İlk etapta Antalya, Burdur, Isparta ve Muğla illerinden bayilik başvurularını www.turka.com üzerinden almaya başlayan şirket, ülke genelinde 249 araç muayene istasyonu kurmak için yoğun hazırlık yürütüyor. Hedef, 2027 yılı itibarıyla sistemin devreye alınması ve araç sahiplerine daha hızlı, verimli ve kullanıcı odaklı bir muayene deneyimi sunmak.
“Türkiye’nin Her Yerine Yayılacağız”
Turka İcra Kurulu Üyesi Serhan Salman, yaptığı açıklamada, Türkiye çapında güvenilir ve güçlü iş ortakları ile çalışmak istediklerini belirterek, “Bayilik başvuru sürecimizi başlattık. İlk etapta Antalya, Burdur, Isparta ve Muğla illerinde yer alacak girişimcilerle görüşüyoruz. www.turka.com adresinden başvuru koşullarını yayınladık. Başvurularda finansal yeterlilik, referans mektubu, taşınmaza ait belgeler ve bir sayfalık niyet mektubu gibi belgeler talep ediyoruz. Belgelerini eksiksiz getiren yatırımcılar birden fazla ilde bayilik alma şansına sahip olacak” dedi.
Serhan Salman, Cumhuriyet tarihinin en büyük araç muayene ihalesini kazanmanın sorumluluğu ile hareket ettiklerini vurgulayarak, “2024’te Türkiye’de trafikte kayıtlı araç sayısı 31 milyonu aştı. Her yıl 1 milyondan fazla yeni araç trafiğe çıkıyor. Bu artış, araç muayenesinin önemini daha da artırıyor. Biz bu sürece 249 istasyonla başlayacağız ancak her 5 yılda bir yapılan analizlerle ihtiyaç duyulan yerlerde istasyon sayısını artıracağız” ifadelerini kullandı.
‘Yeni Nesil Muayene’ Vizyonu
“Yeni nesil araç muayene” kavramını sadece modern tesisler olarak değil, aynı zamanda teknolojik altyapı, hızlı hizmet, sürüş güvenliği ve kullanıcı memnuniyeti odaklı bir sistem olarak tanımlayan Salman, otomotiv dünyasında yaşanan büyük dönüşüme dikkat çekti.
Özellikle elektrikli ve otonom araçlara yönelik yeni test programları geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Salman, “Bakanlığın izni ve yasal düzenlemelere uygun şekilde, araç sahiplerinin beklentilerini karşılayacak bir sistem kuracağız. Araç muayene süreci, artık yalnızca yasal zorunluluk değil, aynı zamanda sürüş güvenliğini artıran bir hizmet olacak” dedi.
4.500 Kişiye İş, Kadın İstihdamına Öncelik
Yeni sistemin bir diğer önemli katkısı ise istihdam olacak. Turka’nın 2047 yılına kadar sürecek olan hizmet döneminde en az 4.500 kişiye doğrudan iş imkânı sağlaması bekleniyor. Şirket özellikle kadın istihdamına öncelik verecek projeler üzerinde de çalışıyor.
Salman, “Bu büyük organizasyon sadece araçların değil, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasının da bir parçası olacak. Girişimcilerimizi bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.