Kenevir yetiştiriciliği izni nereden alınır? Kenevirin kilosu kaç TL? Kenevir ile ilgili birçok konu merak ediliyor. Peki kenevir nedir? Kenevir yetiştiriciliği izni nereden alınır? Kenevirin kilosu kaç TL? İşte kenevir ile ilgili tüm bilgiler...
Kenevir nedir?
İnsanlık tarihi boyunca en eski bitkisel hammadde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılacak olan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya'dır. Ilıman ve tropik bölgeler de yetişir ve kültürü yapılır. Tür; sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve bir hayli uzundur.
Kenevir ne işe yarar?
Kenevirin pamuktan 10 kat daha dayanıklı ve maliyeti az olduğu da biliniyor. Bazı araştırmalar kenevirden elde edilen ipin antibakteriyel olduğunu ortaya koyarken, DNA'larında nano teknoloji barındırmaktadır.
Hatta denizcilerin kullanmış olduğu halatların bile yüzde 90'ı kenevirden yapılıyordu. İlk kot pantolonun hammaddesi kenevirdi. İnsanlık tarihinin bilinen en eski elyafı da kenevirden yapılmıştır.
Tohumları dünyadaki en yüksek protein kaynaklarından bir tanesi olan, yüksek miktarda Omega 3-6 ve 9 yağ asitlerini içeren kenevir tam bir kötü kolesterol savaşçısıdır.Karbon negatif bir bitki de olan kenevir istatistiklere bakıldığında bir hektarlık dönümüyle hasat dönemi boyunca 22 ton karbondioksiti atmosferden çekiyor.
Kenevir nerede kullanılır?
Ana vatanı Orta Asya olan kenevir yapı olarak sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Bunun yanından lifleri dayanıklı ve bir hayli uzundur. Bu özelliği sebebiyle çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi alanlarda sık olarak tercih edilir. Kenevir çok kuvvetli bir bitkidir ve üretiminde ilaç kullanımına hemen hemen hiç ihtiyaç duyulmaz.


KENEVİR YAPRAKLARI
Kenevirin yaprakları ise ilaç ve kozmetik piyasasında değerlendiriliyor. Kenevirin yaprakları ve liflerinin beraberinde tohumları da değerlendiriliyor. Kenevir tohumları, bir hayli yağlı olması bakımından yakıt ve bir hayli besleyici olması bakımından da gıda olarak kullanılıyor.
ÇOK ZENGİN
Selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitki olan kenevirin, lifleri ise petrol yan endüstri ürünü olan sentetik lifler dünya genelinde yaygınlaşmadan önce tüm dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır.
Kenevir nerede yetişir?
Kenevirin ana vatanı Hindistandır. Kenevir, Türkiye'de de her bölgede yetiştirilebilir. Türkiye'nin coğrafi şartları kenevir üretimi için bir hayli uygundur. Bakanlık, Amasya, Antalya, Çorum, Rize, Sinop, Samsun, Tokat, Ordu, Burdur, Kayseri, Kastamonu, İzmir, Uşak, Bartın, Yozgat, Zonguldak, Kütahya, Malatya, Karabük illerinde erkek kenevirinin ekilmesini serbest bıraktı. 


Kenevirin faydaları nelerdir?
Öncelikli olarak kenevirin romatizma ağrılarına birebir geldiği nerdeyse herkes tarafından bilinir. Uyuşturucu yapımında kullanılmayan erkek kenevirin pek çok yararı daha vardır. İşte o faydalarından bazıları;

İpliği antibakteriyeldir. İpliğinden yapılan kumaşlar medikal endüstri dahil yüzlerce yerde kullanılabilinir.
Kenevir elyafı inşaatlarda izolasyon malzemesi olarak kullanılır.
Kenevirden suntadan sağlam tahta (fibreboard) yapılır.
Kenevirden yapılmış doğal çimentodan su karıştılıp kalıplara dökülerek inşaat tuğlası yapılır. Tuğladan, betondan daha hafiftir ve daha sağlamdır. 600 yıl mukavemetlidir.
Ses geçirmez mataryeldir.
Keneviri izolasyon maddesi olarak kullandığınızda yakıt tüketimini azaltırsınız
Ateşe mukavemetlidir. Bu materyalden yapılan evler yalnız sağlıklı değil daha güvenlidir.
Bataklık kurutmada çok etkilidir.
Radyasyon temizleyicidir.
Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
Derine inen kökleri toprağın havalandırılmasını sağlar
Bir ağacın beş katı daha fazla çevreye oksijen yayar.
Kenevirin diğer isimleri nelerdir?
Kenevirin halk arasında farklı isimleri bulunuyor. Bunlardan bazıları şunlardır:
Kendir, Kentir, Kannabis, Esrarotu, Cannabis sativa, Hemp, Chanvre

Erkek hint kenevirini ekmek serbest
Kenevir üretiminin Türkiye'de yasaklanmasında bir çok lobi faaliyeti ortaya çıkıyor. Bu lobiler ilaç firmalarından petrol firmalarına kadar devam ediyor. Öyle ki dünyanın en önemli bitkilerinden biri iken, uyuşturucu yani esrar üretiminde kullanılmasından dolayı yasaklanmıştır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığından izin alınması gerekiyor. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, çıkan kanun ile yetiştirilmesi serbest bırakılmıştır. 
Kenevir tohumu uyuşturucu mu?
Kenevir, sıcak ülkelerde bir tarım bitkisi olarak yetiştirilen, boyu 3,5 metreye kadar uzayabilen bir bitki. İnsanlık tarihinin bilinen en eski bitkisel ham madde kaynaklarından birisidir. Anavatanı Orta Asya’dır. Sapının liflerinden halat ve çuval gibi kaba örgüler yapılabilir. Ancak kenevir, halk arasında uyuşturucu bir madde olarak bilindiği için çoğu ülkede yetiştirilmesi yasaktır.
Kenevirin kilosu kaç TL?
Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.
Kenevir yetiştiriciliği izni nereden alınır?
Her ne maksatla olursa olsun kenevir ekimi yapacak çiftçiler , İl ya da İlçe tarım Müdürlüklerinden izin almak zorundadırlar. Çiftçiler her sene bulundukları yerin İl ya da İlçe Mülki amirliklerine dilekçe örneğine göre doldurulmuş bir dilekçe ile başvuru yapabilirler. 

19 il'de serbest