banner113

Antalya tabip odası: Test az, hasta az!

banner106

‘Covid göçü’ olarak adlandırılan bu seyahatlerden büyük oranda etkilenen tatil ve turizm kentlerinin tabip odaları başkanları, kentlerdeki son durumu anlattı

Antalya tabip odası: Test az, hasta az!
05 Mayıs 2021 Çarşamba 10:06

banner108
banner238

Türkiye’de salgının merkezi olan İstanbul’da yaşayan binlerce yurttaş, 17 günlük kapanma öncesinde mega kenti terk etti. Özellikle sahil beldelerine akın eden yurttaşlar, bu il ve ilçelerde büyük bir yoğunluk oluşturdu.
Bu göçle birlikte vakaların İstanbul’dan tüm ülkeye yayıldığını belirten uzmanlar, Hindistan mutasyonu tehlikesine de dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Hindistan mutasyonunun bugüne dek sadece İstanbul’da görülmüş olduğunu hatırlatan uzmanlar, göçle birlikte bu mutasyonun tüm ülkeye yayılacağı uyarısında bulundu.
Muğla ve Çanakkale’den hekimler ise bu illerdeki hastanelerin kapasitesine dikkat çekerek, 10 gün sonra vaka artışı olursa büyük bir sağlık krizinin yaşanabileceğini, endişeli olduklarını ifade etti.
YAYILIMA MUTLAKA ETKİSİ OLACAK
• Antalya Tabip Odası Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin: Kapanma öncesi yaşanan göçün virüsün yayılımına mutlaka etkisi olacaktır. Diğer yandan test sayıları azaltılarak hasta sayısı da azaltılıyor. Bu kısıtlamalarla vaka sayısının 17 Mayıs’ta 5 bine ineceği öngörüyor; ama bu hedef bilimsel verilere dayanmıyor. Aşılama da yaygın olarak yapılamıyor bu süreçte. Bu nedenle kapanmanın istenilen sonucu vermeyeceğini düşünüyoruz.
BU GÖÇÜN YAŞANACAĞI ÖNGÖRÜLEBİLİRDİ
• İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı: 100 binlik nüfusa oranla en fazla vakaya sahip olan İstanbul’dan Ege ve Akdeniz sahillerine ciddi bir göç yaşandı. Bu göç nedeniyle, bugüne dek sadece İstanbul’da saptandığı açıklanan Hindistan mutasyonu tüm ülkeye yayılacak. Bu yayılmanın etkisiyle yeni bir pik de ortaya çıkabilir. Şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmadan kapanma kararı açıklandı. Böyle bir göçün meydana geleceği öngörülebilir ve bu durumun ortaya çıkması engellenebilirdi. Bu göçle nüfusu 5-6 kat artan sahil beldelerimiz oldu. Bu kalabalıklaşma enfeksiyon riskini artıracaktır. Ayrıca Hindistan mutasyonu diğer mutasyonlara göre daha bulaştırıcı.
10 GÜN SONRA KRİZ YAŞAYABİLİRİZ
• Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin: Üç gün önceden duyuru yaparak insanlara sahil kesimlerine göç etme fırsatı verildi. Bunun adı olsa olsa tam kapanmama olur. Muğla’nın nüfusu 2 milyona dayandı. 11 Mart 2020 tarihinden sonraki en tehlikeli sürecin içerisindeyiz. Büyükşehirlerden akın akın gelenler hastalık popülasyonunu buraya yaymaya başlayacaklar, 10 gün sonra Muğla ili olarak büyük bir sağlık krizinin içerisinde olabiliriz. Bunun sorumlusu tabii ki sağlık çalışanları değil, tamamen süreci yönetemeyen iktidar ve Sağlık Bakanlığı’dır.
ÇANAKKALE VAKA ARTIŞINI KALDIRAMAZ
• Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy: Diğer şehirlere olduğu gibi Çanakkale’ye de çok ciddi bir göç yaşandı. Özellikle Bayramiç ve Ayvacık tarafına insanlar yoğun bir şekilde geldi. Kapanmadan önce göç edenlerden dolayı 10 gün sonra tekrar vakalar artışa geçerse Çanakkale bunu kaldıramaz.
ENDİŞELİYİZ, SONUÇLARINI GÖRECEĞİZ
•Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık: Kapanma kararının ardından Anadolu’nun bütün illerine İstanbul’dan göç oldu. Aydın’da Kuşadası ve Didim ciddi bir göç aldı ve nüfus yoğunluğu arttı. Önümüzdeki 10 gün içinde vakaların artmasından ve varyantın yayılmasından dolayı endişeliyiz. Maalesef bu göçün önüne geçmediler ve salgının başından beri olduğu gibi, bunun sonuçlarını da yaşayarak önümüzdeki günlerde göreceğiz. Yoğun bakımlarımızdaki doluluk oranı yüzde 60’larda ancak nüfus kalabalığıyla beraber sağlık sistemi artan talebe cevap veremeyebilir.
Berkay Sağol – İsmail Arı (Birgün)

 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.