SAĞLIK

Ahmet'in 'Gönüllü Anneler'i iş başında


SMA Tip 2 hastası minik Ahmet için 'Gönüllü Anneler' adı altında bir grup oluşturuldu. Ahmet'in en kısa sürede sağlığına kavuşması için gönüllü anneler, Alanya'nın her kesiminin elini taşına altına koyması için çalışmalar yapacak. SMA hastalığına yönelik farkındalık oluşturmak, gönüllü ev hanımlarını atölyede Ahmet'e destek için buluşturmak, kermes düzenlemek gibi çeşitli faaliyetlerde bulunmak için atağa geçen 'Gönüllü Anneler' grubu içinde sadece kadınlar değil, erkekler de yer alıyor. Cemile Pehlivan, Ayten Yalçın Güçlü, Emine Demir, Fatma Akın Ünal, Müzeyyen Turgut, Sevim Bilen, Nazmi Zavlak ve Erkan Cebeci, 'Gönüllü Anneler'i oluşturan 9 isim. 
'ZAMAN ÇOK KISA'
19 aylık Ahmet Çaltı'nın teyzesi Ümmühan Sarı, Alanya Postası Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, zamanın giderek daraldığını ve bu nedenle de atağa geçtiklerini söyledi. Sarı, "Ahmet için önce küçük bir grupla başlamıştık, kendi çevremizden oluşan. Sonra bu hastalığın farkındalığı oluşturulunca bu grup giderek büyüdü. Şu an bizim grubumuzun amacı Ahmet için herkes ne yapabiliri düşünü, siz bizim için ne yapabilirsiniz diye sorup, geri dönüşümleri toplamak istiyoruz. Bir atölye planımız var. Ev hanımlarını da bu işin içine katmak istiyoruz. Anneler bu konuda bir adım daha duyarlı olduğu için. Kendi evimizde yaptığımız küçük çaplı pasta ve börekleri arttırıp Ahmet için satış yapmak istiyoruz. 1.planımız bu. Kermes düzenlemek adına ürün toplama niyetindeyiz. Pandemi rahatladığı zaman ürün stoğumuz olmalı. Odalara, faydalı olabilecek kuruluşlara giderek neler yapabileceği konusunda bilgi almak istiyoruz. Hızlı hareket etmemiz lazım. Zaman çok kısa" dedi. 
TEMMUZ'DA TEDAVİNİN BAŞLAMASI GEREKİYOR
Ahmet'in Temmuz ortasında tedavisinin başlaması gerektiğini ifade eden Sarı, "Ahmet şu an 19 aylık. Temmuz'un ortasın oraya gitmiş olması lazım. Çünkü 2 Ağustos'ta yaşına girecek. 15 gün öncesinden tahlil ve tetkitler yapılması gerekiyor. Temmuz ortasında bu işin bitmesi lazım. Boş durmamak adına atağa geçtik" diye konuştu. 
900 BİN TL'YE ULAŞILDI
Şu ana kadar 900 bin TL'ye ulaştıklarını söyleyen Sarı, "Şu ana kadar eşimiz ve dostumuzla kendi çabalarımızla yeni yeni yol katetmeye başladık. Bizim bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bu çabalarımızla daha 1 milyon olamadık ama 850-900 gibi bir rakama ulaştık" dedi.
AHMET'İN HERKESE İHTİYACI VAR
Ahmet'in herkese ihtiyacının olduğunu vurgulayan Sarı, "Ben inanıyorum ki bu gönüllü annelere herkes el atacak. Biz herkesi bu başlattığımız gruba dahil etmek istiyoruz. 2 çocuk bursunu verdi. Geçen bir çocuk bize kumbarasını gönderdi. O kadar güzel geri dönüşümler oluyor ki. Biz buna daha fazla yaymak istiyoruz. Biz 1 TL'ye de 100 bin TL'ye de ihtiyacımız var. Ahmet'in herkese ihtiyacı var. Bir an önce atağa geçmek istiyoruz. O yüzde kapı kapı gezeceğiz. Ziyaretlerde bulunacağız" dedi.
KUMBARA KONULACAK
Kuruluşlarla görüşmeler yapacaklarını ve esnaflara kumbara konulacağını belirten Sarı, "Esnafların dükkanlarına Ahmet için kumbara koymasını sağlamak adına ALESO Başkanı Nuri Demir'den destek alacağız. Referans gerçekten çok önemli. İyi niyeti suistimal eden çok fazla insan var bunu biliyoruz. Bu yüzden kuruluşlarla adım atmak tek temennimiz" dedi.
TEDAVİYE GÖRE BELİRLENİYOR
Ahmet'in ihtiyacı olan tedaviye göre hastanenin ücreti belirleyeceğini söyleyen Sarı, "Bir teklif bekleme aşamasındayız. Hastane ile görüşmelerimiz sürüyor. Hastane görüşme aşaması biraz uzun sürüyor. Ahmet'in videolarını, tetkitleri göndermemizi istediler. Tetkitlerden sonra uzmanların incelemesi sürüyor. Tahmini rakamlar veriliyor. Ve şu an tahmini rakam 2 milyon 200 bin dolar taban, 2 milyon 900 bin dolar ise tavan ücret. Bu aralıkta bir ücret yansıtılacağı söylenildi. Tedavi 3 buçuk, 4 ayı bulan bir süreç. Temmuz ortasında gideceğiz, 11 yada 12. ayda da geri döneceğiz. Tabii Ahmet'in fizik tedavisiye verdiği cevaba, ilacın yan etkisine bağlı. Biz bu tahmini rakamlar nedeniyle hiçbir zaman şu kadar para lazım diye bir açıklama yapmadık. Çünkü şeffaf olmak istiyoruz. Bugün deriz ki 2 milyon 900 bin dolar lazımmış deyip, haberi başlatırız. Yarın teklif daha az geldiği zaman insanlara ne denecek. Bu teklif çocuğun ihtiyacı olan tedaviye bağlı olarak belirleniyor" dedi.

