Manşet Alanya

Alanyalı doktordan göz alerjisi ile ilgili açıklama

SAĞLIK

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzm. Dr. Özge Yanık Odabaş Göz Alerjisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Odabaş, "Alerjiye yatkın bireylerde, göz yüzeyiyle temas eden çeşitli alerjenler (yabancı maddeler), vücudun kendini korumak için aşırı tepki vermesine neden olurlar. Bu aşırı tepkiye alerjik reaksiyon denir” dedi. Göz alerjisine en sık neden olan maddeler, çiçek tozu, ağaç, yabani ot polenleri, küfler, ev tozları ve evcil hayvan tüyleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Özge Yanık Odabaş, bunlar dışında kozmetik amaçlı kullanılan makyaj malzemeleri, şampuan ve benzeri temizleyiciler, kontakt lens ve solüsyonları ve bazı ilaçların da alerji gelişimine neden olabileceğini belirtti. ALERJİ BULGULAR Alerji bulgularının ortaya çıkmasındaki esas nedenin kişinin bünyesinin alerjiye yatkınlık durumu olduğunu ifade eden Odabaş, bu nedenle, göz alerjisine astım ve bahar nezlesi gibi diğer alerjik durumlarda sıklıkla eşlik ettiğini söyledi.
Odabaş, “Göz hekimleri muayeneye gelen hastanın hangi tür göz alerjisi tipi olduğunu belirleyerek hastanın günlük hayatlarında uygulayabilecekleri bazı basit tedbirlerle kişinin göz alerjisi şikayetlerinin azalmasına yardımcı olmaktadırlar. Göz alerjilerinin temel tedavisi ise, alerjiye neden olabileceği düşünülen maddelerle temasın azaltılmasıdır. Bu nedenle hastanın özellikle şikayetinin arttığı anları düşünerek, belirtilerin sıklıkla ortaya çıktığı yerlerden kaçınması gerekir” dedi. 

Alerjisi Olan Hastalar Ne Gibi Tedbirler Almalıdır

Bahar ve yaz mevsimlerinde gözlük ve şapka kullanımı, dış ortamlardan eve dönüldüğünde göz kapakları ve yüzün bol su ile yıkanması alerjenle olan teması azaltacaktır diyen Uzm. Dr. Yanık Odabaş “Mevsimsel alerjinin tersine yıllık alerjisi olan bireylerde ise, ev ya da iş yerlerinde toz toplayabilecek nitelikte olan halıların tercih edilmemesi, kuş tüyü yastık ya da yorgan kullanımından kaçınılması ve evcil hayvanlarla olan temasın azaltılması, şikayetlerin belirgin oranda azalmasını saylayacaktır. Bunların dışında özellikle kadınlarda kozmetik alerjisi gibi durumlarda ise alerji yaptığı tespit edilen ürünün kullanımının bırakılması ve daha doğal içerikli ürünlerin tercih edilmesi alınabilecek önemli tedbirler arasındadır ”dedi.
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.