Kültür Sanat

Alanya’daki Kazılarda Çıktı! Üstündeki Figür ilk Defa Görülüyor

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Eravşar, bu sene Alanya Kalesi’nde, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın ailesiyle beraber yaşadığı sarayda yapılan kazılarda ünik (benzersiz) ve son derecede önemli bir parça tespit edildiğini açıkladı. Eravşar, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerini ağırlamış olan kalede bulunan plaka çininin şekil itibariyle Selçuklu çini sanatında daha önce görülmemiş bir parça olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Osman Eravşar, Antalya’nın Alanya ilçesinin M.Ö. 4. yüzyılda Helenistik dönemde, Pamfilya – Kilikya bölgeleri arasında bulunan geçiş koridorunda kurulduğunu belirttikten sonra sözlerine şöyle devam etti: “1221 tarihinden itibaren Selçuklu idaresine giren Alanya, Sultan Alaaddin Keykubat için önem arz eden bir kent. Bu yüzden surların inşası, sarayın restore edilmesi gibi çalışmalar yapılıyor. Saray birçok açıdan önemli, ancak, bizim açımızdan önemli olan nokta, Anadolu’da bugüne dek kitabesi olan, tarihi bilinen tek saray olmasıdır.”

Yaklaşık 200 Sandık Çini Selçuklu İmparatorluğu’nun kışlık başkenti olarak kullanılan Alanya’da yapılan yoğun imar çalışmalarının sonucunda zengin arkeolojik materyallere ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Eravşar, açıklamalarına şunları da ekledi:

“İçkale’ye girişte yapılan arkeolojik kazılar sırasında hamam olduğu düşünülen alanın sarayın bir bölümü, Sultan Alaaddin Keykubat’ın ailesiyle birlikte yaşadığı alanın ve altının da sarnıç olduğu saptandı. Geçen yıl başlatılan kazı çalışmaları bu yıl tamamlandı ve çok sayıda çini bulundu. Depolarımızda 1983 yılından 2009 yılına kadar yapılan kazılar sırasında bulunmuş olan 470 sandık çini bulunuyor. Bizler ise bu sene yaklaşık 200 sandık çini bulduk ki bu da çalışmaların ne kadar verimli olduğunu gösteriyor.