Bugün Alanya da yerel bir gazetede, Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında yatan hastanın hayatını kaybettiği ve aile ölüm haberini bayram ziyaretine gittiğinde öğrendiği seklindeki haber üzerine görüşlerine başvurduğumuz Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, gazeteci Hüseyin Kalaycı'ya özel açıklama yaptı
Açıklamada şu ifalere yer verildi.
Ayşe Gülen isimli 64 yaşındakihasta ileri evre meme kanseri ve genel durum bozukluğu ile 6 Mart 2023 tarihinde acil servise başvurmuş burada yapılan ilk değerlendirilmesinin ardından çoklu sistemik problemleri nedeniyle genel dahiliye kliniğine danışılmış ve yapılan muayene ve kontrolleri sonrasında genel dahiliye hekimleri tarafından bu kliniğe yatırılmıştır. Yapılan tetkiklerinde kanser hastalığının vücudunda bir çok organa sıçradığı buna bağlı olarak yaygın enfeksiyon, elektrolit bozukluğu, kansızlık, solunum yetmezliği gibi problemler saptanıp tedavisi başlanmıştır. Birçok klinik bu tür hastaları önceki tedavisinin yapıldığı merkezlere yönlendirse de Genel Dahiliye kliniği olarak hastanın mağdur olmaması için gerekli destek ve özveriyle burada tedavisi verilmiştir. İlerleyen dönemlerde solunum sıkıntısının ve kanser ile ilgili klinik durumunun ilerlemesi nedeniyle hasta yoğun bakıma alınarak tedavisine burada devam edilmiştir. Bu süreçte gerekli tüm tıbbi tedavileri dünya standartları düzeyinde uygulanırken hasta bakımı da en iyi düzeyde yapılmıştır. Hastanın özellikle beslenmesi (ağız yolu ya da tüplü yöntemlerle en uygun şekilde) sağlanmış diğer taraftan temizliği ( alt bakımı, pansumanları) yapılmıştır. Mevcut hastalıklarına bağlı gelişen kansızlık nedeniyle çok kez kan ve kan ürünleri tedarik edilerek hastaya uygulanmıştır. Solunum yetersizliği artan hasta yaklaşık 20 gün mekanik ventilatöre (solunum cihazı) bağlanarak yaşamının devam ettirilmesi ve tedavisinin uygulanması sağlanmıştır. Hasta tedavi olduğu süreçte ilgili diğer klinik branş hekimlerine danışılmış önerileri doğrultusunda tedavileri düzenlenmiştir. İlerlemiş kanser nedeniyle yaşam beklentisi çok kısa olan bu hasta için hastanemizin tüm imkanları seferber edilmiş 7/24 kesintisiz hizmet verilmiştir. Yaklaşık 49 gün boyunca tedavisine edilmiş ve daha sonra kalp, solunum yetmezliği, enfeksiyon ve yaygın damar için pıhtılaşma (DIK) nedeniyle kaybedilmiştir. Gelişen tablo kanser hastalarında beklenen bir durumdur. Bu süreçte hasta yakınları hasta için gerekli ilgiyi göstermemiş çoğunlukla 2-3 günde bir rastgele hastaneye uğrayarak bilgi almıştır. Adete hastayı hastaneye atıp gitmişlerdir. Vefat ettiğinde bildirmiş oldukları numaradan çok kez aranılmalarına rağmen cevap vermemişlerdir. Ertesi gün de dönüş yapmamışlardır. Bayram dolayısıyla vicdanlarını rahatlatmak için hastaneye geldiklerinde durumu öğrenmişlerdir. Bayram olmasaydı duyarsız ve ilgisizliklerinden dolayı yine bilgileri olmayacaktı.
Maalesef son dönemlerde sağlık kurumlarının ya da hekimlerin maruz kaldığı bu durumlar nedeniyle sağlık hizmetlerini derinden yaralamakta sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozmaktadır. Bu tür olaylar ilerde birçok hastanın mağduriyetine yol açacağı şüphesizdir. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri ve sağlık personelleri; ellerindeki tüm imkanları ve tecrübelerini hastalarına sunmak üzere kesintisiz hizmet vermektedir.