CHP’nin Antalya Adayı Muhittin Böcek, Alanya adayı Osman Tarık Özçelik’ten 6 bin 885 daha fazla oy aldı. 

Cumhur İttifakı Antalya Adayı Hakan Tütüncü ise Adem Murat Yücel’den 19 bin 947 oy daha fazla alırken, 
İYİ Parti’nin Antalya Adayı Nesrin Ünal ise Mehmet Şahin’den 27 bin 366 oy daha az aldı. 
Şahin’i destekleyenler Ünal yerine diğer büyükşehir adaylarını tercih etti. 
Cumhur İttifakı’nda Tütüncü’nün Yücel’den daha fazla desteklendiği ve Cumhur İttifakı oylarının Alanya’da Yücel yerine diğer adaylara yöneldiği ortaya çıktı. Böcek’in de diğer partililerden de oy aldığı anlaşıldı. 

Alanya seçim sonuçlarını yorumlamak için önce rakamlara bakalım.

Alanya Belediyesi: “Çöp Araçlarımızın Yaşı, İddiaları Çürütüyor” Alanya Belediyesi: “Çöp Araçlarımızın Yaşı, İddiaları Çürütüyor”

Toplam seçmen 234.347, kullanılan oy 184.805 geçerli oy 175.603 Oy kullanmayan seçmen sayısı 49.542 ayrıca geçersiz oy 9.202….. İkisini topladığımızda 58.744 kayıp oy var. Kayıp oyları geçerli oya böldüğümüzde %31.7 gibi bir oran çıkıyor. (2. Parti olmuş)
Osman Tarık Özçelik 79.586 oy sayısı %45.32 oran
Adem Murat Yücel 46.691 oy sayısı %26.58 oran
Mehmet Şahin 38.008 oy sayısı %21.64

Meclis oyları
CHP……..75.523 %43.37
MHP ……45.720 %26.25
İYİ Parti…31.625 &18.18

Her seçimin dinamikleri, parametreleri ve sonuçları farklı olur ve her bir seçim ders niteliğindedir.


Yukarıdaki rakamlarda sadece birisini öngöremedim. O da AK Parti seçmeninin sandığa gitmemesidir. Bilerek geçersiz oy kullanan ve sandığa gitmeyenlerin oranı %30 gibi müthiş bir oran yapıyor. Bu oran MHP adayı Adem Murat Yücel ile İYİ Parti adayı Mehmet Şahin’e gidecek oylar ile meclis listelerine gidecek oyların rakamsal değerini etkiledi.

Özçelik başkanın aldığı oy anormal değil. Bir senaryoma göre tam da beklenen gibi ama Yücel ve Şahin ikisi birlikte resmen çökmüş göründü. Eğer 60 bine yakın seçmenin büyük çoğunluğu AK Parti seçmeni olduğuna göre bunlar sandığa gitseydi muhtemelen Yücel veya Şahin e oy vereceklerdi.

Benim ilk tahminim Şahin 50 Bin Yücel 60 bin Özçelik 75-80 bin civarı idi. Bu rakamları bazı dostlarımla paylaştım. Şahin’in oyu düşerse Adem başkan yukarı çıkar ve Özçelik’in şansı düşer şeklinde çokça yorum yaptım. “Adem gitsin ama Şahin de gelmesin” şeklinde düşünen seçmen iradesi CHP ve Özçelik’i sandıkta lider yaptı.

Çoğunluğu AK Parti seçmeni olan 60 bine yakın oy; sandığa gitmeyerek ve geçersiz oy kullanarak zımmen (üstü kapalı) CHP adayını desteklemiş oldular. Bunu da bilinçli yaptıklarını düşünüyorum.

2014 yılında kendi adayları Hasan Sipahioğlu’nu koltuktan indiren AK Parti seçmeni bu defa da Cumhur ittifakı adayını koltuktan indirdi demek mümkündür. Bu ifadeyi ve öngörümü çokça defa yazdım konuştum ama bunu sandığa gitmeyerek yapacaklarını tahmin etmedim.

Çünkü seçim zamanı çetele tutan, yoklama alan en disiplinli olan AK Partinin böyle bilinçli, örgütlü bir tercih yapacağını öngörmedim. (Bu seçimde öğrendiğim ders bu) Ama cemaatin son günü beklemeden 3 gün önceden Osman Tarık Özçelik-CHP tercihini açıklamasında bir tuhaflık olduğu belliydi.

AK parti seçmeninin oy kullanmaması ve Süleymanlılar cemaatinin CHP’yi desteklemesi ile birlikte emeklilerin iktidara fatura kesmesi bu sonucun ortaya çıkmasında etkili oldu.

Özçelik başkan 62 bin CHP oyunun üzerine 17 bin civarında ilave ederek kazandı. Metin Erdem-GZP

Editör: Haber Merkezi