Alanya Üniversite Son Sınıf Öğrencisi Arda Öztürk, Feci Kazada Hayatını Kaybetti Alanya Üniversite Son Sınıf Öğrencisi Arda Öztürk, Feci Kazada Hayatını Kaybetti

ALANYA SU HAKKI ÇALIŞTAYLARI TAMAMLANDI: ORTAK AKILLA SUYUN GELECEĞİ YENİDEN YAZILIYOR

Alanya Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği tarafından Avrupa Birliği Sivil Düşün desteğiyle hayata geçirilen “Alanya’nın Geleceği: Suyu Koru, Hayatı Koru” projesi kapsamında düzenlenen Su Hakkı Çalıştayları, Alanya’nın su krizine karşı ortak akıl temelinde politika geliştiren örnek bir yerel hareket olarak tamamlandı. Üç gün boyunca düzenlenen oturumlarda Alanya’nın giderek derinleşen su sorunları; iklim değişikliğinin etkileri, altyapı eksiklikleri, suya erişimdeki eşitsizlikler ve sektörel su kullanımının yarattığı baskılar çerçevesinde çok yönlü biçimde ele alındı.

Akademi, yerel yönetimler, kamu kurumları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve yurttaşların aktif katılım gösterdiği çalıştaylar sonunda, Alanya özelinde uygulanabilir eylem planları ve karar alıcılar için somut politika önerileri geliştirildi. Etkinliklere bölgenin bilimsel ve yönetsel kapasitesini temsil eden birçok isim katkı sundu.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atılgan Atılgan (Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı), Prof. Dr. Harun Uçak (İktisat Bölüm Başkanı) ve Prof. Dr. Erhan Cengiz (Mühendislik Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı) gibi akademik uzmanlar; Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Birimi Şube Müdürü Gazi Öten, Alanya Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Tahir Göktepe ve Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar gibi yerel karar vericilerle bir araya gelerek, teknik bilgi ile yerel gerçekliği buluşturan güçlü bir tartışma zemini oluşturdu. Ayrıca Alanya Belediyesi çevre mühendisleri, belediye meclis üyeleri, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri ve çevre aktivistleri oturumlarda yer alarak sürecin demokratik ve katılımcı karakterine katkı sundu.

Su krizinin sadece ekolojik değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve yönetişimsel bir sorun olarak tanımlandığı çalıştaylarda, turizm ve tarım gibi baskın sektörlerin su tüketimi üzerindeki etkileri ve bu alanlarda sürdürülebilirlik ekseninde dönüşüm ihtiyacı da güçlü biçimde dile getirildi. Tüm bu tartışmalar sonucunda hazırlanan 3 yıllık eylem planı ve karar önerileri, dijital rapor haline getirilerek kamuoyuyla ve yerel yönetimlerle paylaşılacak.

Alanya Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Göker yaptığı konuşmada, bu çalıştayların yalnızca bir proje faaliyeti olmadığını, aynı zamanda Alanya’nın su geleceğine sahip çıkan geniş bir toplumsal iradenin ifadesi olduğunu belirterek, “Bu çalıştaylar, çevresel sorunların çözümünde katılımcı yönetişimin ne kadar etkili olabileceğini gösteren somut bir örnektir. Alanya’nın su varlıklarını yalnızca korumakla kalmayacağız, aynı zamanda gelecek kuşaklara hakkaniyetli biçimde aktarılması için kalıcı mekanizmalar geliştireceğiz.

Önümüzdeki süreçte su izleme grupları kuracağız, gençleri ve yurttaşları daha fazla karar süreçlerine dahil edeceğiz ve bu süreci bölgesel ölçekte yaygınlaştırmak için çalışacağız. Bu, yalnızca bir başlangıç” ifadelerini kullandı. Çalıştaylar sonucunda ortaya çıkan çıktılar doğrultusunda, yıl boyunca sürdürülecek olan çevresel farkındalık çalışmaları, izleme faaliyetleri, savunuculuk kampanyaları ve yerel düzeyde politika izleme girişimleriyle Alanya’nın su politikalarında daha şeffaf, katılımcı ve sürdürülebilir bir yapının temelleri atılmış oldu. Dernek, yerelin bilgisini, bilimin rehberliğini ve yurttaş katılımını birleştirerek çevre adaleti odaklı yeni bir model ortaya koydu. Bu çalışma Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır.

İçeriğin sorumluluğu tamamıyla Alanya Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’ne aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.