banner113

Koronavirüse yakalanan Alanyalı 3 oda başkanı anlattı!

banner106

Koronavirüse yakalanmalarının ardından, geçirdikleri tedavi süreci sonrası Covid-19'u yenen oda başkanları, Alanya Posta TV'de yaşadıkları sağlık durumlarındaki değişimi anlattı

Koronavirüse yakalanan Alanyalı 3 oda başkanı anlattı!
15 Ekim 2020 Perşembe 09:00

banner108
banner238
Alanya Posta TV'de yayınlanan Özgür Yılmaz'ın sunduğu Artı Haber'e konuk olan Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp ve Alanya Şoförler Odası Başkanı Recep Çalış, koronavirüse yakalandıktan sonra yaşadıkları süreci anlattı. Oda başkanları ayrıca, pandemi sürecinde esnafın yaşadığı sıkıntılara değindi. 
'VÜCUTTA DEPREM ETKİSİ YAPIYOR'
Koronavirüs belirtisi göstermediğini söyleyen Demir, "Çok büyük bir belirtisi yoktu sadece boğazımda hafif bir belirti vardı. Virüs ciğerimize gitmeden hafif atlattık. Ben çok büyük sıkıntılar yaşamadım.  Çok ağır bir süreç geçirmedim ama vücutta deprem oluyor. Vücudun her yerine etkisi var" dedi.
'DENGENİZ BOZULUYOR'
Halsizlik şikayeti sonucu koronavirüs olduğunu öğrendiğini söyleyen Yenialp, "Bir halsizlik, uyku hali geliyordu ve soğuk soğuk ter atıyordum. Vücudumda bir dengenin bozulduğunu hissettim ve hemen hastaneye gittim. Evin bir köşesinde yaşamaya başladık. Zaten sigara ve alkolün yok bunun etkisini gördüm. Vücudumda çok fazla sıkıntı yaşamadım. Sadece 2 gecelik bir sıkıntı yaşadım" dedi.
'PSİKOLOJİK BASKI OLUŞTU'
Koronavirüsün psikolojik açıdan sorunlar doğurduğunu belirten Çalış, "Bu süreç içerisinde herhangi bir belirti ile karşı karşıya kalmadım. Ancak ilk karantina sürecimizin son 2 gününde kuru bir öksürükle karşı karşıya kaldım. İster istemez psikolojik baskı üzerinizde oluşuyor. Bunu da yenmek için ciddi bir dirence sahip olmanız gerekiyor. Çok şükür hayattayız" dedi.
'ESNAFIN GÜCÜ KIRILDI'
Pandemi sürecinde taksici esnafın ciddi zorluk yaşadığını söyleyen Çalış, "Bildiğiniz gibi Alanya'daki bütün esnaflarımız hemen hemen turizme endeksli olarak çalışıyorlar. Özellikle taksici grubu da dört gözle turizmi bekliyor. Güzel bir sezon bekliyorduk ama 11 mart'tan itibaren ülkemizde de bu virüs ortaya çıkınca esnafın gücü kırıldı. Rusya'nın bize seyahat edecek vatandaşların önünü açması itibarıyla bizim esnafımız da yüzde 100 değil ama kısmi bir rahatlama oldu. Yarasını yüzde 100 sarmadıysa da günü kurtarmak adına şu anda hala devam ediyor. Eğer doğruysa Aralık ayına kadar sürecin devam etmesi durumunda esnafımızın yine işlerinin olacağı kanaatindeyiz. Özellikle turizm esnafının veya bütün esnafın belirli ölçülerde desteklenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Esnafımızı ayağa kaldırabilecek bir talepte bulunmuştuk. Cumhurbaşkanlığı makamından da bu taleplerimizin ilgili bakanlıklara gönderildiği yönünde tarafımıza bilgi ulaştı. Temennimiz İnşallah devletimizin imkanları ölçüsünde esnafımıza bu taleplerimizden en azından birkaç tanesinin olumlu bir yansıması olacağı yönünde" dedi.
'BAKKAL ETKİLENMEDİ AMA ZİNCİR MARKETLER VATANDAŞI SÖMÜRDÜ'
Bakkalların pandemi sürecinden fazla etkilenmediğini ifade eden Yenialp, "İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasağı açıklandığı an insanlarımız marketlere yöneldiler. O an gerek sosyal medyadan gerekse de haberlerden gördük. Fırınların önünde insanlar ne sosyal mesafe ne de hijyen kurallarına dikkat etmediler, bir an evvel evlerine 20-30 tane ekmek almanın hesabını yaptılar. Biz kesinlikle bakkallara, marketlere ve fırınlara insanların yoğun bir şekilde savrulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu dönem içerisinde mallarını sattıkları için marketler çok fazla etkilenmedi. Bu dönem içerisinde zincir mağazalarda çok iyi satış yaptılar, insanları ciddi anlamda sömürdüklerine inanmaktayım. Bu dönem içerisinde ne kadar  merdivenaltı imalat yaptırdılarsa onları da bu dönem içerisinde tükettiler. Her zaman örnek vermişimdir, bir keki bizden alın 32 gramdır birde zincir mağazalardan alın 28 gramdır. Hiçbir şey daha kötü yapılamadan daha ucuza satılamaz, vatandaşlarımızın bunun bilincinde olması gerekiyor. Bu dönem içerisinde son günlerde de gündeme gelmeye başladı, gramdan, kilodan nasıl çaldıkları, kaliteden nasıl çaldıkları gösteriyor ve bu durum insanlar tarafından paylaşılıyor. Kantinci esnaflarımız daha hala kantinlerini açamadılar. Her ne kadar çocuklar haftanın 2 günü okula gitseler de kantinciler daha kantinlerini açamadılar. Kapalı oldukları zaman diliminde katinciler kira ödemesi yapmayacak, bunun bilgilendirmesini üyelerimize yaptık" dedi.
