banner113

Turist var, uçak yok!

banner106

Turist var, uçak yok!
21 Şubat 2020 Cuma 14:57

banner108
banner238
Hızlı yükselişini sürdüren Polonya’dan gelen turist sayısı son 3 yılda 4 kat artarak 880 bine ulaştı. Ancak talep kıyı bölgelerle sınırlı kaldı. TÜROB, ekonomik uçuş olmaması nedeniyle potansiyeli değerlendirilemeyen bu pazardaki talebi artırmak ve İstanbul başta diğer destinasyonlara da yaymak için harekete geçti

Polonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı son üç yılda 4 kat artarken, turizmciler havayolu ulaşımındaki yetersizlik nedeniyle kıyılarla sınırlı kalan talebi artırmak ve diğer bölgelere de yaymak için harekete geçti. Polonya’nın başkenti Varşova’da workshop düzenleyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), bu pazarı mercek altına aldı. TÜROB’un, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonu ve THY işbirliğinde ‘Endless Turkey’ temasıyla gerçekleştirdiği workshop sonrası hazırlanan raporda, Polonya pazarının 880 bin turiste ulaştığına, bu talepte ağırlığın kıyı bölgelerde olduğuna dikkat çekildi. Raporda görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Avrupa’da seyahat etme oranı en hızlı artan ülkeler arasında yer alan Polonya’nın Türkiye açısından da büyük bir turizm potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, “Mevcut yolcu ve talep potansiyeline karşın, iki ülke arasında havayolu ile tarifeli seferlerle ulaşım sorunları sürüyor. Bu durum İstanbul başta olmak üzere potansiyelin değerlendirilememesine yol açıyor. ‘Turist var, uçak yok’ durumunu yaşıyoruz. Bu konuda çözümlerin ortaya konması Polonya’dan gelecek turist sayısını önemli oranda artıracaktır. Polonya en büyük turizm pazarlarımız arasına girebilir” dedi.

İstanbul’a sadece 60 bin Polonyalı geldi

Eresin, Varşova-İstanbul hattında charter uçuşlar yapılmasında herhangi bir engel olmadığını, Türk firmaların bu hatta charter seferler düzenlemesini umut ettiklerini dile getirdi. 2014 yılında 510 bin ile rekor kıran Polonyalı turist sayısının 2016’da keskin bir düşüş yaşadığını hatırlatan Eresin, pazarla ilgili şu bilgileri verdi: “2018’den itibaren pazar eski performansına ulaşmakla kalmadı daha da yükseldi. Ancak 880 bin turistin sadece 60 bini İstanbul’a geldi. Amacımız talebi artırarak diğer bölgelere de yaymak. Ekonomik uçuş seçeneklerinin artması durumunda talep artacak ve İstanbul, İzmir, Ankara, Kapadokya, Sapanca, Güneydoğu Anadolu gibi destinasyonlara da yayılacaktır. Çünkü bu talep var. Diğer turizm türlerinin de etkin tanıtılması gerekiyor. Kış turizmi, alışveriş turizmi ve spor turizmi öncelikli olarak ele alınmalı. 2017 yılında yurt dışına tatile çıkan Polonyalı turist sayısının 6 milyon olmuştu. Türkiye, Polonyalı turistlerin tercih sıralamasında 2017’de Yunanistan, Bulgaristan ve İspanya’dan sonra dördüncü sıradaydı. 2018 yılında Türkiye önemli bir sıçrama yaparak Yunanistan’dan sonra ikinci tercih oldu.”

TÜROB’dan çözüm önerileri

Eresin, ulaşım sıkıntısının aşılması için ise şu önerilerde bulundu: “Polonya’dan başta İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa olmak üzere birçok AB ülkesine Ryanair, Easyjet, Wizzair gibi ucuz maliyetli havayolu kuruluşları çok uygun fiyatlarla seferler düzenliyor. Bu durum, ulaşım maliyeti rakip destinasyonların çok üzerinde seyreden İstanbul’a talebi olumsuz etkiliyor. Ülkemiz adına düzenlenen tanıtım ve pazarlama faaliyetleri de pazarda beklenen ilgiyi karşılamıyor, katılımcılar ulaşım sorununu büyük bir engel olarak görüyor ve önyargıyla yaklaşıyor. Türkiye-Polonya arasında THY ve LOT tarafından sefer sayılarında artış sağlanması, THY’nin İstanbul Havalimanı’nda cazip olanaklar ve fiyatlarla sunduğu transit yolcu taşıma kapasitesi endişesiyle Polonya tarafından getirilen kısıtlamaların İstanbul Sabiha Gökçen, Antalya, Dalaman ve İzmir noktalarına verilecek sefer izinleri ile aşılması mümkün görülüyor. İki ülkenin karşılıklı olarak özel sektör havayolu taşıma kuruluşlarına uçuş kısıtlamalarını kaldırması da Polonya’dan Türkiye, Türkiye’den ise Polonya varış noktalı uçak seferlerinin artış göstermesini sağlayacaktır.”

Bine yakın görüşme yapıldı

Öte yandan Varşova’da düzenlenen workshop’a İstanbul, Antalya, Kayseri, Sapanca ve Afyonkarahisar’dan 19 otel ile birlikte 2 Türk acente katıldı. Polonya’nın önde gelen seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin geldiği organizasyonda bine yakın görüşme gerçekleştirildi. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Varşova Kültür ve Tanıtma Müşaviri Volkan Akgül ve THY’nin Polonya Genel Müdürü Erhan İpek iki ülke turizminin geliştirilmesine yönelik temenni ve beklentilerini paylaştı. Varşova Büyükelçiliği Müsteşarı Hakan Abacı iki ülke arasında havayolu ile ulaşım alternatiflerinin artırılması halinde turist sayısında önemli sayıda artış kaydedileceğini vurguladı.

 

ıllara göre Polonya'dan gelen ziyaretçi sayıları

Yıl

Polonya’dan gelen turist sayısı (Bin kişi)

2007

276

2008

397

2009

419

2010

428

2011

480

2012

428

2013

423

2014

510

2015

500

2016

205

2017

296

2018

646

2019

880

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.