Edinilen bilgilere göre, operasyonun fitilini ateşleyen gelişme Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in makam odasında baklava kutusu içinde tam 110 bin avro rüşvet alırken suçüstü yakalanması oldu. Tüter’le birlikte Başkan Kara’nın yakın çevresindeki pek çok üst düzey isim de gözaltına alındı. Belediye binasında yapılan aramada çeşitli belgelere ve dijital materyallere el konuldu.

Başkan Side’de, Yardımcı Makam Odasında Yakalandı

Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, polisin Side’deki ek hizmet binasında gözaltına alınarak sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü. Kara ile birlikte Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Engin Tüter, Sıla Ceyhan Berkaya, Gülsüm Özer, Başkan’ın yeğeni ve Özel Kalem Müdürü B.Ş., İmar ve Şehircilik Müdürü M.A., Yapı Kontrol Müdürü H.K. ve Başkan Danışmanı M.T.’nin de gözaltında olduğu öğrenildi.

Partililer ve bazı vatandaşlar, operasyon haberinin yayılması üzerine belediye binası önünde toplanarak tepki gösterdi. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında sürdürülen arama ve gözaltı işlemleri gece geç saatlere kadar devam etti.

800 Milyon TL’lik Vurgun İddiası

Savcılık kaynaklarına göre, Manavgat Belediyesi’nde iş yeri açma, ruhsat ve inşaat izinleri gibi işlemlerin, rüşvet alınmadan ilerlemediği, iddiaya göre yaklaşık 800 milyon TL’nin farklı yöntemlerle zimmete geçirildiği belirtildi. Özellikle turizm yatırımcıları ve otel sahiplerinden yüklü miktarda para alındığı, işlemlerin sistematik şekilde geciktirilerek baskı uygulandığı öne sürüldü.

İddialar arasında, Belediye Başkanı Kara’nın Side Kemer Mahallesi’nde 750 bin avroya aldığı lüks villanın bedelinin bölgedeki bazı otel yatırımcıları tarafından karşılandığı, Kumköy’deki villasının ise bedelsiz şekilde yıkılıp yeniden yapıldığı iddiaları da yer aldı.

Baklava Kutusunda Rüşvet, Sahte Faturalar, Kapalı İhbarlar…

Erdoğan: Biz AK Parti, MHP ve DEM Parti olarak bu yolu beraber yürümeye karar verdik Erdoğan: Biz AK Parti, MHP ve DEM Parti olarak bu yolu beraber yürümeye karar verdik

Soruşturma dosyasında, rüşvetin sadece nakit para olarak değil, farklı yollarla da belediyeye aktarıldığı kaydedildi. CİMER üzerinden gelen bazı şikayetlerin kapatılması için milyonlarca liralık rüşvetler verildiği, sahte fatura düzenlenerek para akışının gizlendiği ifade edildi. Ayrıca belediyeye ait borçların bazı iş insanlarına ödetildiği, usulsüz ruhsat ve iskan izinlerinin para karşılığı sağlandığı iddia ediliyor.

‘Suç Örgütü’ İddiası Masada

Başsavcılık kaynakları, soruşturmanın rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarını kapsadığını belirtti. Dosyada suç örgütü şüphesiyle pek çok belge, ses kaydı ve banka hareketine ulaşıldığı, belediye içinde sistematik bir yapı kurularak kamu kaynaklarının kişisel menfaatlere aktarıldığı ifade edildi.

Gözler Salı Gününe Çevrildi

Gözaltına alınan şüphelilerin, emniyetteki işlemlerinin ardından salı günü toplu halde adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Manavgat’ta yaşanan bu gelişme, hem ilçede hem de Antalya siyasetinde büyük yankı uyandırırken, soruşturmanın derinleşerek yeni isimlere uzanabileceği öne sürülüyor.