banner113

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN HANGİ BESİNLERİ TÜKETİLMELİ ?

banner106

Yapılan bilimsel çalışmalarda bazı besinlerde bulunan vitaminler sağlığımız için oldukça faydalı bulunmuştur.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN HANGİ BESİNLERİ TÜKETİLMELİ ?
20 Nisan 2023 Perşembe 15:45

banner108
banner238

Özellikle  A,C ve E vitaminleri göz için faydası yüksek gruplardır.B vitaminin de göz sağlığı için önemli bir takviye olduğu bilinmektedir. Son yıllarda Lutein ve Zeaksantin,Omega-3 sarı nokta hastalığı tedavisi için çok değerli kaynaklardır.Peki biz hangi besinleri seçmeliyiz? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgül Uğurtay konu hakkında bilgiler verdi.

1- YUMURTA
Özellikle sarı nokta olarak bilinen yaşa bağlı görme kaybı riskini azaltabilen mükemmel bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır.Yumurta ayrıca iyi C ve E vitamini ve çinko kaynağıdır.
2- KURUYEMİŞLER
Omega -3 yağ asitleri açısından zengindirler.Fındık ayrıca,yüksek düzeyde E vitamini içerir.E vitamini yine yaşa bağlı makula dejenerasyonunda çok faydalıdır.Bunun dışında ceviz,kaju,brezilya fındığı,yer fıstığı da oldukça zengin antioksidan içermeleriyle göze faydalı kuruyemişlerdendir.
3- BALIK
Özellikle yağ oranı yüksek balıklar Omega-3 açısından daha zengin oldukları için göze faydaları yüksektir.Hatta bazı araştırmalar, balık yağının bilgisayarda çok uzun zaman geçirmenin neden olduğu kuru göz de dahil olmak üzere kuru gözün tedavisine katkıda bulunduğunu göstermiştir.Özellikle Tuna,somon,ringa,hamsi,sardalya,orkinos ,alabalık yüksek oranda Omega-3 içeren balık gruplarıdır.
4- TOHUMLAR
Chia, kenevir ve keten tohumu göze faydalı olan Evitamini ve Omega-3 kaynağıdırlar.
5- TURUNÇGİLLER
Turunçgil grubu hepimizin bildiği gibi Cvitamini açısından zengindirler. C vitamini,Amerikan akademi’de ve bilinen yaşa bağlı maküla dejenerasyonu hastalığında kabul görmüş bir takviyedir.
6- YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzeler, hem lutein hem de zeaksantin açısından zengin olup aynı zamanda C vitamini kaynağıdırlar. Ispanak, kale, marul, roka  vs. gibi sebzeleri tüketmemiz gözümüz için sağlıklı olacaktır.
7- HAVUÇ
Havuç, göz için faydalı olduğu bilinen efsane kaynaktır. Görmemizi geliştirmez ama içeriğindeki beta-karoten ki havuca rengini veren madde, A vitamininin yapım aşamasında etkilidir. Bu nedenle havuç antioksidan olarak göze faydalıdır.
8- TATLI PATATES
Havuç gibi beta karoten kaynağı olup aynı zamanda antioksidan etkili Evitamini açısından da zengindir.
9- SIĞIR ETİ
Sığır eti çok iyi bir çinko kaynağıdır. Çinko yaşa bağlı görme kaybını ve makula dejenerasyonunu (sarı nokta hastalığı)geciktirmeye yardımcı olabilir.
10- SU
Her organımıza faydası olan suyun göze de faydası olduğuna şaşırmamak gerekir. Özellikle kuru göz hastalarının bol su içmesi önerilir.
AAO(Amerikan Akademi Oftalmoloji) tarafından göz hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak için önerilen sağlıklı göz besinleri için mevcut günlük öneriler şunlardır:
500 miligram (mg) C vitamini, 400 uluslararası birim E vitamini, 10 mg lutein, 2 mg zeaksantin, 80 mg çinko oksit ve 2 mg bakır oksit
 LUTEİN VE ZEAKSANTİN NE İŞE YARAR?
Lutein ve zeaksantin, yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarlarda bulunan karotenoidlerdir. Ayrıca gözün merceğinde ve retinasında da bulunurlar. Antioksidanlar olarak lutein ve zeaksantin, retinadaki oksidatif hasarı azaltmaya yardımcı olabilir. 2017'de yapılan araştırma, günde yaklaşık 6 miligram (mg) lutein ve zeaksantin almanın, bir kişinin AMD geliştirme riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Günde 0.5-1 mg alımı da glokom riskini azaltabilir.
Lutein ve zeaksantin kaynakları şunları içerir: Yumurta sarısı, mısır, kuşkonmaz, brokoli, marul, bezelye, lahana, Ispanak gibi..
Sonuç olarak beslenmemizde bulunduracağımız bazı faydalı besinler göz sağlığımız için de değerlidirler. Bunlara dikkat ederek beslenirsek sağlıklı gözler ile dünyaya çok daha güzel bakabiliriz.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.