Konyaaltı ilçesinde Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki direğin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesine sebep olmasına ilişkin soruşturma sürüyor. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar bugün (14 Nisan) mahkemeye sevk edildi. Beş kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, sekiz kişi hakkında adli kontrol kararı verildi ve bir kişi serbest bırakıldı.

ALANYA'DA 1 MAYISTA TOPLU ULAŞIMLAR ÜCRETSİZ ALANYA'DA 1 MAYISTA TOPLU ULAŞIMLAR ÜCRETSİZ

Tutuklanan arasında 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Kepez Belediye Başkanı seçilen Annesi Alanyalı  Dim bölgesinden olan Mesut Kocagöz CHP’li Mesut Kocagöz de yer alıyor. Kocagöz, teleferiğin bağlı olduğu ANET’in genel müdürü olduğu döneme ilişkin suçlanıyor.


Tutuklanan Mesut Kocagöz, mevcut ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, Okan Erol, Megatower Serdar Tezcan ve Serkan Yellice’ye “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlaması yöneltildi.

Mahkemede ifade veren Mesut Kocagöz, belediye başkanlığına aday adaylığı başvurusu yaptığı için 28 Kasım 2023’te ANET Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrıldığını ve genel müdürlükten istifa ettiğini söyledi. Kocagöz ANET’te görevli olduğu süreci anlattı:

“2017 yılı Ağustos ayı ANET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak, 2018 yılı Kasım ayında söz konusu görevden ayrıldım, belediye başkanlığına aday gösterilmeyince 2019 yılı Mayıs ayı içerisinde yeniden ANET A.Ş. Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandım. Yaklaşık altı buçuk yıl teleferikle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık, aynı zamanda yönetim kurulu üyeleri olarak teleferik konusunda herhangi bir sıkıntı olmaması için sürekli çalıştık.”

Kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili hiçbir bilgisinin bulunmadığını, teleferiğin kendisinden önceki genel müdür döneminde faaliyete geçtiğini söyleyen Kocagöz, “Herhangi bir sorumluluğum var ise benim haricimde sorumluluğa gidebilecek dört kişi daha bulunmaktadır. Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi. Ben bilgi alınacak diye adliyeye gelmiştim, böyle bir taleple karşılaşacağımı düşünmüyordum” dedi.


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kocagöz hakkında verilen tutuklama kararını yakından takip ettiklerini söyledi. Özel, Kocagöz’ün tutuklanmasının siyasi olduğunu vurguladı:

“Antalya’daki teleferik kazası soruşturmasında Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz hakkında verilen tutuklama kararını ve hukuki süreci yakından takip ediyoruz. Ancak Soma’dan İliç’e hiçbirinde kamu görevlilerinin soruşturulmadığı gerçeği ortada iken bu karar hukuki değil siyasidir. Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmamalıdır. Bu kırmızı çizgimizdir. Bu hassasiyetle teleferik kazasındaki adli soruşturmayı yakından takip etmeyi sürdüreceğiz ama sırf partilimiz diye başkanımızı günah keçisi ilan edemezsiniz.”


CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Antalya Adliyesi önünde açıklama yaptı. Teleferiğin ağır bakım hizmetleri nedeniyle Kocagöz’ün söyleyen Kamacı, “Ağır bakım hizmetleri iki ayda bitmedi de 20 günde, 30 günde bitti diye tutuklandı. Başka hiçbir şey yok” dedi.

Kamacı şöyle devam etti:

“İktidarın demokrasi anlayışı işte tam budur. O yüzden hükümet istifa. Geçen günlerde, geçen aylarda Erzincan İliç’teki altın madeninde dokuz vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup orada altı kişi tutuklanmış, esas sorumlu Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaydı. Başında adalet ve kalkınma olan partinin adalet anlayışı budur. Yazıklar olsun. Öyle kolay kolay pabuç bırakmayacağız. Ankara’dan Ali Mahir Başarır ve diğer arkadaşlarımız, genel başkan yardımcıları gelecek. Bu olay bitmeyecek.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un adli sürece ilişkin açıklaması şöyle:

“Bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, iki iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iki makine uzmanı ve bir elektrik uzmanından oluşan bilirkişi heyeti tarafından detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapılmış ve ön rapor hazırlanmıştır. Soruşturma kapsamında uzman bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan ön rapor, müşteki ifadeleri ve beyanları ile şüpheli savunmaları birlikte değerlendirilmiş olup, gözaltına alınan teleferik hattını işleten firma ile teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın yetkilileri ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 14 şüpheliden beşi tutuklanmış, sekiz şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, bir kişi de serbest bırakılmıştır. Hepimizi üzen olayla ilgili adli soruşturma tüm yönleriyle titizlikle sürdürülmektedir.”

Mesut KOCAGÖZ

• Belediye Başkanı
• Encümen Üyesi

Özgeçmiş: Mesut KOCAGÖZ, 2019 Mahalli İdareler Seçiminde, Kepez Belediye Meclis Üyeliği. Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği. Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği. Antalya Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu Başkanlığı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği görevlerine seçildi.

2019-2023 yılları arasında, Anet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerini sürdürdü.

2016-2017 yılları arasında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Aldaş A.Ş. Genel Müdürlüğü, Ağustos 2017 - 2018 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Anet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlık ve Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

2004 - 2014 yılları arasında, Kepez Belediye Başkan Yardımcılığı görevi, Mart 2014-2019 yılları arasında, Kepez Belediye Meclis Üyeliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği. Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu Başkanı, Asat Genel Kurul Üyeliği, Asat Spor Başkan Yardımcılığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği, Aldaş A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği ve AHB Antalya Hayvancılık Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

1990-1991 yılları arasında, Ankara Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü'nde Sözleşmeli Personel, 1991 - 2002 yılları arasında, Antalya'da yıllarca vergi rekortmeni olan bir şirkette üst düzey yönetici olarak görev yaptı. 2002 - 2004 yılları arasında, mali müşavirlik, kamuoyu araştırmacılığı ve çeşitli şirketlerde danışmanlık ve CEO görevlerini üstlendi.

İlk, orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri bölümünü 1987-1988 öğretim yılında bitirdi.

1968 Antalya doğumlu olan Mesut KOCAGÖZ, evli ve 2 çocuk babası olup iş insanı kimliği yanında mali müşavir ve bağımsız denetçidir.