ALANYALI ÜRETİCİ PARA ETMEYEN ÜRÜNÜNÜ KOYUNLARA YEM ETTİ ALANYALI ÜRETİCİ PARA ETMEYEN ÜRÜNÜNÜ KOYUNLARA YEM ETTİ

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticilerin artan maliyetler karşısında zor günler geçirdiğini ve üretimlerini sürdürebilmeleri için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Göktepe, Alanya'da 22 bin dekarlık örtüaltı sebze üretimi yapıldığını belirterek, başta salatalık, domates, patlıcan ve kabak olmak üzere sebze fiyatlarının maliyetlerin yarısına düşmesiyle üreticilerin ciddi zararlar yaşadığını açıkladı. 
ARZ-TALEP DOĞRULTUSUNDA
Göktepe, "Üreticilere çağrıda bulunarak Alanya Toptancı Hali’nde üretici ve tüccarla ile bir araya gelerek piyasayı oluşturmaya çalıştık. Arz-talep doğrultusunda piyasa kurulduğundan dolayı şu anda patlıcanda ağırlık var. Fiyatı 20 TL olarak belirlenen domateste düşme var. Salatalık 4 TL. Bizler komisyoncu ve tüccarlara bunu söylediğimizde siz alabiliyorsanız alın gibi serzenişte bulunuyor. Üreticilere çağrıda bulundum ama sadece biri piyasa kurmaya katıldı. Yarın Konaklı Hali’nde üreticilerin de dahil olduğu piyasa toplantısına katılacağız. Söz söylemek, ürününe sahip çıkmak isteyen bütün üreticileri bekliyoruz. 
YARDIMCI OLMALARINI BEKLİYORUZ
Şu anda maliyetlerin yarı fiyatında olduğundan dolayı üretici üretimi daha fazla devam ettiremez.  Bu saatten sonra elektrik, işçilik, bitki koruma ve besleme ürünlerini kısacaklar. Üretimi sürdürmek, sofralara güvenilir gıdayı getirmek için bizlere başta üreticiler olarak diğer paydaşların yardımcı olması lazım. Geçtiğimiz yıllarda fiyatlar bu noktaya geldiğinde belediyemize çağrıda bulunuyorduk. 
BELEDİYE ÜCRETSİZ DAĞITIYOR
Belediye fiyatlar doğrultusunda üreticiden alıp tüketiciye ücretsiz şekilde dağıtıyordu. En çok  ürettiğimiz ürünlerin başında salatalık, domates, patlıcan, kabak, nispeten de geliyor. Üreticiler olarak güzlük sezonda salatalıktan ciddi anlamda darbe yemiştik. Maliyetleri karşılamamasından dolayı sezon ortasında salatalık seralarının sökümüne neden olmuştu. Yazlık sezonda da bayramın ardından başta salatalık olmak üzere patlıcan, kabak ciddi anlamda darbe gördü. Bu ürünler maliyetinin yarısına satılır durumda" dedi. Göktepe, yerel yönetime ve bakanlık paydaşlarına çağrıda bulunarak, piyasada denetim mekanizmasının devreye girmesi gerektiğini söyledi.
BİR ARAYA GELMELİYİZ

Üreticilerin maliyetlerini karşılayabilmeleri için devlet tarafından daha fazla destek verilmesi gerektiğini savunan Göktepe, "Örtüaltı seralarda üretim yapmak giderek zorlaşıyor. Enerji ve girdi maliyetleri ciddi yükler oluşturuyor. Dönüm başına en az 3 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalı" şeklinde konuştu. Göktepe ayrıca, yerel üretici birliklerinin muz ve avokado üretimindeki başarısını örnek göstererek, örtüaltı üreticileri için de benzer bir birliğin kurulmasının şart olduğunu vurgulayarak, “Tüm paydaşları bir araya gelmeye ve ortak çözüm yolları aramaya davet ediyorum” dedi.

Göktepe "Her ne kadar bugün için fiyat hususunda etkin bir sonuca ulaşamamış olsakta, Öncelikle Sorunların tespit edildiği, önümüzdeki sezonlarda gerek üretici birliği kurulabilmesi için gerekse de piyasaya üretici Temsilcilerinin girebilmesi ve fikir beyan edilmesi noktasında fikir birliğine vardığımız faydalı bir toplantı oldu.Bizleri misafir eden konaklı hal Dernek Başkanımız başta olmak üzere, komisyoncularımıza ve Katılım sağlayan hepsi birbirinden kıymetli 20 tane üreticimize Teşekkür eder, Umut dolu bereketli üretim sezonları diliyorum.