Dünyanın en büyük beş turizm fuarı arasında yer alan, 9 Şubat Çarşamba günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayan 25. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

Tüm dünyadan katılımcıların, davetli tur operatörlerinin ve sektörün uzmanlarının sektörün küresel ve yerel gündem konularını tartıştığı Fuar’da; 26 ülke, dünyanın önemli turist çekim noktaları ve Türkiye’den 70’e yakın destinasyon tanıtılıyor. 55 ülkeden 200’e yakın hosted buyer’ın (davetli tur operatörü) yer aldığı fuar tüm hızıyla devam ediyor.

Hotel Runner Acentelerden Sorumlu Satış ve İş Geliştirme Direktörü Rıza Kaynak, “Turizm sektöründe oteller ve işletmeler arasında çevrimdışı platform üzerinden bir ilişki söz konusuydu. Kâğıt üzerinde iletilen fiyatlar, faks ya da telefonla iletilen müsaitlikler söz konusuydu. Bu şartlar altında acenteler rezervasyonlar gerçekleştiriyordu. Tatil yapmak isteyenler de çoğunlukla acentelere gidip kataloglardan, katalog üzerindeki fiyatlar ve görseller eşliğinde otelinizi seçiyordu. Bugün internetin bu kadar yoğun kullanımıyla, bu ilişkilerin neden hala offline olarak sürdüğü sorusundan hareket ederek Hotel Runner’ın temelleri atıldı. Böylece Türkiye’de bu alanda yani otellerin envanterini dijitalleştirip acentelere dağıtılmasını sağlamak marifetiyle, ilk teknoloji girişimini gerçekleştirdik.”

Dünya üzerinde 15 milyon konaklama tesisi olduğunu belirten Kaynak, “Konaklama tesislerinin 2,5 milyonu şu anda Booking.com, Expedia gibi global oyuncular tarafından listeleniyor. Listelenen oteller arasında sadece 1,7 milyonunun uygunluğunu ve fiyatını görüntüleyerek rezervasyon yapmak mümkündür. Hotel Runner olarak; Türkiye’de tamamen yerli sermaye ile Türk mühendisleri tarafından ortaya çıkarılan bu ürünün, tüm dünyadaki 15 milyon konaklama tesisini de dijitalde listelenebilir ve daha da önemlisi rezervasyon yapılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

B2Metric’in çalışmalarını anlatan B2Metric CEO’su Murat Hacıoğlu, “Genelde pazarlama ekipleri elindeki müşterilerin neye göre satın alma kararı verdiğini bilmek istiyorlar. Biz daha çok bunun ham veriden sektörlerin pazarlama ekiplerinin anlam çıkartabilmesini ve kendi kampanya süreçlerini optimize edebilmesini sağlayan modeller geliştiriyoruz. Müşteri hareketini anlamlandırdıktan sonra o müşteri hangi paketleri satın alabileceğini tahmin ederek, önererek satın alma hızının artırılmasını sağlayabilmelerine yardımcı oluyoruz.” dedi.

Pandemi döneminin turizm sektörünü etkilediğinden bahseden Hacıoğlu, “Pandemi döneminde insanların tatil yapma davranışları da komple değişti. Çalıştığımız müşterilerde bu değişikliğe göre nasıl aksiyon alınabilir konusunda çalışmalar gerçekleştirdik.”

10 Yıl İçinde 1 Milyardan Fazla İnsan Metaverse Dünyasında Yer Alacak
Metaverse’in tanımını yaparak sözlerine başlayan Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Metaverse fiziksel dünya ile sanal dünyanın birleştiği bir noktadır.” dedi.
Facebook’un metaverse dünyasına 50 milyar dolarlık yatırım yapacağını belirten Erkul, “10 yıl içinde 1 milyardan fazla insanın metaverse evreninde yer alacağı düşünülüyor. Bunun çok önemli bir rakam olduğunu düşünüyorum.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Metaverse’in internetin geleceği olarak tanımlayan kitle var. Akıllı telefonlarla birlikte tuşlu telefonlardan yıkıcı bir geçiş oldu. Aynı şekilde internetten metaverse dünyasına yıkıcı bir geçiş yaşanmasını bekliyorum.”
Bu yıkıcı geçişe hazır olmamız gerektiğine dikkat çeken Erkul, en önemli değişim ve dönüşümün Blockchain ve kripto dünyası ile olacağını, turizm dünyası için metaverse dünyasında otel kurularak kripto paralarla hizmet satılabileceğini paylaştı.