Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden birisi olan gençlere vergisiz telefon çalışmasının detayları belli oldu. Yapılan açıklamaya göre vergisiz telefon almak isteyenler tüm modellerden yararlanamayacak ve bu çalışma bazı markalarla sınırlı olacak.

Vergisiz telefonda yerli üretim şartı
Milliyet’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda gençlere vergisiz telefonun ayrıntıları gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere vergisiz telefon için 15 model üzerinde çalışma yapıldığını söyledi.

ALANYA MERKEZLİ FENERCİOĞLU, DÜMENİ YURTDIŞINA KIRDI ALANYA MERKEZLİ FENERCİOĞLU, DÜMENİ YURTDIŞINA KIRDI

Buna göre gençlere ÖTV ve KDV’siz telefon çalışması kapsamı sadece yerli üretim yapan markaları kapsayacak. Cari açıktan dolayı Türkiye’de üretim yapan firmalar bu kapsama dahil edilecek. Türkiye’nin 60 milyar dolar cari açığı olduğu belirtilirken, hükümetin buna göre hareket edeceği ifade ediliyor.


Bu açıklamanın ardından gözler Türkiye’de üretim ve montaj yapan markalara çevrilmiş durumda. Buna göre Xiaomi, Samsung, Oppo, TCL, Realme, Omix, General Mobile, Tecno, Poco, Casper, Vestel ve Reeder, Infinix gibi markaların bazı modelleri vergisiz telefon kapsamına alınacak.

Ülkemizde üretimi ve montajı yapılan bazı telefon modelleri ise şu şekilde:

Samsung

Galaxy A70
Galaxy A21s
Galaxy A30
Galaxy A01 Core
Galaxy A52
Reeder

S23 PRO MAX
S19 MAX PRO S
S19 MAX PRO
S19 MAX
P13 BLUE
Xiaomi

Redmi 9C
Redmi 9T
Redmi Note 10S
Redmi 10 (2022)
Realme

Realme C21
Realme C21Y
Realme C25
Vivo

Vivo Y11s
Vivo Y21s
Vivo Y53s
TLC

TCL 20 SE
TLC 20 E
TLC L7 
Omix

Omix X300
Omix X500
Infinix

Infinix Hot 30i
Infinix HOT20
Infinix Note 30
Infinix Hot 20i 
Infinix Note 12
INFINIX Hot 11 Play