banner113

Alanya'da döviz büroları kepenk indirdi

banner106

Alanyadaki döviz büroları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren döviz büroları ile ilgili karara tepki gösterdi.

Alanya'da döviz büroları kepenk indirdi
04 Kasım 2021 Perşembe 13:54

banner108
banner238


"BASKI VE DÜZENLEMELER İŞLETMELERİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRDİ"

Uygulamaya tepki gösteren Alanya Dövizciler Birliği (ALDÖBİR) döviz bürolarının ülkedeki döviz kurlarının yükselmesinin sorumlu olamayacağı vurgulandı. ALDÖBİR'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: " Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu olarak ülke genelinde alın teri döken 852 döviz bürosu ve binlerce çalışanı adına bu açıklamayı yapmaktayız. 12 Ekim 2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik ve tebliğ bizleri ve tüm çalışanlarımızı mağdur etti. Öncelikle şunu vurgulamak istiyoruz. Biz döviz büroları olarak serbest piyasanın en önemli unsurlarından biriyiz. Her daim ülkemizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Döviz büroları ülkemizde döviz kurlarının yükselmesinin sorumlusu değil, aksine turizm ve ticaret ile ülkemize gelen yapancı paraları ülke finans sistemine en hızlı kazandıran işletmeler. Serbest piyasada çok önemli misyona sahip olan döviz bürolarının hisse devir hakları ellerinden alındı. Şirket sahipleri hisselerini, öz çocuklarına, kardeşlerine, annesine, babasına ve ortaklarına devredemez hale getirildi. Döviz büroları sahipleri, şirket yönetimine profesyonel yönetici, eşlerini, çocuklarını ve kardeşlerini atayamıyor.

‘5 KATINA ÇIKARTILDI
Sermaye şartı işletmelerin ihtiyaç durumu dikkate alınmaksızın 5 katına çıkartıldı. Buna göre, 10 Milyon TL sermayeyi fiziki olarak kasasında bulundurmayan işletme faaliyetten men edilecek. Getirilen yönetmelik ile ülkemiz 4 faaliyet bölgesine bölündü. Şirket adresi naklinde 3 milyon TL harç ödeme şartı getirilerek adres değişikliği imkansız hal aldı.
Bu kararlar alınırken sektörden hiçbir arkadaşımızın, hukukçuların ve mali müşavirlerin görüşü alınmadı. Ayrıca bu yönetmeliğin Maliye Bakanı ve sayın Cumhurbaşkanı’mızın bilgisi olmadan çıkartıldığını düşünüyoruz.

‘HUKUKİ HAKLARIMIZI ARAYACAĞIZ’
Döviz büroları piyasanın en güvenilir ve saygın firmaları. Buna rağmen hiçbir sektörde uygulanmayan baskı ve haksız düzenlemeler işletmeleri çalışamaz hale getirdi.Cumhurbaşkanı’mızın ve kamuoyunun vicdanına sesleniyoruz. Senelerce emek verip sektörde var olan şirketlerin bu tebliğ ile değerlerinin yok edilmesi hiçbir yasa ve vicdana uymuyor. Türkiye’de eşi benzeri olmayan idari ceza ve yaptırımlarla karşı karşıyayız. En ufak bir hatada bile uyarı yapılmadan yetki belgemiz iptal ediliyor. Bu tebliğ yürürlükte kaldıkça, kaçak döviz bürolarının işlerini artıracak. Bu durum çok büyük vergi kaybına sebep olacak. Bu durum hiç kimsenin kabul etmeyeceği bir vaziyet. Yürürlüğe konulan yönetmelik ile kaçak döviz büroları ve gayri resmi döviz alım satımı yapan firmalara hayal bile edemeyecekleri fırsat verildi. Döviz büroları olarak her zaman devletimizin yanındayız. Sektörün ve ülkemizin menfaatine olacak her türlü düzenlemenin destekçisiyiz ve sonuna kadar uygulayacağımızı belirtmek isteriz. 12.10.2021 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ve tebliğ bizler açısından mağduriyet oluşturmuş ve nihayetinde şirketlerimizi kapatmamıza sebep olacak. Yönetmelik ve tebliğ anayasamıza, kanuna ve hukuka aykırı. Bu yönetmeliğe karşı hukuki haklarımızı arayacağımızı ilan ederiz."

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.