. Ürenin kilosu 8 TL olmuştur. Bu da bir gerçek. Dün Konaklı’da, Payallar’da piyasa kurduk. Salatalık 3.20 TL idi biz 3.50 TL olsun dedik. Bütün Kumluca’dan her taraftan bu görüşler alınarak piyasa belirleniyor. Sen de biliyorsun ki bu noktada arz-talep dengesi var. Biz her zaman şunu haykırıyoruz. Üreticiler yağmurda, çamurda, soğukta, karda, kışta emeklerinin karşılığını alamıyor. Keşke elimizde fırsat olsa da kendimiz üretip kendimiz satsak da halci ile işimiz olmasa ama böyle bir imkan, kurum yok” şeklinde konuştu.

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.