banner113

BEBEKLERDE ASİT REFLÜ SORUNUNA DİKKAT!

banner106

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

BEBEKLERDE ASİT REFLÜ SORUNUNA DİKKAT!
14 Eylül 2022 Çarşamba 10:17

banner108
banner238

Asit reflü, yemek borusunun mideyle birleştiği yerde bulunan bir kas halkası olan alt özofagus sfinkterinin tamamen kapanmaması sonucu mide içeriğinin ve sindirim sıvılarının yemek borusuna geri kaçmasıyla karakterize bir durumdur. Bebeklerde alt özofagus sfinkteri zayıf veya az gelişmiş olabileceğinden asit reflü oldukça yaygındır. Bu durum genellikle 4 aylıkken zirve yapar ve 12-18 aylıkken kendiliğinden geçer.
Bebeğimin asit reflüsü olduğunu nasıl anlarım?
Bebeklerde asit reflünün en yaygın belirtileri yoğun tükürme ve kusma, yemek yemeyi reddetme, yutma güçlüğü, beslenme sırasında sinirlilik, sırtın kavislenmesi, ıslak geğirme veya hıçkırık, kilo alamamak, sık öksürük veya tekrarlayan pnömoni, öğürme ve rahatsız uykudur.
Aşırı beslemeden kaçının.
Bebeğin midesi çok dolu olduğunda alt özofagus sfinkteri üzerindeki baskı artar ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçması kolaylaşır. Her beslemedeki yiyecek miktarını azaltıp, besleme sıklığını artırmak alt özofagus sfinkteri üzerindeki baskıyı hafifleterek reflüyü azaltır.
Dik konumda besleyin.
Yatay bir pozisyon, mide içeriğinin yemek borusuna geri akmasını kolaylaştırır. Bebeği beslerken dik pozisyonda tutmak asit reflüyü azaltabilir. Asit reflü yemeklerden sonra meydana geldiğinden, bebeğinizi beslendikten hemen sonra yatırmayın. Bunun yerine gazını çıkartın ve bebeğinizi yatırmadan önce yaklaşık 30 dakika bekleyin.
Yatış pozisyonunu ayarlayın.
Bebeğinizin beşiğinin başını yükseltmek de asit reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, uyku pozisyonerleri beslenirken veya uyurken önerilmez. Bu ürünler bebeğinizin başını ve vücudunu tek bir pozisyonda tutmak için tasarlanmıştır, ancak ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski nedeniyle Gıda ve İlaç İdaresi tarafından önerilmemektedir.
Biberonla beslemeye dikkat!
Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, hava yutmasını önlemek için emzirme boyunca biberon emziğini sütle dolu tutun. Biberon emziği seçerken sütün çok hızlı akmasına neden olabilecek daha büyük deliklere sahip olanlardan kaçının.
Bebeğinizin gazını daha sık çıkartın.
Besleme sırasında bebeğinizin gazını çıkarmak reflü semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Biberonla beslenen bebeklerin her 30 cc’de bir, emzirilen bebeklerin ise meme ucunu her bıraktığında gazını çıkartın.
Beslenmede değişiklikler yapılabilir.
Bebeğin yedikten sonra asit reflü semptomlarını artırdığını gözlemlediğiniz besinleri elimine etmek faydalı olabilir. Örneğin turunçgiller ve domates midede asit üretimini artırarak, bebeğin yaşına bağlı olarak tükettiği çikolata, nane ve yüksek yağlı yiyecekler ise alt özofagus sfinkteri üzerindeki etkisiyle reflü semptomlarını artırabilir. Emziriyorsanız, diyetinizde değişiklikler yapmak bebeğinize yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, süt ve yumurta alımını azaltmanın yardımcı olabileceğini göstermiştir ancak konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Doktorunuza danışın.
Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleriyle semptomlar hafifletilemiyorsa bebeğiniz için en iyi tedavi yöntemi doktorunuz tarafından belirlenir. İlaç, mama değişikliği ve nadir de olsa bazı durumlarda cerrahi müdahale bir tedavi yöntemi olabilir.

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.