Konaklı sahillerinde son dönemde artan kirliliğin sebebi belli oldu. Sahilde oluşan kirliğin peşini bırakmayan duyarlı vatandaşlar bu durumun tur teknelerinden kaynaklandığını tespit etti. Sahildeki işletme çalışanları ellerinde fileli sepetler gün boyu denizden çöp toplamak zorunda kalıyor.

Gezi teknelerinden atılan ekmek, et parçaları, alkollü ve alkolsüz içecek kutuları,  plastik tabak, bardak ve hatta bebek bezi atıklarından isyan eden hem plaj çalışanları hem plaja vakit geçirmek üzere giden tatilciler yetkililerden soruna çare bulmasını istedi.  

Alanya’da en fazla turist çeken yerlerden biri olan Konaklı sahilinde oluşan bu kirliliğin yaşanması için gezi teknelerine yönelik denetimlerin arttırılması gerekir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kirlik olması durumunda Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ile yetki devri yapılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığına ihbarda bulunulması yönünde duyurusu bulunmakta. Denetim yetkisi olan kurumların teknelere yönelik daha sıkı denetim alıp, kirliği neden olduğu belirlenenlerin tura çıkmasının engellenip ruhsat iptaline kadar cezai işlem uygulanması istenmekte.

Kimyasal, endüstriyel, evsel atıklar, sintineden kaynaklı oluşan kirlikler sebebiyle koruma altında ki deniz canlılarından olan Caretta Caretta üreme alanlarından olan Konaklı’da yaşanan bu kirliliğin sona ermemesi durumunda hem nesli tükenme tehlikesi altında olan bu kaplumbağa türü üreme alanını kaybedecek. Hem de kirlilikle birlikte deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurmakta. Geçmişte daha sık görülen fok balıklarında son yıllarda Alanya’da görüleme sebebinin kirliliğe bağlı olduğu değerlendirilmekte.