'TÜM ESNAF SIKINTI ÇEKTİ'
Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla sadece turizm esnafının değil, tüm esnafın sıkıntı çektiğini belirten Demir, "İçişleri bakanlığımız tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde üyelerimize mesaj gönderdik. Hala butikçilerimiz de dükkanını açmayanlar var. Berberlerimiz dükkanlarını açtı birçoğu da evine ekmek götürebiliyor. Hamamlar, kuaförler, güzellik salonları, kahvehaneler ve birçok meslek grubu şuan evine ekmek götürebiliyor. Bu süreçte sadece turizm esnafı değil Alanya'da ki tüm esnaflar sıkıntı çekti. Esnaf bize her sıkıntısını söylüyor ben sana oy verdim bu sorunu çözeceksin diyor. Esnaflar evine ekmek götüremeyince, berberler kaçak çalışmaya başladılar. Sanayide bir tane esnaf kaçak çalışırken yakalanıp ceza yedi" dedi.
'DÜKKAN AÇMAYANLAR VAR'
2020 yılının yok sayılması gerektiğine vurgu yapan Yenialp, "Ekim itibariyle ödeme günü gelen esnaflarımız ödeme yapmaya başladı. 25 bin lirayı esnaflarımız aldı ve kullandı ama esnaflarımız iş yapmadan nasıl geri ödeme yapacaklar. Yarın tele konferans görüşmesi yapacağız orada da bu ve benzer sıkıntıları dile getireceğiz. Esnafın durumu gerçekten kötü, daha hala dükkanını açmayan kantinci ve daha birçok esnafımız var.  Esnafımızın devletten beklentisi kredilerin biraz daha ertelenmesi isteği var. Devletimiz tarafından bir çalışma yapılarak 2020 yılının yok sayılmasını istiyoruz. 2020 yılı esnaflar açısından yok sayılmalı ve bununla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Eskiden kış aylarında sokağa çıktığınız zaman sokaklar bomboş ve karanlıktı ama üniversitelerimiz aktif olduğundan beri kış aylarında öğrenciler Alanya'ya canlılık katıyor. Üniversiteler sayesinde Alanya'da 13 bin civarında öğrenci barınıyor. Öğrencilerin Alanya ekonomisine de özellikle kış aylarında büyük bir katkısı oluyor. 2020 yılında yaşanan pandemiden dolayı üniversitelerin kapalı olması yani öğrencilerin sokakta olmaması esnafı da ekonomik açıdan zorladı" dedi.
'SAHİP ÇIKIN, BİZLER DE AYAKTA KALALIM'
Yılmaz'ın 'CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, esnafın beklentisi hakkında 17 maddelik bir talepte bulundu. Esnaf temsilcileri olarak bunu siz nasıl yorumluyorsunuz?' sorusu üzerine Yenialp, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen haftaki grup toplantısında 17 maddelik bir talepte bulundu. En son gerçekleştirilen grup toplantısında da bir kısmını tekrar etti orada da söylediklerinin içerisinde bizim esnafımızı ilgilendiren 17 maddenin en önemlisi özellikle zincir marketlerle ilgili bulunduğu talepti. Zincir mağazalar oluşurken ilk önce bakkalları etkileyecek gibi ama daha sonradan diğer esnaf kollarını da etkilemeye başlayınca sorunlar arttı. Böylelikle bu taleplerden bir tanesi bu zincir mağazalar haftanın bir günü kapatılması yönünde. Mahallenizdeki bakkallara sahip çıkın ki bizler de ayakta kalalım, nasıl biz sizin kara gününüzde yanınızdaysak sizde aydınlık günler de bizim yanımızda olun ki biz de ayakta kalalım" diye konuştu. 
'ESNAFA SAHİP ÇIKIN'
Kira konusunda esnafın yaşadığı sorundan bahseden Demir, "Bu konuda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanına dosya sunduk. Alanya belediye başkanı ile toplantı yaptığımızda ise bütün oda başkanları ile bu konuyu dile getirdik. Çevre temizlik vergisinden tabela vergisine, işgaliye vergisinden eğlence vergisine kadar bu vergilerin iş yerlerinin kapalı oldukları zamanda alınmamasını talep ettik. Hem Büyükşehir belediye başkanımız hem de Alanya belediye başkanımıza bu konuda destek oldukları için de teşekkür ederiz. Bu süreçte bazı şahıslar kira konusunda kiracılarını icraya vermiş durumdalar. Aslında dükkan sahiplerinin tam da bu zamanda destek olmaları gerekirken icraya vermelerini kesinlikle doğru bulmuyorum. Esnafa sahip çıkalım, esnaf olmazsa devletimizde olmaz" dedi. -Ekmel Yılmaz-Alanya Postası
 
 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.