Alanya’da uzun süredir gündemde olan hal birleştirme projesi, üretici ve tüccar kesiminde ciddi endişelere yol açtı. Özellikle fiziki koşullar, lojistik altyapı, soğuk hava depoları ve pazarlama alanları konusundaki eksiklikler, sektör temsilcilerinin projeye mesafeli yaklaşmasına neden oluyor. Alanya Avakodocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ve Alanya’nın en eski komisyoncularından Ahmet İhtiyar, mevcut haliyle yeni hal kompleksinin bölge ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etti.
“Yapılan Proje, Anlatılan Projeden Farklı”
ArtıHaber programına konuk olan Hilmi Sevilgen, projenin başlangıcının 2014-2015 yıllarına dayandığını belirterek, “Alanya Hali bize dar geliyordu. Daha geniş, Avrupa standartlarında bir hal sözü verildiğinde projeye sıcak baktık. Ancak süreç ilerledikçe projenin anlatılandan çok farklı olduğunu gördük. Yeni yapılacak yerin ulaşımı zorluydu, ortada bir lokasyon istedik, olmadı. Bugün geldiğimiz noktada ise hâlâ temel ihtiyaçlar bile karşılanmış değil” dedi.
Soğuk hava zinciri, rampalı yapılar ve iş gücü problemleri gibi kronik sorunların çözülmediğini vurgulayan Sevilgen, “Biz gelmek istemiyoruz demiyoruz, şartlar oluşsun, gidelim. 2016’dan beri projeye itiraz ediyoruz. Hatta meclise önerge verdik, dava da açıldı. Bu süreç doğru yönetilmedi” diye konuştu.
“Orası Çiftçiye Ait, Onlar Rahatsızsa Biz de Rahatsızız”
Sevilgen, hal sisteminin merkezinde üretici olduğunu belirterek, “Üretici rahat değilse, tüccar da değildir. Orada yer yok, park yeri yok, ardiye yok. Tüccar gitse nerede duracak? Çiftçi oraya nasıl mal getirecek? Bu sorunlar çözülmeden ısrarla ‘gelin’ demek mantıklı değil. Ayrıca orası devletin değil, çiftçilerin malı. Bu haliyle oraya geçersek doğu bölgesindeki üreticinin yarısını kaybederiz” şeklinde konuştu.
“Projeyi Bizden Kaçırdılar”
Alanya’da halcilik sektörünün duayen isimlerinden Ahmet İhtiyar da projeye ciddi eleştiriler yöneltti. Dört halin (Payallar, Konaklı, Alanya, Demirtaş) tek bir noktada toplanmasının fiziken mümkün olmadığını belirten İhtiyar, “Yeni hale gittik, gördük. O yapıdan tamirhane olur, hal değil. Alanya Hali kadar bile alan yok. Projede söylenen metrekareyle yapılan metrekare arasında fark var. Üstelik projeyi bizden gizlediler. Kimseye danışmadan yapıldı” dedi.
“Bu Dört Hal Nasıl Sığacak?”
İhtiyar, yeni kompleksin ne giriş-çıkışlara ne de günlük sevkiyata uygun olmadığını ifade ederek, “Biz burada hem Türkiye içi hem yurt dışı piyasaları değerlendiriyoruz. Yeni yerde bu imkan yok. Ayrıca soğuk hava deposu, geniş park alanları, tüccar ardiyeleri gibi temel ihtiyaçlar karşılanmamış. Böyle bir ortamda ticaret yapılmaz” dedi.
“Alternatif Öneriler Gündemde”
Hilmi Sevilgen, atıl durumdaki yeni hal kompleksinin Konaklı-Payallar Hali’ne verilmesi ya da galericiler sitesi olarak kullanılması gibi alternatiflerin değerlendirilmesini önerdi. “Bu kadar yatırım boşa gitmesin. Ama zorla da kimseyi götürmeye çalışmayın. Altyapı hazır olsun, çiftçi isterse zaten gider” dedi.