GÜNDEM

Türkiye-İsrail arasındaki antlaşma


Anlaşmaya göre Tel Aviv yönetimi Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenler için 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Gazze'ye insani yardım başlayacak. 10 bin ton insani yardım taşıyan ilk gemi hareket edecek. Ve Ankara ve Tel Aviv yönetimi en kısa sürede büyükelçileri yeniden atayacak.
Anlaşmaya ilişkin turizm sektöründen gelen ilk yorum Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman'dan geldi. Hacısüleyman, "Anlaşmanın muhakkak ki turizme etkisi olumlu olacaktır" dedi. 
Ocak 2009'da Davos Zirvesi'nde, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'one minute' çıkışıyla başlayan, 'Mavi Marmara' baskınıyla tamamen bozulan Türkiye İsrail ilişkileri sonrasında turizmde de büyük düşüş yaşanmıştı. Özellikle Türkiye'deki Antalya gibi sahil kentlerine tatil için akın eden İsrailli turistlerin sayısı, 2010 yılındaki Mavi Marmara olayının ardından hızla düşüşe geçmişti. Diplomatik ilişkileri geren ve İsrail'den Türkiye'ye olan turizmi bitirme noktasına getiren olayın ardından henüz durum 2010 yılı öncesindeki haline gelemedi. Son olarak da İstanbul Taksim İstiklal caddesinde 19 Mart 2016 Cumartesi günü canlı bomba saldırısı sonucu 3 İsrailli turist hayatını kaybetmişti. 
Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB), İstanbul'da yaşanan terörist saldırı sonucu, saldırının hemen ardından İsrail Otelciler Birliği'ne gönderdiği başsağlığı mektubu, bu ülkede olumlu tepkiler almıştı.
İsrail'den Türkiye'ye yönelik turizm oranındaki düşüşün ardından, gelen turist sayısındaki oran 2014 yılında yüzde 26 ve 2015 yılında da yüzde 19 oranında yükseliş göstermişti.