Türkiye doğası, tarihi ve kültürel özellikleriyle eşsiz bir ülke olsa da tatilciler bütçe planlaması yapmak zorunda 
Türkiye'de 2022 yılı turizm açısından altın bir dönem oldu.
Sektörel açıdan yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı ve özellikle yaz döneminde talep katlandı. 
Geçen yıl 46,2 milyar dolar gelir, 89 dolar gecelik turist harcaması, 1,8 milyon yatak sayısı, 335 bin istihdam ve yüzde 59 doluluk oranıyla rekor kırıldı.

Ayrıca 241 bin 500 geceleme, 5 milyon 676 bin Alman, 3 milyon 361 bin İngiliz, 1 milyon 135 bin Polonyalı ziyaretçi, İstanbul'da 16 milyon ve İzmir'de 2,1 milyon turist sayısıyla da alanlarında ilke imza atıldı.

2022'nin turizm başarısının etkisiyle, 2023 senesine de büyük umutlarla girildi.

Turizm sezonunun gözde ayı temmuz alarm veriyor

Ancak sezonun en yoğun olmasının beklendiği temmuz ortasında bile Antalya ve Bodrum başta olmak üzere pek çok yerdeki tablo hayal kırıklığına neden oldu.

Hem yerli turistte hem de yabancıda yüksek oranda düşüşler yaşandı. Doluluk oranları pek çok yerde yüzde 50-60'larda kaldı.


Travel Zone Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öztürk'e göre Türkiye'nin yabancı turist kaybetmesindeki ana nedenler, deprem felaketi etkisiyle kaçan erken rezervasyon dönemi, fiyat artışları, Mısır'ın atağa geçmesi ve İspanya, İtalya, Yunanistan gibi alternatiflere yönelimin olması.
Seçim sürecinin ise yabancı turistin tatil tercihine herhangi olumsuz etkisinin olmadığını savunuyor.

Barış Öztürk'e göre otellerin beklenenden boş kalmasının bir diğer nedeni ise fiyatların yüksekliği.

Bu yıl Türkiye'deki pek çok tesisin fiyatının dövizle gelenler için bile pahalı kaldığını savunan Öztürk, doğru zamanda harekete geçememenin sonuçlarıyla karşı karşıya kalındığını, fiyatların düşürülmesi gerektiğini ancak çok geç kalındığını savunuyor. 
En pahalı oda satılamayandır. Turizmciye fiyatını biraz düşürmek, boş odanın zararından daha büyük zarar vermez. Pek çok otelde fiyatlar yüksek kaldı. 'Nasılsa odalar dolar' diye düşünüldü. Ancak sizin dolar, euro bazlı fiyatınız İtalya, İspanya ve Yunanistan'dan pahalıysa turisti çekmeniz çok zor. Fiyatlar özellikle bu üç ülkeye yakın gitmeliydi. Gitmeyince de turist oraları tercih etti

"Yerli turist konaklama ve harcamalarını azalttı"

Yerli turistin tatil tercihlerinin nasıl etkilendiğini de sorduğumuz Öztürk'e göre yaz tatili yapan kesim yine bu alışkanlığından vazgeçmedi ancak maliyetleri kısmak isteyenler, otel kalış süresini kısalttı. Örneğin 10 gün yerine 7 gün, 7 gün yerine 5 gün kalmayı tercih etti çünkü otellerin yanı sıra plajlar, restoranlar da  pahalı geldiğinden bütçesini buna göre ayarlayabildi.

Antalya yüzde 85 yabancı turist, yüzde 15 yerli; Bodrum’da bu oran yüzde 50-50 gibi, Çeşme’de yüzde 85 yerli, yüzde 15 yabancı civarında.

Bu yıl turizmde hem yerlide hem yabancıda düşüş var. Yerlide harcamalar ve konaklamalarda düşüş yaşandı.


Grand Yazıcı Club Turban Thermal Genel Müdürü Cihan Baykara'ya göre de bu yıl deprem felaketi nedeniyle pek çok yabancı turist rotasını başka ülkelere çevirdi.

Erken rezervasyon dönemi kaçırıldı ve buna seçim süreci de eklenince olumsuzluklar arttı.

Ancak Baykara, genel anlamda Türkiye'de otel fiyatlarını yüksek bulmuyor.

"Lüks segmentte otel fiyatları çok yükseldi, Türkiye'nin alternatifleri var"

Maliyetlerin katlandığını belirterek özellikle orta sınıf otellerdeki fiyatları makul bulan Baykara'ya göre luxury (lüks) segmentindeki fiyatlar sıkıntı oluşturduğundan doluluk oranları azalıyor.

"Türkiye'de orta segment otele ihtiyaç var"

Orta segment otelcilikte eli çok güçlü olan Türkiye'nin bu sınıfta daha fazla tesise ihtiyaç duyduğunu savunan Baykara, son yıllarda çok sayıda inşa edilen lüks segmentte ise pek çok alternatif ülkenin bulunduğunu düşünüyor. 

Dalaman civarı, Fethiye ve Marmaris'i de kapsayan bölgede orta sınıf otellerin ağırlıklı olduğunu ve burada doluluklarının çok yüksek olduğunu, sıkıntının ağırlıklı Antalya, Bodrum gibi yerlerde yaşandığını aktardı.

"Uçuşların azalması çok etkiledi, gelen Rus turist sayısı azaldı"

Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşı başlamasına rağmen geçen sene buradan turistlerin geldiğini ve sezonun full çektiğini aktaran Baykara, bu yıl ise özellikle Rus uçuşlarının çok azalması, charter seferlerin de yapılamamasının olumsuz etki ettiğini söyledi: "Bu sene eskisi gibi uçuş yok. Yüzde 30'larla uçuluyor. Charterlar kapandı. Charterla 60 dolara uçuluyordu, Türk Hava Yolları'nda 90-100 doları buluyor. Savaş öncesi 4 saatte geliniyordu, hava trafiğinden artık 6,5 saati buluyor."