Yaz tatili için Türkiye’yi tercih eden turist, tatil maliyetini düşürmek adına rotayı Airbnb platformu üzerinden kiralanan evlere çevirdi. Turizm profesyonelleri, geçmiş yıllarda belli bir oranın altında kaldığı için dikkat çekmeyen uygulamanın 2023 yılında zirve yaptığını, bu yöneliminde otel ve pansiyonlardaki konaklama sayılarına ciddi biçimde yansıdığını kaydetti.

Hürriyet’e konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, yaşanan süreci ‘Bıçak kemiğe dayandı’ diyerek özetledi.

Bu yıl konaklamanın yaklaşık yüzde 19’unun kiralık evlere yapıldığını kaydeden Kavaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Rakamlar ortada. Gecelemede yüzde 23 artış var ama oteller dolmadı. Neden? Çünkü bu yıl konaklamanın yaklaşık yüzde 19’u evlerde yapıldı. Hatta şunu da söyleyebilirim; yüksek gelir grubu olarak gördüğümüz ve otel villalarını tercih eden turist bile artık evlerde konaklıyor. Bu da orta segmentin üzerindeki otelleri ciddi biçimde etkiledi.

ALANYA'DA SADECE 40 GÜN İÇİNDE 43 MİLYON LİRALIK CEZA UYGULANDI ALANYA'DA SADECE 40 GÜN İÇİNDE 43 MİLYON LİRALIK CEZA UYGULANDI

Turist böyle bir yöntemi tercih edebilir. Buna sözümüz yok. Ama bu işin denetimi olmalı. Bu işi yapanlar da bizim geçtiğimiz yollardan geçmeli. Dünyada bunun örnekleri var. Vergisini ödesin, denetimi yapılsın biz de onlarla rekabet edelim. Bu evleri tercih edenler daha önce bizim otellerimizde defalarca konaklamış, Antalya’yı bilen turistler. Bunun içinde Rus, Ukraynalı, İngiliz ve Alman var.”