Alanya'nın üniversiteleri öğrenci sayısının her geçen yıl artması için planlama yaparken, yükseköğretimin alt yapısı aynı hızda gelişmiyor. İlçede geçen yıl KYK ve özel yurtlarda kalabilen öğrenci sayısı 3 bin 500 idi. 6 bin 500 öğrenci ise apartlarda konaklıyordu. Bu yıl ise apartlar kapalı. Bu yıl 15 bin öğrenci hedefi olan Alanya'da KYY yurdu hala yetersiz. Öğrencilerin konaklama sorunu apart oteller ile çözüm olabilir ancak aradan geçen bir yılda bu yönde çözüm için hiç bir adım atılmadı.
HAD SAFHAYA ULAŞTI
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, öğrencilerin konaklama ile ilgili çok yoğun talepleri olduğunu ve bu konuda aklı selim hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Kalan, ''Üniversitemizin büyümesini, güçlenmesini ve daha çok öğrenci tarafından tercih edilmesini istiyorsak, ülkenin ve toplumun ekonomik koşullarını göz önünde bulundurarak daha makul ücretler talep etmelerini çok rica ediyoruz''
DERDİNİ GİDEREBİLMEK
Kalan, yaşanılan sıkıntının pek çok öğrenciyi olumsuz etkilediğini, ''Pek çok mevcut öğrenci bile yatay geçiş yapmayı düşünebilir. Konaklama çok pahalı. Hepimiz belirli düzeylerdeki sosyoekonomik ailelerden geliyoruz. Empati kurmak lazım. Alanya'nın çocukları başka bir yerde benzer bir sıkıntıyla karşılaşsa ne kadar üzülürüz. Öğrenciye insani yaklaşmak lazım. Bizim için esas önemli olan öğrencinin derdini giderebilmek'' diyerek serbest piyasa ekonomisi koşullarında, apart sahiplerinin iyi niyetle yaklaşarak özverili olması gerektiğinini dile getirdi.
YASAL DÜZENLEME İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULDU
Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de öğrencilerin bu sorununa çözüm bulabilmek için oda olarak ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Değirmenci, gerekli çalışmaların yapılacağı konusunda bilgi vererek, ''Bu sene yüz yüze eğitim başlıyor. Kredi Yurtlar Kurumu'unun (KYK) yatak kapasitesi yeterli değil. O yüzden dışarıdaki küçük pansiyonlar, apart oteller ile ilgili öğrencilerin talepleri oluyor. Bununla ilgili geçtiğimiz yıllarda çıkan yasa konusunda bakanlığa müracaat ettik. Kaymakam bey ile de bir değerlendirmede bulunduk. Alanya'daki öğrencilerin barınma sorunu ile ilgili kaymakamlığımız ile görüşme sağladık. Barınma sorununun çözülmesi gerekiyor. Oda olarak kaymakamlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde hem fiyatlar hem denetleme hususunda çalışmalar yapılıyor'' diyerek yasal düzenlemeler ile ilgili de girişimlerinin olduğunu kaydetti.
ALANYA'YA BÜYÜK KATKISI VAR
Üniversite şehri olan Alanya, hem devlet hem de vakıf üniversitesine sahip olması ile öğrenci kitlesinde önemli bir zenginliğe sahip. ALTİD Başkanı Burhan Sili de bu zenginliğin Alanya’ya katkısından söz ederek, "Alanya’mızda bir devlet bir de vakıf üniversitesinin olması şehrimizin hem sosyal yaşamı hem de ekonomisi açısından son derece önemli. Yazın altı aylık dönemde turizmin yoğun olduğu ve ekonomik hayatın turizm üzerinde şekillendiği bölgemizde, kış aylarında da özellikle üniversitelerin ve buraya gelen öğrencilerin ekonomiye olan katkısı yadsınamaz"
YENİ BİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR
Öğrencilerin barınma sıkıntılarının giderilmesi ve tesislerin de ekonomik boyutta katkı sağlayabilmeleri için bu konuda yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Sili, "Bu döneme değin öğrencilerin barınma konusunun halledilmesi devlet yurtları ile birlikte apart, pansiyon gibi turistik ünitelerde söz konusu oluyordu. Ancak son yapılan düzenlemelerle birlikte bahsi geçen apart ve pansiyon gibi tesislerin kış döneminde öğrenci konaklatması yaz döneminde ise turizme hizmet vermesi artık mümkün değil. Devlet yurtlarında konaklama kapasitesinin talebi karşılayamadığı gerçeğinden hareketle bu konuda yeniden bir düzenleme yapılması hem bölgeye gelen öğrencilerin barınma sorununun çözümlenmesi açısından hem de bu tesislerin ekonomik anlamda katkılarının devam etmesi açısından son derece önemli. Eğer bu düzenleme gerçekleştirilebilirse bizler öğrenci kardeşlerimizin uygun rakamlarla barınma sorununun çözümü noktasında üniversitelerimizle de işbirliği içerisinde faaliyet gösteririz’’