banner113

BU YIL TURİZMDE SORUN GELİR DEĞİL, TURİST DEĞİL, PERSONEL OLACAK!

banner106

Geride kalan yılın sonunda nisbeten yavaşlayan Ukrayna’daki savaşın yeni yılda yeniden kızışma olasılığı, yüksek enflasyon ve ekonomik yavaşlama ile hafiflese de devam edecek enerji krizine rağmen seyahat endüstrisinde bu yılın geçen yıldan daha iyi olacağı konusunda dünya genelinde ortak görüş var.

BU YIL TURİZMDE SORUN GELİR DEĞİL, TURİST DEĞİL, PERSONEL OLACAK!
11 Ocak 2023 Çarşamba 13:30

banner108
banner238

Çalışan sayısı arttı, eleman arayışı sürüyor

Bu arada Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) açıklanan aralık ayı istihdam verilerine göre Ocak-Aralık 2022 döneminde sektörler itibarıyla en fazla işe yerleştirme ve eleman aramada turizm ilk sıralarda yer alıyor.

Dünyada durumu

Bunun gibi dünya genelinde bir başka ortak görüş de pandemi döneminde zirveye çıkan personel sorunun bu yıl da devam edeceği yönündedir.

Dünyada özellikle Avrupa’da; Almanya başta olmak üzere İngiltere ve diğer ülkelerde d5e yaşanan eleman sorununa çözüm bulmak için ülkeler yabancıların ülkeye giriş ve çalışma koşullarını düzenleyen yasa ve mevzuatta kolaylaştırıcı yönde düzenlemeler yapıyor. Almanya bu kapsamda yurttaşlık yasasını bile değiştiriyor.

Sorun ETC raporunda

Konu Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC hazırladığı "Tüketicilerin Seyahat Tutumunu ve Turizmi İyileştirmeye Yönelik Beklentileri " başlıklı raporda da yer aldı. 

Raporda, bu yıl Avrupa genelinde yaşanan enflasyon kaynaklı maliyet artışlarının seyahat pazarında neden olacağı sorunlara rağmen tatilcilerin önemli oranda Avrupa içinde olsa da seyahate çıkacağı, ancak işletmelerin  personel sorununun devam edeceği, personel sıkıntısı, maliyet artışları ve enflasyonla mücadele eden seyahat sektöründeki şirketlerin bu zorluklara rağmen müşteri memnuniyetini, müşterilerin Covid-19 sonrası seyahat sektöründe yaşanan sorunları anlayışla karşıladığı belirtilerek araştırmaya katılan tüketicilerden yüzde 54'ünün yaşanan personel sıkıntısından etkilendiğine işaret ediliyor. 

Almanya yasayı değiştiriyor

Almanya'da işçi açığını kapatmak için her yıl ortalama 400 bin göçmene ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bürokratik engellerin göçü engellediği ifade edildi.

İşveren kuruluşları AB dışındaki Türkiye ve Fas gibi ülkelerden gelen başvurularda çoğunlukla uzmanlık sertifikasının yer almamasının süreci yavaşlatan bir sorun olduğu belirtiyor.

İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü'nün araştırmalarına göre, Almanya'daki işçi açığı, herhangi bir önlem alınmadığı taktirde 2035'e kadar 7 milyona erişecek.

Denetim şirketi PwC, 2022'de yalnızca sağlık sektöründe 290 bin açık olduğunu belirtti. Uzmanlar, açığın kapanması için her yıl ortalama 400 bin kişinin Almanya'ya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

DEHOGA: Bürokratik engelleri kaldırın

Aralarında Almanya Otel ve Restoranlar Birliği (DEHOGA)’nın da olduğu işveren kuruluşları Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden personel alımındaki bürokratik engellerin kaldırılması, bu amaçla yapılan çalışmaların hızlandırılması istendi.

Vize randevuları bazı eyaletlerde bir yıl sonrasına veriliyor. Alman Ekonomi Enstitüsü uzmanları, süreci hızlandırmak için Bavyera'da yapılan uygulamanın tüm eyaletlerde yapılmasını istedi. Bavyera'da vasıflı işçilerin vize başvurularının değerlendirildiği merkezi ofisler kurulmuştu. 

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.