Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan ve imar planı değişikliklerinde ortaya çıkan değer artışlarının yüzde 90’ının kamuya aktarılmasını öngören yeni yönetmeliğin şehircilikte önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi.

22 Kasım 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 33085 sayılı “İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği”, şehirlerde keyfi imar değişikliklerinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Çakır, yaptığı değerlendirmede söz konusu düzenlemenin daha önce çıkarılan 7534 Sayılı Kanun’un uygulamasını netleştirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Plan değişikliği sonucu taşınmazın değerinde bir artış oluşuyorsa, bu kazancın yüzde 90’ının kamunun hakkı olarak alınması artık zorunludur. Böylece şehirlerin kontrolsüz büyümesi engellenecek, imar rantının toplum yararına dönmesi sağlanacaktır.”

Vatandaşa ödeme kolaylığı

Düzenlemeyle değer artış payının yalnızca arsa değerine uygulanacağına dikkat çeken Çakır, ödemelerde kolaylık sağlandığını ifade etti.

Peşin ödemelerde %10 indirim yapılacağının altını çizen Çakır, mülk sahiplerinin isterlerse taksitle ödeme seçeneğinden yararlanabileceğini aktardı.

Kamulaştırılamayan kamu hizmet alanları için çözüm

Yeni yönetmelikle özel mülkiyette olup yıllarca “kamu hizmet alanı” olarak planlanan ancak kamulaştırılmadığı için mülk sahiplerini mağdur eden taşınmazlar için de yeni bir yol açıldı.

İYİ Parti İlçe Başkan Yardımcısı Kaya: “2026 çok daha kötü olacak!”
İYİ Parti İlçe Başkan Yardımcısı Kaya: “2026 çok daha kötü olacak!”
İçeriği Görüntüle

Buna göre kamu kurumları bu alanlara artık ihtiyaç duymuyorsa ve ilgili idare onay verirse, bu bölgelerde plan değişikliği yapılarak mülkiyet üzerindeki kısıtlamalar kaldırılabilecek. Böylece kamu ile vatandaş arasındaki anlaşmazlıkların dava süreçlerine taşınmadan çözülmesi amaçlanıyor.

Çakır, düzenlemenin temel amacının “şehirlerin planlı gelişimi, kamu hakkının korunması ve toplum yararının artırılması” olduğunu belirtti.