SMA HASTASI EBEVEYLER AYRI BİR AİLE OLDU
Paranın fazla toplanması halinde başka bir ihtiyacı olan çocuğa aktarılacağını söyleyen Sarı, "Eğer bu para toplanmazsa yada fazla para toplanırsa, başka bir çocuğa aktaracağız. Öykü bebeğin Anamur'da kumbarası kalmış mesela. Öykü bebeğin kumbarası bize gönderildi. Ve bu çok duygulandırdı bizi. SMA hastası ailelerin anneleri öyle kocaman bir aile ki. Herkes birbirine destek veriyor. Birbirlerini tanımıyorlar ama aile oldular" dedi.
ALANYA'NIN MUCİZE EVLADI OLSUN
Tek temennilerinin Ahmet'in iyileşmesi olduğuna dikkat çeken Sarı, "Tek temennimiz Ahmet inşallah iyileşir ve güzel bir mevkiye gelir. Ve bir çocuğa yardım eder. Der ki ben bir zorluktan geldim. Alanya'nın mucize evladıyım. Bir sürü insanın eli var üstümde deyip bir yerlere gelsin. Herkese onun da faydası olsun istiyoruz" dedi.
YAPAMAZSINIZ DEDİLER
Rakamın yüksek olması nedeniyle bu paranın toplanamacağını söyleyenlerin olduğunu belirten Sarı, "Rakam çok yüksek yapamazsınız dediler. Ablam kenarda ağlarken çaresizce, sabaha kadar düşündük ne yapabiliriz diye. İlaç var ama buna ulaşmanın tek çaresi para. Biz niye yapmayalım dedik. Alanyamızdan bir sürü yere destek olundu. Türkiye'den 21 çocuk bu tedaviyi olmak için gitti. Bu gönül işi biliyoruz. Varı paylaşabilirsin ama yoku paylaşmak çok kıymetli" dedi.