EKONOMİ

Antalya'daki turizm panelinde 'her şey dahil sistemi geri zekalılıktır' tartışması


''HD TÜRK TURİZMİNİN EN BÜYÜK GERİ ZEKALILIĞIDIR''
Panelde konuşan Alkin, ''Her şey dahil sistemi Türk turizminin en büyük geri zekalılığıdır. Bu sistem cahil Amerikalılar için icat edildi. Zamanında Amerikalılar Orta Amerika ve Meksika gibi ülkelerde otellerden çıkıp yemek yemeye gittiklerinde dayak yiyorlardı. Bunları dayaktan kurtarmak için oteller bu sistemi icat etti. Biz de bunu alıp Türkieye'ye getirdik.'' dedi.
Alkin'in bu eleştirilerine AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu ve Jacaranda Hotels CEO'su Volkan Şimşek yanıt verdi.

KAVALOĞLU: OTELLERİN İÇİ 5, DIŞI 3 YILDIZ
Alkin'e yanıt veren Kavaloğlu, ''Türkiye'de her şey dahil sistemi arz-talep dengesi içinde gelişti. Yurt dışında gelen misafirler ve Türkler bu sistemi içine sindirdi. Aileler bu sistemi tercih ediyor. Her şey dahil sisteminin kendinden çok niteliğini tartışmak lazım. Turisti otelin dışına çıkarmak hepimizin amacıdır. Ama otellern içi 5 yıldız dışı 3 yıldız olmamalı. İnsanların şehri gezimemesinin nedenlerinden biri her şey dahil sistemi olabilir ama tek neden bu değil.'' dedi. Alkin'in söylediklerine katılmadığını belirten Volkan Şimşek ise, Türk turizminin gelişmesinde lokomotif faktörün her şey dahil sistemi olduğunu kaydetti. 
YAYMAN: TURİZM DEYİNCE AKLA HALA BELLİ BÖLGELER GELİYOR
Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman ise, Türkiye turizminin zor bir dönemden geçtiğini ve bu zor dönemde önemli tecrübeler kazandığını ifade etti. Bu saatten sora Türk turizminin ürün çeşitliliği ve turizm gelirlerini artırarak büyüyebileceğini kaydeden Yayman, turizm deyince hala sadece Antalya, Muğla, Kapadokya gibi yerlerin akla geldiğini söyledi.
VARDAR: TAKSİ PLAKASI 800 BİN, ACENTE BELGESİ 30 BİN LİRA
Panelin katılımcılarından Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar ise turizm sektöründeki korsan faaliyetlere dikkat çekti. Bir acentenin aldığı 30 bin liralık belge ile milyonlarca lira para toplama hakkına sahip olduğunu söyleyen Vardar, ''Bir taksi plakası bile 800 bin lira iken, hiçbir karşılık göstermeden milyonlarca lira toplayabileeğiniz acente belgesi almak 30 bin lira.'' dedi. Vardar ayrıca, korsan ve denetimsiz tur faaliyetlerinin sektöre büyük zarar verdiğini de sözlerine ekledi.
BARANER: SAYILARA DEĞİL KARLILIĞA BAKIN
Toplantda söz alan TÜRSAB Yurt Dışı Temsilcisi Hüseyin Baraner ise Türkiye'nin tuizmde sayılara değil verimlilik endeksine yoğunlaşması gerektiğini ifade etti. 'Şu kadar turist geldi' şeklindeki haberlerin sektörü ve kamuoyunu yanılttığını ifade eden Baraner, Türkiye'nin artık turizmde turist sayılarını değil kar oranlarını açıklaması gerektiğini vurguladı.