banner113

MUZ ÜRETİMİNDE REKOLTE DÜŞECEK. ÜRETİCİ HAYVANSAL GÜBREYE YÖNELDİ

banner106

Muz üreticisi gübre fiyatlarıyla baş edemeyince hayvansal gübreye yöneldi. Bunun ise üretimde rekolteyi düşürmesi bekleniyor.

MUZ ÜRETİMİNDE REKOLTE DÜŞECEK. ÜRETİCİ HAYVANSAL GÜBREYE YÖNELDİ
29 Temmuz 2022 Cuma 10:12

banner108
banner238


ARTAN MALİYETLER
Muz üreticisi artan maliyetler karşısında çözüm bulmaya çalışıyor. Gübre fiyatlarının ortalama 4-5 kat artmasından sonra üreticiler hayvansal gübreye yöneldi. Bunun rekolteyi düşürmesi beklenirken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, gübre içindeki besin elementlerinin önemine dikkat çekerek “Muzun ihtiyacını karşılayacak bitki besin elementleri yoksa muzda verim düşüklüğü olacak"
YANLIŞ GÜBRE
Maliyetlerin yüksek olmasından ötürü muz üreticisinin suni gübre yerine hayvansal gübreye yönelmesini değerlendiren Büyüktaş, "Hayvan gübrelerinin nasıl olduğunu bilemiyoruz. Fakat dışarıda, açıkta depolanan hayvan gübreleri yanmış gübre demek değildir. Üreticinin yanmış hayvan gübresine ihtiyacı var. Böyle bir gübre bulabiliyorlar mı bundan emin olamayız” 
TEMEL ELEMENTLER
Büyüktaş “Hayvan gübresi içerisinde bulunan temel elementler dediğimiz azot, fosfor, potasyum ne düzeyde bunu iyi analiz etmek lazım. Yani oradaki bitki besin elementleri muzun ihtiyacını karşılayacak kadar mı? Eğer değilse ve muzun ihtiyacını karşılayacak bitki besin elementleri yoksa dolayısıyla muzda verim düşüklüğü tabii ki de olacak. Bitkinin ihtiyaç duyduğu elementleri vermezseniz verim düşüklüğü kaçınılmaz. Giderlerin artması her alanı etkiliyor. Suni gübrelerin fiyatları Kasım-Aralık aylarına göre 4,4,5 kat arttı. Yani 300 liralık gübre bin 500 bin 600 lira oldu. Dolayısıyla üretici bunları kullanamıyor. Çiftçi bunları kullanamadığı için kendince çözüm arıyor. Ama hayvansal gübrede de yeterli elementler olmadığı için muhtemelen verimde düşüklüğe neden olur” 
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.