banner113

YAĞLI TOHUMLARIN FAYDALARI NELERDİR? NE KADAR TÜKETMELİYİZ?

banner106

Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi.

YAĞLI TOHUMLARIN FAYDALARI NELERDİR? NE KADAR TÜKETMELİYİZ?
27 Haziran 2022 Pazartesi 13:12

banner108
banner238

Son yıllarda isimlerini ve faydalarını sık sık duyduğumuz aynı zamanda günlük beslenmelerimizde de oldukça yer verdiğimiz yağlı tohumların faydaları nelerdir?
Protein, Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen yağlı tohumlar nelerdir? İşte yağlı tohumların beslenmedeki önemi! Günlük rutinde daha çok ara öğünlerde yer verilen yağlı tohumların (badem, ceviz, fıstık, kamu vb.) gün içerisinde uzun süre tok tutma ve kan şekerini dengeleme özelliği bulunur. Yağların diyette bulunması kulağa korkutucu gelebilir. Fakat doğru miktarda ve sıklıkta tüketildiğinde  birçok vitamin ve minerali kolaylıkla bizlere sağlayabilir.
Tüketimi kolay, ara öğünlerde çantaya atıp yanınızda taşıyabileceğiniz veya kolayca ulaşabileceğiniz yağlı tohumların faydalarına bakacak olursak.
İçerdikleri bitkisel steroller, çoğunlukla tekli ve çoklu doymamış yağlarını içermesi ve yeterli miktarda omega 3, antioksidanlar, folik asit ve magnezyum, çinko, potasyum gibi minarelerden zengin olması koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir.
*İçerdiği diyet posası sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar.
*Sert kabuklu kuruyemişler (ceviz, fındık vb.), sindirim sisteminin daha iyi çalışmasında yardımcı olarak kabızlığın giderilmesine neden olur.
* İçerisindeki çözünür posa sayesinde kan şekerini dengede tutar.
* Kolesterol seviyesinin düşmesinde de ayrıca yardımcı olur. Bu sayede kardiyovasküler hastalıklardan korunmada beslenmede oldukça önemlidir.
* İçerdiği E Vitamini sayesinde antioksidan bir etki oluşturur. Vücudu, serbest radikallere karşı koruyarak hücreleri korur.
* potasyum ve magnezyum içeriği yüksek, sodyumu düşük yağlı tohumları yeterli miktarlarda tüketmek kan basıncını normal düzeylerde tutmaya yardımcı olur.
Başlıca yağlı tohumları inceleyecek olursak;
Fındık, LDL kolesterolü düşürdüğü ve HDL kolesterolü yükselttiği gibi, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Ceviz, birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu gibi beyin hücreleri için olumlu etkiye sahiptir.
Badem, protein içeriği en yüksek yağlı tohumlardan bir tanesidir. Lif ve posa içeriği de oldukça yüksektir bu sayede sindirim sistemi için oldukça iyi bit etkisi vardır. Kolon kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.
Kaju, selenyum içeriği oldukça yüksektir. Antiinflamatuvar etkisi sayesinde ödem atmaya yardımcı olur.
Yer fıstığı, enerji olarak diğer yağlı tohumlara oranla biraz daha fazla olduğu gibi içerdiği gibi lif içeriği de oldukça yüksektir ve bu sayede bağırsak sağlığı için önemlidir.
Antep fıstığı, diğer yağlı tohumlara oranla daha yüksek miktarda esansiyel aminoasit içerir.
Birçok faydası bulunan yağlı tohumların içerdiği yüksek yağ miktarı sayesinde sağladıkları enerji miktarı oldukça yüksektir. Bu yüzden tüketim esnasında kontrolü sağlamak ve aşırıya kaçmamak gerektiğini bilmek gerekir.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.