banner113

Fibromiyalji sendromu nedir? Neden Kadınlarda Daha Sık Görülür? 

banner106

Fizyoterapist Vedat Ülker konu hakkında bilgiler verdi. 

Fibromiyalji sendromu nedir? Neden Kadınlarda Daha Sık Görülür? 
09 Kasım 2021 Salı 12:23

banner108
banner238

EN ÖNEMLİ SORUNU
Modern çağın giderek artan en önemli sorunlarından bir tanesi de Fibromiyalji Sendromudur. Kadınlarda ve mükemmeliyetçi kişilerde daha sık görülen fibromiyalji yaşam kalitesini bozan çok önemli semptomlar oluşturuyor. Fibromiyalji halk arasında kas romatizması veya yumuşak doku romatizması şeklinde de geçen ve vücudun belli noktalarında geçmeyen ağrılarla karakterize bir rahatsızlıktır. Fibromiyali teşhisini kesin olarak doğrulayacak   bir tetkik yoktur. Teşhis safhasında hekim gerekli tüm tetkikleri inceler, hasta hikayesini dinler ve hastanın tıbbi-fiziksel muayenesi yapar.  Vücutta 18 hassas nokta incelenir. 3 aydan uzun süren kronik ağrıları açıklayacak tanımlanabilir tıbbi bir durum olmadığında eldeki veriler dikkate alınarak   fibromiyalji teşhisi konulmaktadır. Bu açıdan Fibromiyalji sendromu için hayalet hastalık tabiri de kullanılmaktadır 
EN BELİRGİN SEMPTOMDUR
Fibromiyalji sendromunda yoğun ağrılar en belirgin semptomdur. Hassas nokta muayenesinde genellikle 18 noktanın en az 11 ‘inde ağrı vardır. Hastalar kendini ifade ederken ‘Her yerim ağrıyor’ cümlesini sık kullanır. Vücutta boyunda, sırtta, omuzda, belde, kalçada, dirseklerde ve dizlerde hassas ve ağrılı bölgeler vardır. Tüm fibromiyalji hastalarının ağrılı noktaları ve ağrı şiddetleri birebir aynı değildir. Semptomların birçoğu veya bir kısmı kişide görülebilir. 
Fibromiyalji sendromunda ayrıca; 
Baş ağrıları 
Göğüs ağrısı 
Diş sıkma problemi  
Uyku sorunları 
Bağırsak ve mide problemleri 
Bitkinlik 
Çabuk yorulma 
Sürekli halsizlik  
Nefes sorunları 
Hormon sorunları 
Konsantrasyon ve dikkat sorunları  
Hareket sorunları 
Unutkanlık 
Kulaklarda çınlama  
Mutsuzluk ve umutsuzluk  
Kaygı bozukluğu ve depresyon gibi ciddi belirtiler de oluşmaktadır.  
Fibromiyalji kimlerde daha fazla görülür; 
Kadınlarda daha fazla görülür. 
Mükemmeliyetçi ve işkolik kişiler 
Ailesinde fibromiyalji öyküsü olanlar  
Kronik depresyon ve kaygı bozukluğu olanlar  
Bağırsak ve mide sorunları yaşayanlar  
Sürekli stres ve diş sıkması olan kişiler  
Uyku ve beslenme bozukluğu olan kişiler 
Bağırsak bakteri florası bozuk kişiler  
 Evde, okulda veya işyerinde sürekli baskı altında olanlar 
Sporsuz yaşam süren ve mutsuz kişiler  
Gluten ve histamin alerjisi olanlar  
UZMAN HEKİM
Fibromiyalji bir sendrom olduğu için tedavi ayağı multi disiplinerdir. İlgili branşın uzman hekiminden teşhis alındıktan sonra hastanın egzersiz programı düzenlenmeli, diyet programları oluşturulmalı ve psikolojik destek sağlanmalıdır. Kişide eksiklik varsa vitamin ve mineral takviyeleri yapılmalıdır. Bağırsaktaki sorunlar elemine edilmeli ve hasta alerjisi-intoleransı olduğu gıdalardan uzak durmalıdır. Kişide diş sıkması, diş-diş etinde enfeksiyon veya farklı bir sorun varsa mutlaka diş hekiminden destek almalıdır. Fibromiyalji hastalarının kas-iskelet sorunları için manuel terapi, eklem mobilizasyonları, klinik egzersizler ve tıbbi masaj da çok önemlidir. Fibromiyalji hastalarının kendilerine uygun şekilde ve sürede egzersiz yapması gerekir. Yapılacak ağır-yanlış antrenman ve sporlar mevcut ağrıları daha da arttırabilmektedir. Bu yüzden çalışmaların fizyoterapist gözetiminde olması gerekir. Kişinin uykusu da düzenli ve kaliteli olmalıdır. 
 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.