banner113

Kent Konseyi Başkan Özcan "Kadınlar uluslararası birlik"

banner106

Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan'dan 8 Mart dünya kadınlar günü mesajı

Kent Konseyi Başkan Özcan "Kadınlar uluslararası birlik"
08 Mart 2021 Pazartesi 18:47

banner108
banner238

Kent konsey Başkanı Özcan "Tüm dünyada kadınların uluslar arası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak hayata geçen bu özel günde, Ne mutlu bize ki  Alanya Kadınları olarak birlik, beraberlik ve dayanışma içerisindeyiz.
Din, dil, ırk ve siyasi düşünce ne olursa olsun fark etmez kadın sorunları aynıdır. Bugün burada bir çok ülke kadınlarının da katılımı ile tüm dünyaya örnek olacak bir birliktelik sergiliyoruz.
Herkesin bildiği gibi, 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin Newyork kentinde kırk bin dokuma kadın işçinin daha iyi şartlarda çalışmak için başlattığı grev nedeniyle, polisin saldırması ,işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve çıkan yangından işçilerin kaçamaması sonucunda  129 kadın işçi can vermiştir. Bu sebeple 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü aslında bir kutlama değil, tarihi bu acı olaya  dayanan bir anma  ve kadın hakları açısından bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanmasını sağlayan özel bir gündür. 

 Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen yıllarda kadınlar Atatürk devrimleriyle eğitim, aile ve siyasette eşit haklara sahip olmuştur. Aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen, nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki hala eşit oranda eğitim, istihdam olanaklarına sahip olmamakta; yönetim mekanizmalarında, siyasal yaşamda ve karar alma organlarında temsil edilmemektedirler. 


TBMM’de 600 milletvekilinden sadece 102’si kadın olmak üzere %17’ye tekabül etmekte, 16 bakanlıkta ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere sadece 2 kadın bakanımız bulunmakta,  Türkiye’de erkek vali sayısı 78 iken, kadın vali sayısı yalnızca üç tane. Kısacası  Bürokraside, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Emniyette, Hakimler Savcılar Kurulunda, Büyükelçiliklerde, Siyasette kısacası toplumun her kesiminde kadının adı yok.
Halen kadınların, emekleri, bedenleri, kimlikleri üzerinde erkek egemen zihniyetler belirleyici olmakla beraber, toplumun her alanında kadınlar ayrımcılığa, haksızlığa ve şiddete maruz kalmaktadır. 

Buna aile içinden başlayarak, toplumun her alanında var olan cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğine yol açan politikalar neden olmaktadır. 
Her fırsatta Türk kadınını överek yücelten Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, toplumdaki başarısızlığın sebebini kadınlara karşı gösterilen ihmal ve kusurdan kaynaklandığını, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı çıkarken,kadınları ezilmiş olan toplumların demokratikleşemeyeceğini ve ilerleyemeyeceğini açıkça belirtmiştir. 


Kadınlarımızın genel anlamda eşit istihdam olanaklarına sahip olmalarını, kentin olanaklarından eşit şekilde yararlanmalarını, kendilerini doğrudan etkileyen kentsel tasarım ve kentsel hizmetler konularında söz sahibi olmalarını, ihtiyaç ve taleplerini gerektiği şekilde karar süreçlerine yansıtabilmelerini, karar alma süreçlerinde daha aktif rol almalarını istiyoruz. Kadına yönelik her türlü şiddet ve istismarın önlenmesi noktasında daha caydırıcı yasaların, gerekli hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini diliyoruz.


Özellikle kadınlarımızın  haklarının bilincinde olmaları ve haklarına sahip çıkmalarını temenni ediyor, toplumun tüm kesimlerini kadın hakları konusunda duyarlı olmaya, her türlü kadına ve çocuklara yönelik cinsel istismar, şiddete karşı tek yürek olmaya çağırıyoruz. Kadın hakları mücadelesinde yaşamını kaybetmiş, bütün dünya kadınlarını saygıyla anıyor, kadınların eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği haklı mücadelenin simgesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde mücadele eden kadınları sevgiyle selamlıyoruz. 


 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.